Του Αλέξανδρου Διαμάντη
«Αν δεν σας αρέσει η συμφωνία να την πάρω πίσω» ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στις επικρίσεις που δέχθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Εξοπλιστικών, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για τη διαδικασία που ακολούθησε ως προς την απόφαση αναβάθμισης των F16.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ανέφεραν στις τοποθετήσεις του ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρώτα έλαβε, μέσω ΚΥΣΕΑ, την απόφαση της αναβάθμισης των F16 και κατόπιν μετέβη στη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή.
Και αυτό, όπως σημείωσαν, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε δηλώσει πως η Βουλή θα έχει πρώτη τη σχετική ενημέρωση. Οι επικρίσεις ήταν έντονες και από πολλές πλευρές, με αποτέλεσμα ο Πάνος Καμμένος, εκ του ασφαλούς όμως, να φωνάξει: «Αν δεν σας αρέσει η συμφωνία να την πάρω πίσω».
Η συνεδρίαση κόντεψε να τιναχθεί στον αέρα όταν ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, πρότεινε να αλλάξει η σημερινή ημερήσια διάταξη και να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή σχετικά με τη συμφωνία ενώ ακολούθως να συγκληθεί εκ νέου το ΚΥΣΕΑ.
Στη συνέχεια, η συνεδρίαση διεκόπη για λίγα λεπτά μέχρι τα μέλη της Επιτροπής να συνεννοηθούν με τις ηγεσίες των κομμάτων τους. Σύμφωνα πάντως με τη δικαιολογία του Π. Καμμένου η Επιτροπή Εξοπλισμών δεν συνεκλήθη επειδή έληγε η προθεσμία της απάντησης στους Αμερικάνους, ενώ δεσμεύτηκε ότι όταν έρθει η απάντηση θα γίνει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής.
Φυσικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωρίζει ότι με εξαίρεση το ΚΚΕ, αλλά και τη Χρυσή Αυγή, τα υπόλοιπα κόμμα έχουν ταχθεί υπέρ της υλοποίησης της απαραίτητης για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών και ως εκ τούτου η αντίδραση του δεν επέφερε δυσμενή αποτελέσματα για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Από την πλευρά τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημείωσαν πως ο Π. Καμμένος «αρνιόταν τα ίδια του τα λόγια» ως προς την προτεραιότητα που θα έδινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ακόμη και τη στιγμή που του διάβασαν τα σχετικά πρακτικά.
Να σημειωθεί ότι για να κυρωθεί η συμφωνία το ΚΥΣΕΑ συγκλήθηκε δύο φορές, με την απόφαση για την αναβάθμιση να λαμβάνεται τη δεύτερη φορά σε μια συνεδρίαση που έγινε, χωρίς να ανακοινωθεί, δυο μόλις ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας που είχαν θέσει οι Αμερικάνοι για να γίνει δεκτή η πρότασή τους.
Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε, σχετικά με το κόστος της αναβάθμισης για το ελληνικό δημόσιο, πως δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ, μολονότι δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αγγίζει τα 1,3 δισ. Δικαιολόγησε δε τα όσα ανέφερε λέγοντας ότι προς το τέλος του προγράμματος δεν θα υλοποιηθεί μέρος του και ως εκ τούτου δεν θα φτάσει το κόστος στο... ταβάνι.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως το κόστος για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ανέρχεται στα 1,232 δισ. ευρώ, βάσει και του ΦΕΚ της απόφασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στη Διαύγεια.
Σχετικά με τη συζήτηση, κύκλοι της Ν.Δ., ξεκαθάρισαν αφενός ότι συμφωνούν επί της αρχής με τη συμφωνία για τα F16, αφετέρου τόνισαν ότι ο ΥΠΕΘΑ φέρνει ακέραια την ευθύνη για τη μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής.
Τόνισαν όμως ότι και πάλι δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες τις συμφωνίας υπογραμμίζοντας πως η ευθύνη υλοποίησής της βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί η απουσία του Ν. Φίλη από τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, που για πολλούς θεωρήθηκε αναμενόμενη εξ αιτίας τόσο των σχέσεων με τον Π. Καμμένο όσο και της αντίθετης θέσης του σχετικά τα το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
«Σκέφτομαι», είχε δηλώσει στο παρελθόν «ότι δίνουμε 2,4 δολάρια ως οροφή λέει για να πάρουμε ανταλλακτικά την ίδια ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά».
Διαβάστε ακόμα:
- Β. Κικίλιας: Ευθύνη της κυβέρνησης η ανεπαρκής ενημέρωση για τη συμφωνία των F-16