Δεν είναι ανθρωπιστικό το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, και όσοι δρουν σε αυτό έχουν οικονομικά συμφέροντα που τα καλύπτουν με το προσωπείο του ανθρωπισμού. Και πίσω τους στοιχίζονται οι αφελείς. Παραφράζοντας τη ρήση που αποδίδεται στον Στάλιν («ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία, ο θάνατος χιλιάδων είναι στατιστική»), θα λέγαμε η είσοδος κάποιων χιλιάδων ή δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών είναι περίθαλψη. Η είσοδος εκατομμυρίων δημιουργεί κοινωνικά και εθνικά προβλήματα.
Δεν ήταν μόνο οι 38 της νησίδας σε τουρκικό έδαφος, για την οποία κατακρεουργήθηκε η Ελλάδα σε διεθνή μίντια από επαγγελματίες αλληλέγγυους, που με νόμιμο τρόπο σιτίζονται από το μεταναστευτικό, έχοντας περίεργες σχέσεις και παράλληλα συμφέροντα με τους παράνομους διακινητές (το παράλληλο συμφέρον είναι ότι με τη συνέχιση των ροών ρέει χρήμα στις τσέπες τους).
Το έργο συνεχίζεται και θα συνεχιστεί επ' αόριστον εφόσον οι ελληνικές κυβερνήσεις (η παρούσα και οι μελλοντικές) δεν σκληρύνουν τη στάση τους. Χθες υπήρξε η είδηση ότι περί τους 400 μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία σε νησίδα του Έβρου, που αυτή τη φορά βρίσκεται εντός ελληνικής επικράτειας. Αποδείχτηκε ψευδής, εκπορευόμενη από τουρκική νόταμ.
Δεν αμφιβάλουμε ότι στο μέλλον θα συμβεί, ώσπου τουλάχιστον να ανεγερθούν τα επί πλέον 80 χιλιόμετρα του φράχτη. Αλλά αφού ο φράχτης δεν θα περιλαμβάνει και τις νησίδες, αυτές θα λειτουργούν ως κερκόπορτες εισόδου. Η Τουρκία θα στέλνει μετανάστες σε νησίδα ελληνικής επικράτειας, και το ελληνικό κράτος δεν θα μπορεί να τους αφήνει εκεί να πεθάνουν.
Άλλωστε είναι πρόθυμο να βοηθά και εκτός επικράτειας. Όπως στην περιοχή της Μάλτας, όπου η Ελλάδα έστειλε ελικόπτερο 60 μίλια νότια της Κρήτης, σε χώρο ευθύνης διάσωσης της Μάλτας, για περιστατικό που δεν μπορούσε (;) να αντιμετωπίσει το μικρό κράτος της Μεσογείου. Και την ίδια στιγμή ελληνική εφημερίδα φιλική του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε ότι το σκάφος εξέπεμπε SOS επί τέσσερις ημέρες χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση από τις ελληνικές αρχές. Κατηγορεί το ελληνικό κράτος γιατί δεν έδειξε ανταπόκριση σε ζώνη ευθύνης άλλου κράτους!
Τώρα τελευταία τα «ναυάγια» συμβαίνουν με αύξουσα ταχύτητα. Αφότου έκλεισε σε μεγάλο βαθμό ο Έβρος οι διακινητές βρήκαν το κόλπο να τους πηγαίνουν προς την Ιταλία, αλλά μεσοπέλαγα εκπέμπουν SOS και όλο σε κάποιο ελληνικό νησί τους εγκαταλείπουν. Και όλως… τυχαίως, τις ελληνικές αρχές ενημερώνουν μέλη των ΜΚΟ, των οποίων τον αριθμό των κινητών γνωρίζουν εκ των προτέρων οι μετανάστες! Οι οποίες ΜΚΟ είναι πάντα ενημερωμένες για το στίγμα των πλοίων, και… πάλι κατά τύχη, βρίσκονται ακριβώς στις ρότες τους, είτε στο Αιγαίο είτε στους θαλάσσιους δρόμους από την Αφρική προς Ευρώπη!
Αυτοί τη δουλειά τους κάνουν, όσο το ελληνικό κράτος δεν κάνει τη δική του, στο μέτρο που γνωρίζει ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό (οι 38 στον Έβρο δήλωσαν ότι τους πίεσε να πάνε η τουρκική στρατοχωροφυλακή). Και οι ΜΚΟ μέσα από τη δική τους ατζέντα, τους συμφέρει οικονομικά να λειτουργούν σαν υπομόχλιο των τουρκικών επιδιώξεων. Και όσο το αρμόδιο υπουργείο δεν τους βάζει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, τόσο θα εκτραχύνονται. Δεν είναι μόνο που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, αλλά με δίοδο τα διεθνή ΜΜΕ και ηχείο τους αλληλέγγυους δημοσιογράφους (κάποιοι είναι μέλη ΜΚΟ) ελεεινολογούν τη χώρα στο διεθνές κοινό.
Ωστόσο δεν είναι διευκρινισμένη και ποια είναι η πολιτική της χώρας σε σχέση με όσους παραμένουν. Να τους διώξει δεν μπορεί αλλά ούτε να τους αξιοποιήσει ως εργατικό δυναμικό. Κάποιοι δουλεύουν ως εργάτες σε γεωργικές εργασίες (και εκεί το κράτος διαχρονικά υπολειτουργεί, μη ελέγχοντας τις εργασιακές τους συνθήκες και την εκμετάλλευση που υφίστανται. Γιατί ναι, είναι παρανόμως εισελθόντες, δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά ως εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα αντίστοιχης οικονομικής παροχής και ανθρωπίνων συνθηκών στην εργασία που προσφέρουν).
Σύμφωνα με την «Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα» ο γ.γ. του υπουργείου Μετανάστευσης Μ. Λογοθέτης σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο της Σάμου μίλησε για «πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης πληθυσμών πυρόσβεσης» που θα ξεκινήσει από την ακριτική Σάμο. Στη συνέντευξή του δήλωσε ότι αντί της επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εγκατάστασης (στα ακριτικά νησιά κατά την Επιτροπή Αγώνα). Ούτως ή άλλως όπως είπε, είτε δικαιούνται άσυλο είτε όχι παραμένουν εδώ. Γιατί να μη δουλέψει κάποιος σε αγροτικές δουλειές στην Ηλεία ή στην Καρδίτσα που τόση ανάγκη έχουν αυτές οι περιοχές;
Είναι ένα ημίμετρο που ίσως να είναι η λύση αφού πίσω δεν τους στέλνουμε. Ο μαγνήτης της παράνομης μετανάστευσης είναι πρωταρχικά τα ξεκούραστα επιδόματα. Να αποφασίσει η Πολιτεία να μην δίδεται κανένα απ' αρχής. Να ξέρουν ότι αν έρθουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να δουλέψουν για να ζήσουν. Έτσι ήρθαν οι Αλβανοί και πρόκοψαν. Αν με αυτή την προοπτική μας προτιμήσουν… χαλάλι τους!