Μετά το σχέδιο «Δήμητρα» για τις τράπεζες και τον «Οδυσσέα» για τα κόκκινα δάνεια, τώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέρχεται με μια ακόμη πιο επαναστατική ιδέα. Την… κατάργηση του Χρηματιστηρίου και της αγοράς εργασίας ! Σωστά διαβάσατε. Πως; Με το σχέδιο «μια μετοχή - μια ψήφος».
Τα εξήγησε ο ίδιος, ανήμερα της εργατικής πρωτομαγιάς σε προεκλογική συγκέντρωση στην Καβάλα.
Η βασική ιδέα έχει ως εξής. Ο επιχειρηματίας θα παίρνει πάνω του το ρίσκο, θα δανείζεται, θα υποθηκεύει την προσωπική περιουσία για να στήσει την επιχείρησή του, και στην συνέχεια θα μοιράζει τις μετοχές ισότιμα σε κάθε εργαζόμενο, ώστε να διοικούν όλοι μαζί και να μοιράζονται εξίσου το κέρδος.
Στο τούιτερ γίνεται από χθες πάρτι.
Όχι, δεν μας τρολάρει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τα φώτα θέλει πάνω του να συγκεντρώνει, να εντυπωσιάζει, να προκαλεί συζήτηση, αδιαφορώντας για την κριτική και αν τα όσα λέει στέκουν ή είναι απόσπασμα από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων».
Ιδού το σκεπτικό της πρότασής του, όπως το ξεδιπλώνει ο ίδιος ο πρόεδρος του Μέρα 25:
«Σκεφτείτε μια αλλαγή στο εταιρικό δίκαιο πολύ απλή: Οτι οι μετοχές στις επιχειρήσεις είναι όπως οι φοιτητικές ταυτότητες στα πανεπιστήμια. Πας στο πανεπιστήμιο, γράφεσαι, έχεις περάσει, μπαίνεις. Σου δίνουν μια φοιτητική ταυτότητα. Δεν πληρώνεις, δεν την αγοράζεις, δεν μπορείς να την πουλήσεις, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις … Φανταστείτε οι μετοχές να ήταν έτσι. Να μην αγοράζονταν, να μην ήταν εμπορεύματα, να μην πωλούνταν και να μην νοικιάζονταν. Και να έδιναν μια ψήφο σε όλους τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης…Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχεις οριζοντιοποίηση, σημαίνει όμως ότι η συνέλευση των μετόχων θα αποτελείται από όλους τους εργαζόμενους. Σκεφτείτε πόσο επαναστατικό θα ήταν αυτό. Τεχνικά, νομικά αν το δείτε, είναι πάρα πολύ απλό. Αλλάζεις το εταιρικό δίκαιο…», είπε ο κ. Βαρουφάκης, για να ακολουθήσει το καλύτερο, όταν εξήγησε που ακριβώς αποσκοπεί αυτή η επαναστατική του πρόταση.
Τέλος τα χρηματιστήρια, τέλος τα αφεντικά
«Πρώτον, καταργούνται τα χρηματιστήρια. Τι είναι το χρηματιστήριο ; Μια αγορά όπου αγοράζονται και πωλούνται μετοχές. Αν οι μετοχές είναι προσωποπαγείς και δεν αγοράζονται, ούτε πωλούνται, πάνε τα χρηματιστήρια! Αντε γεια! Καταργείται η αγορά χρήματος. Δεύτερον, καταργείται η αγορά εργασίας. Δεν υπάρχει πια αφεντικό και προλετάριος. Οταν είσαι σε μια επιχείρηση, 300 άτομα, 30 άτομα... εσείς αποφασίζετε ως γενική συνέλευση πως θα γίνει η μοιρασιά του πλεονάσματος της επιχείρησης. Ξαφνικά δεν υπάρχει διαφοροποίηση κέρδους και μισθού. Δεν υπάρχει κέρδος και δεν υπάρχουν μισθοί. Υπάρχει πλεόνασμα. Αν η επιχείρηση βγάζει 100 και τα έξοδά της είναι 80, μένουν 20. Και εσείς οι μέτοχοι αποφασίζετε αυτά τα 20 πως θα τα μοιράσετε. Μπορείτε να τα μοιράσετε εξίσου… Και τι παίρνει ο καθένας; Ποσοστό του πλεονάσματος. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση κέρδους και μισθού».
Εχει εφαρμοστεί ξανά στην... Γιουγκοσλαβία
Σε αυτή τη νέα φανταστική ιδέα για τη διοίκηση των επιχείρησεων, την κατάργηση του Χρηματιστηρίου και της αγοράς εργασίας, εμπερικλείεται το όραμα του κ. Βαρουφάκη για την οικονομία, το οποίο έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί σε μια ακόμη χώρα στον πλανήτη. Σε ποια; Στην Γιουγκοσλαβία του Τίτο!
«Αυτο είναι το όραμά μας, ένα όραμα που έχει λειτουργήσει για κάποια χρόνια στην καλή περίοδο της Γιουγκοσλαβίας πριν αρχίσουν να δανείζονται μετά το 1971 τεράστια ποσά με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν», όπως ενημέρωσε το κοινό του.
Το μοντέλο του λεγόμενου αυτοδιαχειριζόμενου σοσιαλισμού, όπως είπε, το οποίο επιφυλάσσει για την Ελλάδα και τους πολίτες της το Μέρα 25, εφόσον πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού και καταφέρει με κάποιο τρόπο να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Το αν εφαρμόζονται όλα αυτά είναι άλλη υπόθεση. Το θέμα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης τα συζητά σοβαρά. Είναι μέρος του προεκλογικού του προγράμματος που μας ξεδιπλώνει σταδιακά κάθε εβδομάδα. Από την άμεση ακύρωση των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, το τέλος στην πώληση των κόκκινων δανείων και την κατάργηση των πλειστηριασμών, έως τη δημιουργία χρήματος μέσα από το σχέδιο «Δήμητρα», ως την βάση για το νέο εθνικό νόμισμα
«Μια πραγματική επανάσταση στις σχέσεις εργατών και κεφαλαίου, επειγόντως απαραίτητη για να σωθούν οι εργαζόμενοι από τη ρωμαϊκή αρένα που έχει καταντήσει η σημερινή εργασιακή ζούγκλα, και να μπορέσουν τα εργασιακά δικαιώματα να μπουν επιτέλους στον 21ο αιώνα», όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο ίδιος.
«Μια μετοχή - μια ψήφος»: Η ριζοσπαστική πρόταση του ΜέΡΑ25 για το μέλλον της εργασίας.
— Γιάνης Βαρουφάκης (@varoufakis_gr) May 1, 2023
Παραμονή της εργατικής πρωτομαγιάς, παρουσίασαμε στην Καβάλα το όραμα του ΜέΡΑ25 για «μια μετοχή - μια ψήφο» σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο.
Μια πραγματική επανάσταση στις σχέσεις εργατών… pic.twitter.com/oKzRzezGfi
Διαβάστε επίσης:
Όταν ο «Οδύσσεας» βγήκε από το μαγικό καπέλο του Γ. Βαρουφάκη
Βαρουφάκης: Η πρώτη ψήφος ανοχής στον Τσίπρα
Γ. Βαρουφάκης: Να μην αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη, όχι σε «προοδευτική διακυβέρνηση»