Προφυλακιστέα η Ε. Καϊλή - «Με πολιτικά κριτήρια η απόφαση» λέει ο συνήγορος της
AP
AP
Qatargate

Προφυλακιστέα η Ε. Καϊλή - «Με πολιτικά κριτήρια η απόφαση» λέει ο συνήγορος της

Προφυλακιστέα κρίθηκε η Εύα Καιλή σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε πριν λίγο από τις βελγικές αρχές. Η κράτηση της στις φυλακές Χάρεν θα παραταθεί για ακόμα ένα μήνα. 

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, «παρατείνεται η προληπτική κράτησή της κατά έναν μήνα».

Το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης να αφεθεί ελεύθερη η Εύα Καϊλή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, απορρίφθηκε.

Η κυρία Καϊλή διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών.

Από την ανακοίνωση επισημαίνεται ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της απόφασης για λόγους ασφάλειας του απορρήτου της έρευνας. 

 

 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Έλληνας συνήγορος της Καιλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος  υποστήριξε ότι ο Βέλγος εισαγγελέας δέχεται πιέσεις από τον Τύπο και το πολιτικό περιβάλλον της ΕΕ. Παράλληλα, αποκάλυψε πως δεν πρόκειται να κατατεθεί έφεση στην απόφαση για προφυλάκιση της

«Για ένα μήνα ακόμη θα παραμείνει η προσωρινή της κράτηση. Βέβαια, οι τοποθετήσεις του εισαγγελέα, προδίκαζαν το αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο δικηγόρος και πρόσθεσε «έγινε πρόταση από εμάς να διατάξει το δικαστήριο τον κατ' οίκον περιορισμό, όπου σε αυτή την περίπτωση η κα Καϊλή δεν θα είχε καμία ηλεκτρονική συσκευή, ένα σταθερό τηλέφωνο, το οποίο να παρακολουθείται από την αστυνομία».

Στην θέση αυτή της  Καϊλή ο εισαγγελέας έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος να έρθουν κατάσκοποι από το Κατάρ και να απαγάγουν την  Καϊλή.

Ο δικηγόρος όταν ερωτήθηκε τι έκανε την εισαγγελέα να κρίνει με τόση αυστηρότητα και απάντησε μιλώντας στο Mega:

«Να σας δώσω μία εικόνα πώς ήταν το μονομελές δικαστήριο. Υπήρχε μία πολύ νέα πρωτοδίκης που ήταν η πρόεδρος και δίπλα της ήταν ο ανακριτής της υπόθεσης που ήταν κατά 25 έτη μεγαλύτερος της, της έκανε ενημέρωσε και είπε ο ανακριτής ”κα Πρόεδρε όσο αφορά την διαφθορά σε βάρος της κα Καϊλή δεν έχω ακόμα στοιχεία και όσο αφορά το ξέπλυμα είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στην κοινή κατοικία και αποτελούν ένα στοιχείο και όσον αφορά την εγκληματική οργάνωση δεν φαίνεται από πουθενά».

Σχετικά με τον φόβο αλλοίωσης στοιχείων από την πλευρά της πρώην αντιπροέδρου της ευρωβουλής ο δικηγόρος της απάντησε: «Τέτοιος φόβος δεν υπάρχει και μην ξεχνάτε ότι ο ανακριτής είπε δεν έχει στοιχεία για την διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και την εγκληματική οργάνωση».

«Με πολιτικά κριτήρια η απόφαση για την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή»

Ο κ.Δημητρακόπουλος τόνισε ο τι η πρόεδρος του μονομελούς δικαστηρίου δεν είχε στην διάταξή της ούτε ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι είναι ύποπτη φυγής, δεν έχει ένα πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η κα Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση, είναι ένα κείμενο χωρίς πραγματικά στοιχεία, ανέφερε ο δικηγόρος και υπογράμμισε ότι στην αγόρευσή του ζήτησε να αξιολογηθεί η πελάτης του με νομικά κριτήρια κι όχι με πολιτικά κριτήρια.

«Θέλουμε η κ. Καϊλή να αξιολογηθεί με νομικά και όχι πολιτικά κριτήρια. Για μένα, αυτή η απόφαση όταν δεν έχει αιτιολόγηση νομική, εκεί υπάρχουν κριτήρια πολιτικά. Ήθελαν να περάσουν το μήνυμα “θα σε βάλουμε φυλακή για να σωφρονιστούν οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές”» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθήθηκε ήταν ότι η πρώην ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου  δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός τη.

Επίσης, δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Παράλληλα τονίστηκε  η ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο δίχρονο παιδάκι της.

Στο μεταξύ, δεσμεύθηκε το οικόπεδο συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Η δέσμευση έγινε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Επίσης, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός που έχει η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου. Η δέσμευση του ακινήτου έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργούνται και στην Ελλάδα.

Τι αποκάλυψε στις προηγούμενες καταθέσεις της 

Το περιεχόμενο των πρώτων καταθέσεων που έδωσε η Εύα Καϊλή στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές μετά τη σύλληψή της αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η ιταλική ιστοσελίδα Il Fatto Quotadino, αυθημερόν της απολογίας της στις βελγικές δικαστικές αρχές του για το σκάνδαλο Qatargate.

Σύμφωνα με αυτήν, η ευρωβουλευτής φέρεται να υποστηρίζει πως τα 600.000 ευρώ δεν ήταν τα πρώτα χρήματα που άφηνε ο Αντόνιο Παντσέρι στο σπίτι της: «Το είχε κάνει και πριν τον κορονοϊό όταν είχε αφήσει κάποια χρήματα και στη συνέχεια ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο (σ.σ. Τζιόρτζι) περισσότερο από το διαμέρισμά του».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο εμπιστευόταν περισσότερο τον Τζιόρτζι είπε «Νομίζω ότι είναι λόγω της ασυλίας μου». «Ήταν ο συνεργάτης που φύλαγε κάτι για λογαριασμό του και πιθανότατα για το σημερινό αφεντικό του, Αντόνιο Κοτζολίνο» φέρεται να είπε, επίσης, η Ε. Καϊλή.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, λέγοντας πως η Καϊλή στις καταθέσεις της ενώπιον της αστυνομίας (10 Δεκεμβρίου) και ενώπιον του δικαστή Μισέλ Κλεζ (11 Δεκεμβρίου) αναφέρει πολλά ονόματα και μάλιστα «μερικά είναι βαριά».

«Για παράδειγμα, αφορά τα άτομα που προσπάθησε να προειδοποιήσει τηλεφωνικά αμέσως μετά την έφοδο της βελγικής αστυνομίας στο σπίτι της, όπου βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ και πρόκειται, όπως σημειώνει για τον Αντόνιο Παντσέρι και τους Βέλγους σοσιαλιστές ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρία Αρένα.

Αναφέρει ακόμα ότι «ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τις δραστηριότητες που διεξήγαγε ο σύντροφός της μαζί με τον Παντσέρι, ακόμα και αν ο τελευταίος «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντζέσκο». «Δεν εμπιστεύτηκε» τις δραστηριότητες που έκανε ο σύντροφός της με τον Παντσέρι και τον Κοτζολίνο: «Αλλά ο Φραντζέσκο δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως έπρεπε να είχα πει κάτι γιατί είμαι μεγαλύτερος», φέρεται να είπε.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η Καϊλή είπε ακόμα πως «τα χρήματα υπήρχαν ήδη εδώ και τρεις ή τέσσερις μήνες», αναφερόμενη στα περίπου 750 χιλιάδες ευρώ  που βρέθηκαν στη διάθεσή της. 

 «Η βαλίτσα ήταν για τον Παντσέρι» φέρεται να ισχυρίστηκε για τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της έξω από ξενοδοχείο των Βρυξελλών., ενώ για τα υπόλοιπα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα των Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή φέρεται να υποστήριξε ότι «ο Τζιόρτζι τα είχε δανειστεί για το σπίτι».

Επίσης, υποστήριξε ότι «ο σύντροφός της είχε δυσκολίες στο να ανταποκριθεί στην αγορά του νέου τους σπιτιού: «η υποθήκη είναι στο όνομά μου, εγώ την πληρώνω. Μπορείτε να το δείτε από την πιστωτική μου κάρτα. Τα μετρητά είναι η συμβολή του συντρόφου μου. Υπήρχαν 5.000 ευρώ σε ένα χρηματοκιβώτιο και 5.000 ευρώ σε ένα άλλο. Γνωρίζω ότι ο Φραντσέσκο δανείζεται κατά καιρούς από τους γονείς του. Πιθανότατα και από τον Αντόνιο. Το γνωρίζω γιατί υπάρχουν πράγματα που θα ήθελε να αγοράσει αλλά δεν είχε τα μέσα. Ήξερα ότι φύλαγε πράγματα από το πρώην αφεντικό του, τον Παντσέρι, αλλά και από το τωρινό αφεντικό του, τον Κοτζολίνο αλλά δεν προβληματίστηκα ποτέ από πού προέρχονται τα χρήματα».

Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων η Εύα Καϊλή είπε ότι «προσπάθησε να πείσει ότι η δουλειά της και τα ταξίδια στο Κατάρ είχαν έναν εντελώς διαφορετικό στόχο από αυτά του Παντσέρι»:

«Εγώ ασχολήθηκα με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζα στην ΕΕ για ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής, Κουβέιτ, Κατάρ και Ομάν ήταν προτεραιότητα όχι μόνο γιατί ήταν πάροχοι αερίου αλλά και γιατί πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις περισσότερο από άλλες. Η Κομισιόν ασκούσε πιέσεις για το ζήτημα αυτό και εγώ συμφωνούσα.

Η απόφαση θα κρινόταν στα τέλη Νοεμβρίου. Η περίοδος αυτή συνέπεσε με την πολύ έντονη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιστεύω γι' αυτό υπήρξε σύγχυση ανάμεσα στην αποστολή του Παντσέρι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δική μου που ήταν για τις βίζα και την ενέργεια», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμα:

Politico: Πώς οι αδερφές Καϊλή έμπλεξαν «lobbying» και πολιτική