Βουλή: Κυρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή ο απολογισμός του οικονομικού έτους 2013

Βουλή: Κυρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή ο απολογισμός του οικονομικού έτους 2013

Κυρώθηκαν κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τα νομοσχέδια του Απολογισμού και του Ισολογισμού του Κράτους, του οικονομικού έτους 2013.

Υπέρ της κύρωσης ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, κατά η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Με αφορμή τον απολογισμό του 2013, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και τις προβλέψεις του επόμενου προϋπολογισμού.

«Το 2012 η ελληνική οικονομία ήταν καθημαγμένη και σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης. Η κυβέρνηση αφομοίωσε τα διδάγματα από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το 2013, και τώρα απεγκλωβίζει τη χώρα από την προκυκλική δημοσιονομική πολιτική», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σήμερα η κυβέρνηση αποφεύγει την εμπροσθοβαρή δημοσιονομική πολιτική, και όπου απαιτούνται μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αντισταθμίζονται από μέτρα επέκτασης και μέτρα αναδιανομής με στόχο την προστασία των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, προσέθεσε. 

Ο κ. Χουλιαράκης αναγνώρισε ότι το 2013 έκλεισε με μικρότερη ύφεση, σημείωσε όμως, ότι άφησε «ένα αποτύπωμα καταστροφής».

Αναφερόμενος στο πλεόνασμα του 2013, που ήταν 0,4% και δόθηκε με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος, σημείωσε ότι η κοινωνική πολιτική δεν είναι φιλοδώρημα και υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική πολιτική χωρίς έναν ιστό προστασίας που αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ομάδες ισότιμα».

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θα είναι τελικά μικρότερο και υποστήριξε ότι ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας εξαιτίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Σημαντική χρονιά κατά την οποία επιτεύχθηκαν οι περισσότεροι στόχοι του προϋπολογισμού και η χώρα, αντίθετα από τις προβλέψεις, προχώρησε για πρώτη φορά σε πρωτογενή πλεονάσματα» χαρακτήρισε το 2013 ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Μειώθηκε το κόστος του δανεισμού, υλοποιήθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, αυξήθηκε η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα, έγινε πλεονασματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δεν πέτυχε στους στόχους του σε ότι αφορά στο ύψος της ανεργίας και στο ύψος της φτώχειας, ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ ή 1,2% του ΑΕΠ, με στόχο τα 700 εκατ. ευρώ. Από αυτά διαθέσαμε στους κοινωνικά αδύναμους τα 400.000 ευρώ, χωρίς ισοδύναμα, και σήμερα η κυβέρνηση διαθέτει στην κοινωνική πολιτική, 200.000 εκατ. ευρώ και αναζητά οικονομικά ισοδύναμα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Το 2013 καταγράφηκαν σημαντικές αστοχίες στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, που δείχνουν πόσο λίγο είχε αντιληφθεί η τότε κυβέρνηση τα όρια της αντοχής του ελληνικού λαού» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ύφεση, τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, την αύξηση του δημόσιου χρέους, καθώς και στην πολιτική της τότε κυβέρνησης η οποία όπως είπε «έθεσε μαζικά σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους του δημοσίου», ενώ έκανε ειδική αναφορά στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και στο κλείσιμο της ΕΡΤ .

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πιστά την πολιτική που έχει ασκηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πράττοντας τα αντίθετα από εκείνα που είχε υποσχεθεί, και υποστήριξε ότι την τελευταία διετία υπάρχει κατάρρευση σε όλους τους τομείς ακόμη και σε βασικούς, όπως η υγεία και η παιδεία, και αυξήσεις φόρων.

«Το 2013 ήταν σταθμός στη δύσκολη πορεία που διανύει η χώρα από το 2010, και η οικονομία θα έβαινε διαρκώς βελτιούμενη από το 2014 και μετά εάν δεν είχε μεσολαβήσει το 2015», υποστήριξε μιλώντας στην Επιτροπή ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο, ο προϋπολογισμός του 2013 ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής που ξεκίνησε το 2012 με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αντιστροφή της πορείας που είχε ξεκινήσει το 2008.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι για χρόνια υπήρχαν μεγάλες αποκλείσεις στους προϋπολογισμούς, ενώ αξιόπιστοι προϋπολογισμοί υπήρξαν από το 2010 και μετά, και σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό του 2013 οι αποκλίσεις εσόδων και δαπανών ήταν πολύ μικρές.

«Οι προσλήψεις στο Δημόσιο δεν είναι μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής» και «αν εξοικονομηθούν πόροι θα πρέπει να διοχετευτούν στην κοινωνική πολιτική», υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η χώρα είναι η ανεργία.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι δυο χρόνια μετά τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων επιστρέφουμε στα ελλείμματα και πρόσθεσε ότι «η δίοδος διαφυγής του δανεισμού δεν υπάρχει πια» και ότι πρέπει «να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά για να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία».

Νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία των δανειοληπτών και μέτρα που να μειώνουν τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου, ζήτησε από την κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος.

Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί ένα εκρηκτικό μείγμα και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού τη στηρίζει, ώστε να προχωρήσει σε βαθιές τομές που θα τονώσουν τη κοινωνική δικαιοσύνη και θα ενδυναμώσουν την ανάπτυξη. Καταλήγοντας υποστήριξε, ότι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος προϋποθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, που αποτελεί «το καλύτερο ισοδύναμο μέτρο», ενώ αναρωτήθηκε «εάν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να το σχεδιάσει και να το υλοποιήσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ