Μολονότι ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης πέρασε την πύλη της Βουλής, η κατάσταση της υγείας του δεν επέτρεψε στα μέλη της Επιτροπής να τον εξετάσουν. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την εμφανέστατη αδυναμία του να μιλήσει (ψιθύριζε στο μικρόφωνο) και ως εκ τούτου αποφασίστηκε μελλοντικά να κληθεί είτε ο Παναγιώτης Ψυχάρης είτε άλλος νόμιμος εκπρόσωπος ΔΟΛ και Τηλέτυπου.
Σε κάθε περίπτωση η γραμματεία της Επιτροπής διάβασε την επιστολή που είχε αποστείλει προς την εξεταστική στην οποίο μεταξύ άλλων υποστήριξε στο διαδίκτυο οργίαζαν σχόλια που τον εμφάνιζαν ως «μελλοθάνατο» και γι' αυτό εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής προκειμένου να κλείσουν τα στόματα.
Πιο αναλυτικά ο Σ. Ψυχάρης ανέφερε: «Ονομάζομαι Σταύρος Ψυχάρης δημοσιογράφος για περισσότερα από 50 χρόνια. Δ/ντής Το βήμα και Πρόεδρος ΔΣ ΔΟΛ τελευταία 20 χρόνια. Ανέλαβα την γενική διεύθυνση μετά το θάνατο του Χρ. Λαμπράκη το Δεκέμβριο 2009 και βρίσκομαι ενώπιον σας με πρόσκληση από την επιτροπή σας και αφού μεσολάβησαν δυσάρεστα κι ευχάριστα γεγονότα.
Τα κακά νέα είναι ότι όσοι ήλπιζαν σε γρήγορο τερματισμό βίου μου ατύχησαν. Τα καλά νέα είναι ότι είμαι τυχερός. Δάμασα το πάρκινσον και μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς πριν ένα χρόνο πάω καλά.
Εις πείσμα όσων ήλπιζαν να απαλλαγούν από εμέ τη φανερώνω σήμερα – η προθυμία κάποιων... έγινε γνωστή από Βουλή κάποιοι προχώρησαν σε δηλητηριώδεις φήμες ότι πέθανα. Είχα παρακαλέσει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος εξετάσεώς μου αλλά οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο ως μέλλοντα μακαρίτη και θεώρησα ότι έπρεπε να παρουσιαστώ εδώ προς διάψευση των απίστων. Μπορώ να απαντήσω σήμερα μόνο στα όρια του νόμου».
Επίσης διαβάστηκε και μια εισαγωγική δήλωση προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής, Σ. Φάμελο: «Η επιστολή μου διέρρευσε και ακολούθησε ορυμαγδός σχολίων διαδικτύου που πήρε ενοχλητικές διαστάσεις. Δηλώνω ότι δεν προτίθεμαι να απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν δανειοδότηση ΔΟΛ γιατί έχω εξεταστεί ως ύποπτος μπροστά σε οικονομικό εισαγγελέα. Έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος μου για κακουργηματική απιστία και η διάταξη που έχει θεσπιστεί προς υπεράσπιση κατηγορουμένου έχει δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησής του. Μπορεί να αρνηθεί κατάθεση περιστατικών από τα οποία θα μπορούσε προκύψει δίωξή του, άρα δεν τίθεται θέμα άρνησης μαρτυρίας.
Για την Τηλέτυπος δεν μπορώ να αναφερθώ σε θέματα που δεν έχω χειριστεί αλλά μπορώ να απαντήσω σε εξειδικευμένα θέματα εγγράφως με τη συνεπικουρία ειδικών. Υπάρχουν άλλοι ειδικοί για τον δανεισμό της Τηλέτυπος».
Κατόπιν αυτών ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης ζήτησε την εξαίρεση του μάρτυρα από την στιγμή που δεν μπορούσε να «επικοινωνεί αποτελεσματικά». «Εδώ με συγχωρείτε έχουμε κάνει ήδη μια παραδοχή η κατάσταση υγείας του είναι τέτοια που δεν μπορεί να αναγνώσει καν τη δήλωσή του», είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, καθώς όπως σημείωσε: «άποψή μου είναι ότι ο κ. Ψυχάρης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της επιτροπής»!
«Διαπιστώνουμε όλοι ότι η εξέτασή του δεν μπορεί να γίνει παρότι θέλει», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας, ενώ στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.
Αλέξανδρος Διαμάντης