Με δήλωσή του, ο Δημήτρης Καιρίδης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επιβεβαίωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, όσα είχε πει πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης, ότι εξετάζεται δηλαδή, από κοινού με το υπουργείο Μετανάστευσης σχέδιο, που θα διευκολύνει τη νόμιμη εργασία των παράτυπων μεταναστών στη γεωργία, διευρύνοντας ο ίδιος τους κλάδους εργασίας.
«Θέλουμε να πάμε από το μαύρο στο άσπρο. Θέλουμε να υπάρξει δημόσια τάξη και ευταξία στην Ελλάδα, να ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι εδώ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια έσοδα, διότι όλα αυτά είναι φόροι και εισφορές στην άσπρη εργασία σε σχέση με τη μαύρη. Θέλουμε να μπει μια τάξη και θέλουμε προφανώς να βοηθήσουμε και την πιεζόμενη αγορά εργασίας, η οποία χάρη στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε δραματικές ελλείψεις σε συγκεκριμένους κλάδους».
«Ο Λ. Αυγενάκης μίλησε για τον δικό του που είναι η αγροτική παραγωγή, αλλά το ξέρουμε ότι έχουμε και στον τουρισμό και στις κατασκευές. Δεν μπορούν να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα στη χώρα μας. Για παράδειγμα, το Ελληνικό, το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης ή ο ΒΟΑΚ, η γραμμή 4 του Μετρό, αν δεν κάνουμε κάτι και στις κατασκευές για παράδειγμα» είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Καιρίδης.
«Δεν είναι πρώτη φορά που θα συζητηθεί το Μεταναστευτικό, Και στα προηγούμενα ΚΥΣΕΑ στα οποία έχω την τιμή να συμμετέχω από τότε που αναλάβαμε από τα τέλη Ιουνίου έχει συζητηθεί το ζήτημα και προφανώς ακόμη περισσότερο σήμερα, καθώς έχουμε αυτά τα προβλήματα με τις αυξημένες ροές αλλά και την κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο μέσω Ευρώπης, με Τουρκία και ούτω καθεξής» ανέφερε ο υπουργός.
Με την επισήμανση ότι είναι ευρύτερο το πρόβλημα, ο Δ. Καιρίδης, τόνισε πως στη χώρα μας υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για μετακλήσεις εποχικών εργαζομένων από το εξωτερικό.
«Γι΄ αυτό και μέχρι τα Χριστούγεννα θα υπογράψουμε μια σειρά από διμερείς συμφωνίες με διάφορες χώρες, όπως κατ’ εξοχήν για παράδειγμα η Ινδία. Είχαμε εδώ τον Ινδό πρωθυπουργό, τον κύριο Μόντι και συζητήθηκε και αυτό το θέμα πάρα πολύ».
«Όμως πριν φέρουμε κόσμο από τη Μολδαβία, από τη Γεωργία και άλλες χώρες, με την Αίγυπτο έχουμε ήδη τη συμφωνία και υπάρχουν και ζητήματα εφαρμογής των συμφωνιών, διότι τα προξενεία μας είναι υποστελεχωμένα και δεν αντέχουν τον φόρτο της έκδοσης των θεωρήσεων και εξετάζουμε τρόπους ψηφιοποίησης, επιτάχυνσης, διευκόλυνσης, ομογενοποίησης, απλούστευσης των διαδικασιών, πέρα από αυτό, πρέπει να δούμε τι κάνουμε και με τον πληθυσμό που είναι ήδη στη χώρα μας, χωρίς ποτέ να δημιουργούμε πρόσθετους μαγνήτες για να έρθουν και άλλοι παράνομα» πρόσθεσε ο Δ. Καιρίδης.
«Μας το λένε όλοι οι αναλυτές, μας το λένε οι διεθνείς οργανισμοί, μας το λέει η διεθνής πρακτική, όπως κάνει η Ιταλία, να θυμίσω ότι εκεί έχουμε μια κυβέρνηση η οποία βγήκε με αντιμεταναστευτική ατζέντα πριν από ένα χρόνο».
«Οι ανάγκες της οικονομίας, αλλά θα έλεγα και ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης να καταλογογραφηθούν όλοι όσοι είναι στη χώρα μας αχαρτογράφητοι αυτή τη στιγμή και είναι εδώ πάρα πολλά χρόνια, μιλούν ελληνικά, εργάζονται πολλές φορές μαύρα προφανώς, να μπει μια τάξη σε αυτό το σύστημα» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Επιπλέον, σημείωσε πως ο συνολικός αριθμός μεταναστών στη χώρα μας «βαίνει μειούμενος συν τω χρόνω, όχι αυξανόμενος, παρά τις αυξημένες ροές δηλαδή, που είχαμε το τελευταίο διάστημα και όλη τη φιλολογία η οποία αναπτύσσεται, ενδεχομένως και δικαιολογημένα, για πώς να το πούμε, εισβολή, τα στοιχεία δίνουν μια διαφορετική εικόνα».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, έχουν φύγει πάρα πολλοί μετανάστες, κυρίως αλβανικής καταγωγής, τα χρόνια του κορονοϊού, ψάχνοντας καλύτερα μεροκάματα στην Ιταλία και αλλού. Από τους 60.000 που ήρθαν παράνομα από 1η Ιανουαρίου του 2021, ανέφερε, πήραν ταξιδιωτικά έγγραφα και προσφυγικά διαβατήρια 92.000, που σημαίνει ότι ήρθαν 60.000 και έφυγαν 92.000, άρα ο συνολικός αριθμός αυτών έχει μειωθεί.
«Συνολικά στη χώρα μας έχουμε 700.000 νόμιμους μετανάστες, οι μισοί εκ των οποίων είναι αλβανικής καταγωγής, οι άλλοι μισοί κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Δ. Καιρίδης.
«Αυτός ο αριθμός ήταν αρκετά υψηλότερος, έχει μειωθεί περίπου κατά 180.000 τα τελευταία πέντε χρόνια και υπάρχουν, υπολογίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου και περίπου 300.000, δεν είναι σίγουρος ο αριθμός, διότι μιλάμε για παράτυπους, μετανάστες χωρίς χαρτιά. Σε αυτό τον πληθυσμό των 300.000 θα υπάρξει, πρόθεσή μας είναι, μία λελογισμένη παρέμβαση, χωρίς να δημιουργείται, επαναλαμβάνω, κανένας νέος μαγνήτης για προσέλκυση περαιτέρω παράνομων ροών, γιατί αυτός είναι πάντα ο κίνδυνος» επισήμανε ο Υπουργός.
Την ίδια ώρα, τα πράγματα με την Τουρκία είναι πολύ καλύτερα σε επίπεδο κλίματος, διαβεβαίωσε.
«Έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις και από εμένα με τον ομόλογό μου, τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας και σε τεχνικό επίπεδο είχαμε μια συνάντηση κλιμακίων στο τριεθνές, εντός βουλγαρικού εδάφους το περασμένο Σάββατο μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας και βεβαίως ο κ. Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που το έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, αλλά το έθεσε και ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής πολιτικής με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ως προμετωπίδα στη διεκδίκηση θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που διεκδικεί η Ελλάδα για το 2025-2026.
Σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο πρόεδρο του κόμματος, ο Δ. Καιρίδης λόγω της θεσμικής του θέσης ως υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ και δεδομένου ότι θα υπάρξει και ο χώρος και ο χρόνος για πολιτική αντιπαράθεση στο μέλλον, όπως ανέφερε, προς το παρόν του ευχήθηκε καλή επιτυχία, «διότι η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση, την οποία δεν είχε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».
«Δεν είμαι βέβαιος ότι με τον Κασσελάκη θα την αποκτήσει, αλλά εν πάση περιπτώσει καλό είναι να την αποκτήσει, διότι έτσι γίνεται καλύτερη και η κυβέρνηση μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο και την κατάθεση εναλλακτικών, αξιόπιστων προτάσεων» προσέθεσε.
Ο Δ. Καιρίδης, αναφέρθηκε και στο θέμα που συζητείται, για την στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη, σημειώνοντας «αυτό που το έχουμε πει πολλές φορές και κάποιοι το έχουν πληρώσει ακριβά, ότι είναι άλλο πράγμα ο νόμος, το νόμιμο και άλλο το ηθικό».
«Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, εδώ τίθεται ένα ζήτημα ηθικής τάξης. Όταν θες να κυβερνήσεις μια χώρα και όταν θες να προσφέρεις στην κοινωνία να έχεις εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς αυτή, όπως πηγάζουν από την ελληνική ιθαγένεια, την ελληνική υπηκοότητα, για κάθε άρρενα αυτού εδώ του τόπου» επισήμανε.
«Επιπλέον, όταν αποφασίζεις να κάνεις δήλωση, διότι αυτό δεν προσέχθηκε από εσάς τους δημοσιογράφους, αποφασίζεις να κάνεις εσύ ο ίδιος δήλωση, την περίφημη για το Κυπριακό και τα εθνικά θέματα, δεν προκλήθηκε από δημοσιογράφο, οι δημοσιογράφοι άλλο τον ρωτούσαν, για την Αχτσιόγλου, ο ίδιος θέλησε να απαντήσει στον Μητσοτάκη, ο οποίος εκείνη τη μέρα είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν, όταν λοιπόν ζητάς τον λόγο και είσαι έτοιμος να κάνεις δημόσια δήλωση, καλό είναι εκτός των άλλων να είσαι και προετοιμασμένος, διότι διαφορετικά δείχνεις μια τρομερή επιπολαιότητα, μια τρομερή επιφανειακή λαϊκότητα, η οποία δεν συνάδει ούτε με την κρισιμότητα της εποχής ούτε με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας» είπε καταλήγοντας ο Δ. Καιρίδης.