Για τα οφέλη που μπορεί να πετύχει η χώρα μας από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον ιδρυτή και CEO της εταιρείας DeepMind, Ντέμης Χασάμπης, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες διεθνώς στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα προστατεύει τους χρήστες, θα μειώνει τον αντίκτυπο των πιθανών κινδύνων και δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Χασάμπης μπορεί να επωφεληθεί σε πολλούς τομείς από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της στην Οικονομία, την Παιδεία, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι ο CEO της εταιρείας DeepMind τιμήθηκε με το να τον συμπεριλάβει το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους της τεχνητής νοημοσύνης για το 2023.
Honoured to be on the #TIME100AI list and congratulations to my wonderful colleagues James Manyika, @ShaneLegg, @lilaibrahim, @shakir_za, @pushmeet and all the amazing leaders featured https://t.co/4ShLQfzGIJ
— Demis Hassabis (@demishassabis) September 8, 2023
Η μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, μετά τις εθνικές εκλογές ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει ως ένα «ξεχωριστό κεφάλαιο» τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και είναι ήδη παρούσες – «δεν αφορούν το μέλλον αλλά το παρόν» όπως χαρακτηριστικά είπε – τονίζοντας πως κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της «πριν αυτή [η ΤΝ] καταστεί καθημερινή πραγματικότητα ερήμην ημών».
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εγείρει μια σειρά από πολύ σημαντικά επιστημονικά, κοινωνικά, ηθικά ερωτήματα. Αλλάζει δραματικά τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις» και ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι «να συστήσω στο δικό μου το επίπεδο άμεσα, μια συμβουλευτική επιτροπή για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, προσελκύοντας τα πιο λαμπρά μυαλά που έχουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό […] έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουμε και να είμαστε πρωταγωνιστές στην προσπάθεια της ΕΕ για τη ρύθμιση ενός χώρου που αλλάζει τόσο γρήγορα που μερικές φορές ούτε οι ίδιοι οι σχεδιαστές αυτών των προγραμμάτων αντιλαμβάνονται τις δυνάμεις που μπορούν να απελευθερώσουν».
Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η ειδική γραμματεία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού αναβαθμίζεται σε γενική γραμματεία υπαγόμενη στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης.