Δ. Βίτσας: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία

Δ. Βίτσας: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιστροφής των προσφύγων στην Τουρκία, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Ο Δ. Βίτσας τόνισε πως "υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές ημερομηνίες. Η μία είναι η πρώτη μέρα που θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία με βάση τη συμφωνία και η δεύτερη είναι η μέρα που θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα και από την Τουρκία προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιστροφής και μένει να αρχίσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης".

Ακόμη, είπε πως "είναι σε υψηλό επίπεδο ωριμότητας η όλη διαδικασία. Εδώ πρέπει να εντείνουμε, να εντείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση την πίεσή της προς την Τουρκία ώστε να ετοιμαστεί και αυτή πλήρως. Η διαδικασία της επιστροφής είναι ένα μεγάλο σήμα, που κλείνει το θέμα των διακινητών. Είναι αντικίνητρο. Η διαδικασία της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα διατηρεί σε υψηλό επίπεδο το θέμα της προσδοκίας όσων θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες.

Αυτή τη στιγμή, είμαστε στη φάση ώστε να κατανοήσουν οι πρόσφυγες που είναι στην Ειδομένη και στον Πειραιά ότι εκεί χάνουν ευκαιρίες. Να έρθουν στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, όπου τους δίνεται μεγαλύτερη ευκαιρία πρόσβασης στις διαδικασίες του ασύλου και στις διαδικασίες της μετεγκατάστασης και συγχρόνως έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες όσον αφορά τη στέγαση, τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ασφάλεια τους".

Τέλος, ανέφερε ότι "σημασία έχει να πειστούν οι πρόσφυγες. Και σε αυτό το επίπεδο «επιχειρούμε», δηλαδή «επιχειρούμε» στη διαδικασία της σταδιακής ή ολοκληρωμένης εκκένωσης του Πειραιά και της Ειδομένης. Αυτή τη στιγμή έχουμε χώρους φιλοξενίας με κενές θέσεις, έχουμε δομές φιλοξενίας άδειες, έτοιμες.

Ναι, έχουμε ντεντλάιν. Δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 15 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η παρουσία της πειθούς από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στην Ειδομένη. Είχαμε μια σύσκεψη στον Πειραιά με τις οργανώσεις που συνεργάζονται. Θα μπορέσουμε σήμερα να μεταφέρουμε από τον Πειραιά 400-1.000 κυρίως πρόσφυγες. Το πρώτο ζήτημα είναι να πείσουμε τους πρόσφυγες. Το δεύτερο είναι να απομακρυνθούν αυτά τα στοιχεία που κάνουν παραπληροφόρηση, για ίδιο όφελος είτε οικονομικό είτε ιδεοληπτικό. Δεν γίνεται να έχεις μπροστά στα πόδια σου κάτι που βλέπεις ότι είναι παράνομο και δεν διευκολύνει τη διαδικασία.

Εμείς δεν δίνουμε χρήματα στις ΜΚΟ. Χρήματα έρχονται από την Ύπατη Αρμοστεία και από προγράμματα που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι οργανώσεις που παίρνουν χρήματα με επίσημο τρόπο είναι πιστοποιημένες οργανώσεις, με αυτές συνεργαζόμαστε. Υπήρξαν και κάποιες «οργανώσεις» που αυτοχρηματοδοτήθηκαν –δεν μιλάω για τους εθελοντές και τους αλληλέγγυους, οι οποίοι κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και συμβάλλουν αφιλοκερδώς".