Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Με την πρόταση της διάσκεψης των προέδρων για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου «ξεκινούν» σήμερα οι εργασίες της Βουλής, μετά τη θερινή διακοπή. Εξάλλου, το φθινόπωρο αναμένεται να είναι «θερμό», σε ότι αφορά το νομοθετικό έργο του Κοινοβουλίου, καθώς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έρχεται ένα δεύτερο μπαράζ σχεδίων νόμων.
Μάλιστα, αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (θα ψηφιστεί τη ερχόμενη Δευτέρα) εισάγεται νομοσχέδιο που αφορά την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οι διατάξεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ανηλίκου, κατά την προσφορά υπηρεσιών της κοινωνίας των πληροφοριών απευθείας σε αυτόν, είναι σύννομη, εφόσον ο ανήλικος έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του και παρέχει τη συγκατάθεσή του ενώ πλέον θα απαγορεύεται η επεξεργασία γενετικών δεδομένων για σκοπούς ασφάλισης υγείας και ζωής.
Ωστόσο, μια από τις πλέον σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί μέσα στο Σεπτέμβριο, είναι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης. Θα περιέχει φιλοεπενδυτικές διατάξεις, όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ρυθμίσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Γεωργιάδης, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εμπλοκή τραπεζών στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου και ελεγκτικών εταιρειών στον έλεγχο υλοποίησης των επενδύσεων, ενώ το κράτος θα ελέγχει αργότερα τις αποφάσεις αυτές και θα επιβάλει ποινές σε περίπτωση ψευδούς πιστοποίησης επένδυσης.
Ακόμα, θα υπάρχουν ρυθμίσεις που θα αφορούν στην πιστοποίηση της ελληνικότητας των προϊόντων καθώς επίσης και ειδικές προβλέψεις για το outsourcing, δηλαδή τη σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα για να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία. Με λίγα λόγια, μέσα στον Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια ιδιαίτερα φιλική χώρα για επενδύσεις, μακριά από τις ιδεοληψίες των περασμένων ετών.
Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηρίξει τη μεσαία τάξη, αναμενόμενες είναι νέες φοροελαφρύνσεις.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται, επίσης, να περάσουν από την Επιτροπή ΔΕΚΟ τόσο ο προτεινόμενος για νέος πρόεδρος της ΕΡΤ όσο και ο διευθύνων σύμβουλος. Επίσης, η Βουλή βρίσκεται εν αναμονή των νέων διορθώσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, στους Ποινικούς Κώδικες, ενώ στο επόμενο διάστημα θα εκκινήσει η β'' φάση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες με στόχο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, να έχουν τελειώσει στα τέλη Νοεμβρίου. Οι πιο σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να προκύψουν από την αναθεωρητέα Βουλή είναι οι εξής: η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποσύνδεσή της από τη διάλυση της Βουλής, η αναθεώρηση του άρθρου 86 (σ.σ.: νόμος περί ευθύνης υπουργών) και, τέλος, η διάταξη για το εκλογικό σύστημα.
Φωτογραφία intime news