Τη σαφή στάση της Ελλάδας να μην διευκολύνει την πορεία του ιρανικού τάνκερ προς τη Συρία διατύπωσε ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι υπάρχει επικοινωνία με την πλευρά των ΗΠΑ για το θέμα που ανέκυψε μετά τον απόπλου του δεξαμενόπλοιου από το Γιβραλτάρ και τις αναφορές για ενδεχόμενη άφιξη στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει δεχτεί συγκεκριμένα αιτήματα από τις αμερικανικές Αρχές να μην συμμετέχει σε οποιαδήποτε διευκόλυνση στο Adrian Darya.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι υπάρχουν διμερείς επαφές, στις οποίες έχει με σαφήνεια διατυπωθεί η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης
Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το πλοίο και το φορτίο του, «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου», γι΄ αυτό και αφέθηκε ελεύθερο από τις Αρχές του Γιβραλτάρ.
«Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει», είπε ο Αν. Υπ. Εξωτερικών, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για την στάση της Ελλάδας, λέγοντας στον ΑΝΤ1 ότι «εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε την μεταφορά του πετρελαίου προς την Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία».
Όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το εν λόγω πλοίο «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου», σημειώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.
Σύμφωνα με το marine traffic, η πρόβλεψη της πορείας για το τάνκερ Adrian Darya 1 δείχνει ως τελικό προορισμό την Καλαμάτα, το λιμάνι της οποίας πάντως δεν μπορεί να το υποδεχθεί λόγω μεγέθους.