Ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν φοβάται «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία στέλνει με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό και το σύστημα του Δουβλίνου πρέπει να αλλάξει.
«Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Θεωρώ ότι έχουμε μια οξυμένη κατάσταση», τονίζει, ενώ σε ερώτηση για το αν φοβάται «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία απαντά. «Όχι. Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι».
Όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πως είναι παράνομη και άκυρη. «Όλοι συμφωνούν σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο σε αυτό το ζήτημα. Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Γιατί, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο προσφυγικό επισημαίνει ότι «είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό».
«Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών», τονίζει, προσθέτοντας ότι η βασική ιδέα των προτάσεων που συζητούνται «είναι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας χορήγησης ασύλου να γίνεται απευθείας σε άλλες χώρες».
«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κύκλωμα διακίνησης: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν έρχεστε στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα σας στείλουμε πίσω», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
«Αν κάποιος θέλει να εισέλθει στα χωρικά ύδατα, θα πρέπει πρώτα να του πουν ότι εισέρχεται παράνομα στα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προκληθεί κίνδυνος για το σκάφος. Αλλά η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο. Προορίζεται για να φρουρεί τα σύνορα και, φυσικά, να σώζει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Η θάλασσα έχει σύνορα. Είναι απλώς πολύ πιο δύσκολο να τα παρακολουθεί κανείς. Αλλά η διαχείριση των συνόρων είναι το αποκλειστικό προνόμιο του κράτους», λέει, αναφερόμενος σε αυτούς που και επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι τα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν και κομβικό σημείο σε αυτό είναι η ανάπτυξη της χώρας.
«Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δανείστηκε βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο. Ποιος θα πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν πριν από μερικούς μήνες; Σε κάποια στιγμή το 10ετές ομόλογό μας διαπραγματευόταν σε χαμηλότερη απόδοση από το ιταλικό ομόλογο» επισημαίνει και καλεί τους Γερμανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Είναι μια πρόσκληση στον κόσμο να αγοράσει ακίνητα, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική. Δεν είναι μια πρόσκληση μόνο για τουρίστες. Είναι μια πρόσκληση να περάσουν το χειμώνα τους εδώ συνταξιούχοι υπάρχουν πολλές, πολλές δυνατότητες», αναφέρει.
Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου, να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και τη μετανάστευση και να προχωρήσουμε με δίκαιο επιμερισμό βαρών. Συνέντευξη στη Bild. https://t.co/YpyzanNFaa pic.twitter.com/42XvTk2dbV
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 15, 2019