«Τα επιχειρήματά μας για το πλαφόν έπεισαν», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να παρέμβει με την ενεργοποίηση ενός συνόλου παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είχε προτείνει εγκαίρως να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και υπογράμμισε ότι «μέχρι και χθες υπήρχαν αντιδράσεις, όμως πιστεύουμε ότι η επιχειρηματολογία μας έπεισε και πιο τους καχύποπτους και έτσι έχουμε μια καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους Έλληνες καταναλωτές απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας. Όμως είναι τελείως διαφορετικό να έχουμε τιμές φυσικού αερίου στα 250 ευρώ η κιλοβατώρα και διαφορετικό να έχουμε τις σημερινές τιμές. Ένας λόγος που έπεσε η τιμή, ήταν γιατί διαπιστώθηκε από όλους ότι η Ευρώπη ήταν αποφασισμένη να επιβάλει ένα πλαφόν».
«Ένας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε το τελευταίο μήνα ήταν γιατί οι αγορές μέτρησαν ότι η ΕΕ θα παρέμβει στην τιμή του φυσικού αερίου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, είχαμε και μία αναλυτική συζήτηση ως προς τη στρατηγική σχέση ΕΕ - Κίνας και ολοκληρώσαμε με την έγκριση των αποφάσεων κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Καταδίκασα με τον πλέον έντονο τρόπο τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την παρατηρούμενη κάμψη των τιμών του φυσικού αερίου, αποδίδοντάς την στο γεγονός ότι οι αγορές διαπίστωσαν ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να παρέμβει.
«Το όφελος οι πολίτες το έβλεπαν ήδη εδώ και ένα χρόνο με τη στήριξη της κυβέρνησης. Όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του φυσικού αερίου τόσο θα βλέπουν χαμηλότερες τιμές οι πολίτες ως προς τη δαπάνη που θα κάνουν για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας», απάντησε σε σχετική ερώτηση.
«Δεν έχουμε καλά καλά εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη και θα δούμε αν θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση σχετικά με παρεμβάσεις σε βενζίνη και diesel.
«Αυτό το μήνα υλοποιείται ήδη το αυξημένο φοιτητικό επίδομα, οι παρεμβάσεις στην ενέργεια συνεχίζονται, έχουμε το επίδομα θέρμανσης το οποίο είναι ενισχυμένο, οπότε ας μην προτρέχουμε θέλω να τονίσω ότι η πορεία της αγοράς ενέργειας εξαιρετικά ευμετάβλητη» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από τη μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου, εξ ου και υπάρχει η ανάγκη της απειλής της επιβολής πλαφόν. Έχουμε αποδείξει πως έχουμε τη δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες, δεν πρόκειται να ξεφύγουμε το 2022 από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα, 1,7%. Είδατε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας που ανήκει στο G7. Η χώρα μας στο παρελθόν έχει πληρώσει λαϊκισμούς και πλειοδοσίες. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο, θα αξιολογούμε την κατάσταση εάν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το μάθετε όταν θα είμαστε έτοιμοι».
«Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε πως «αυτή η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις».
«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ – συνέχισε ο πρωθυπουργός - δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου, οι σχέσεις των δύο λαών δεν είναι εχθρικές, προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, ας παραμείνουμε στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».
Κλείνοντας την απάντησή του και σε συμπληρωματική ερώτηση για τους εξοπλισμούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν σχολιάζω εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία, όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους».
Μέτρα για να περιοριστεί η ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας στη βάση «οδικού χάρτη» αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες, μετά τη συμφωνία των αρχηγών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ξημερώματα σήμερα Παρασκευή.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία προκάλεσαν ραγδαία άνοδο των τιμών του πετρελαίου, του αερίου, του ηλεκτρισμού. Μολαταύτα, από τον Φεβρουάριο, η Ευρώπη αντιδρά με βραδύτητα, καθώς τη βαραίνουν οι αποκλίσεις των συμφερόντων των χωρών μελών της.
Μολονότι, έπειτα από σκληρές συνομιλίες, η ΕΕ επιδίωξε να προβάλει την ενότητά της, πολλά από τα σημεία στο κείμενο των συμπερασμάτων μένει να αποσαφηνιστούν και οι διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων αναγγέλλονται δύσκολες.