Το βέρτιγκο Ανδρουλάκη που τον έδιωξε από το ΠΑΣΟΚ
Eurokinissi
Eurokinissi
Παραίτηση Σέρμπου

Το βέρτιγκο Ανδρουλάκη που τον έδιωξε από το ΠΑΣΟΚ

Η παραίτηση του καθηγητή Σωτήρη Σέρμπου, από το επιτελείο των συμβούλων του Νίκου Ανδρουλάκη, μπορεί για ορισμένους να μην σηκώνει πολιτική σκόνη. Από την άλλη όμως με την έξοδο του έμπειρου διεθνολόγου, αναδύονται στην επιφάνεια, θέματα και προβλήματα, τα οποία φαίνεται να κρύβονται κάτω από το χαλί της Χαριλάου Τρικούπη.

Δεν μπορεί να ξεχαστεί άλλωστε ότι η πρόσφατη, ανθελληνική παραφωνία του Μπουρχάν Μπαράν, ξεπεράστηκε με κάποιες διαρροές περί της προεδρικής δυσαρέσκειας που θα οδηγούσαν στη διαγραφή του βουλευτή Ξάνθης αλλά εντέλει περιορίστηκαν στην αιχμή Ανδρουλάκη από τις εκδηλώσεις του Ζαππείου, ότι «δεν χωράει στα ψηφοδέλτια του κόμματος όποιος δεν σέβεται τη συνθήκη της Λωζάνης».

Η περίπτωση Σέρμπου θεωρείται δηλωτική του vertigo που διακατέχει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ή κατά άλλους της στοίχισης στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ στο επίμαχο ζήτημα της Ουκρανίας. Αναφερόμενος στην αποχώρησή του Ο κ. Σέρμπος, φέρεται να λέει σε συνομιλητές του,  ότι: «Προσέφερα κύρος και βάθος με τις τοποθετήσεις μου αλλά πλέον δεν θέλω να ταυτίζομαι επικοινωνιακά με μια πολιτική με την οποία εξέφρασα την αντίθεση μου και αποχώρησα. Αρκετός όμως κόσμος θα συνεχίσει να με ταυτίζει».

Η προεδρική αφωνία για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από το βήμα της ΔΕΘ, είναι το αποκορύφωμα στη θόλωση της κομματικής γραμμής που είχε χαραχτεί για αυτό το ζέον ζήτημα. Για την αλλαγή στάσης ο καθηγητής Σέρμπος είχε ρίξει τροχιοδεικτικές βολές μέσω του άρθρου του στο Liberal.gr. Με έμμεσο τρόπο ο έμπειρος διεθνολόγος, χτυπούσε καμπανάκι προς την ηγεσία του κόμματος, για τον κίνδυνο αυτή η αλλαγή πλεύσης να αποκτήσει ομοιότητες με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ουκρανικό.

Ο κ. Σέρμπος φώτιζε την επιβλαβή στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εθνικό συμφέρον και με την ανάλυση του στο γερμανικό πολιτικό ίδρυμα FES. Αμφότερες οι αρθογραφίες, του μέχρι πρότινος συμβούλου της πράσινης ηγεσίας επί των διπλωματικών θεμάτων, δεν προβλήθηκαν από την Χαριλάου Τρικούπη. Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου μάλιστα, στην επιστολή της παραίτησής του, φέρεται να αναφέρει ότι οι θέσεις του για τα συγκεκριμένα θέματα παραμένουν κρυστάλλινες και αυταπόδεικτες, και ταυτόχρονα να αφήνει βαρύτατες αιχμές:  «Αλίμονο αν η ιστορική και θεσμική μνήμη από κοινού με το παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, γονάτιζαν μπροστά σε εκλογικές στρατηγικές με κοντά ποδάρια στο εσωτερικό και πήλινα στο εξωτερικό».

Ο καθηγητής Σέρμπος στην ίδια επιστολή προαναφέρει εμφατικά ότι την επομένη των εκλογών «τόσο η διατήρηση όσο και η περαιτέρω αναβάθμιση και θωράκιση της γεωπολιτικής ευθυγράμμισης  της Ελληνικής Δημοκρατίας εντός της ευρωατλαντικής κοινότητας αξιών και συμφερόντων παραμένουν κριτικού χαρακτήρα διακυβεύματα και προδήλως οργανικά συνδεδεμένα ζητήματα με εκείνα της κυβερνητικής ευστάθειας της χώρας».

Ο Σωτήρης Σέρμπος ενέτεινε την κριτική που εκφράζει μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων του, για την προεδρική μετατόπιση από την καθαρή θέση στο ουκρανικό. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία σημειώνει σε άκρως επικριτικό ύφος:   «όσοι στην πορεία κατάπιαν τη ρωσική εισβολή, ή μίλησαν για γέφυρες, ας ακούσουν ξανά την ομιλία του ΠΘ. Καμμιά αξιοπιστία για να είσαι διεκδικητικός στο εξωτερικό εάν είσαι δειλός στο εσωτερικό».

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία, που συνοδεύουν την αποχώρηση Σέρμπου από το “board of advisors” του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι τα στοχευμένα, «χτυπήματα» που δέχεται ο καθηγητής διεθνών σχέσεων. Το κέντρο εκπομπής τους είναι μέσα  μαζικής ενημέρωσης,  που απηχούν τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες, δεν παραβλέπονται οι επιτηδευμένες αναφορές στην προϋπηρεσία του Σωτήρη Σέρμπου και δη στο πέρασμα του από το Κέντρο Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και στην υποτιθέμενη συνεργασία του με την Ντόρα Μπακογιάννη.