Politico: Πώς οι αδερφές Καϊλή έμπλεξαν «lobbying» και πολιτική

Politico: Πώς οι αδερφές Καϊλή έμπλεξαν «lobbying» και πολιτική

Για μια «οικογενειακή υπόθεση» κάνει λόγο σε νέο δημοσίευμά του το Politico, περιγράφοντας τη σχέση των δυο αδελφών και την εμπλοκή τους στο χώρο της πολιτικής και των ΜΚΟ.

«Καθώς η Εύα Καϊλή έχτιζε μια καριέρα στο Κοινοβούλιο, η Μανταλένα Καϊλή ίδρυσε μια οργάνωση πολλαπλών χρήσεων - την Made Group - της οποίας οι στόχοι συχνά επικαλύπτονταν με την καριέρα της αδερφής της. Καθώς η Εύα Καϊλή ανέβαινε συνεχώς στην πολιτική, τόσο άνοιγαν τα φτερά της Made Group», αναφέρει το Politico.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, συνεχίζει, είναι η «διασταύρωση» των δραστηριοτήτων της Made Group με  τα πολιτικά συμφέροντα της Εύας Καϊλή στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

«Την ώρα που η Εύα Καϊλή έστρεφε το ενδιαφέρον της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων, η Made Group της Μανταλένας Καϊλή το 2018 δημιούργησε μια "μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία", την Elontech, η οποία επικεντρωνόταν στους ίδιους τομείς», επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό.

Υπενθυμίζει πως οι προσπάθειες της Εύας Καϊλή ως «cheerleader» του Ευρωκοινοβουλίου για το blockchain θα κορυφωθούν με την επιτυχή παρουσίαση ενός ψηφίσματος για την τεχνολογία blockchain τον Οκτώβριο του 2018.  Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA) - της οποίας προήδρευε τότε η Εύα Καϊλή - εγκαινίασε το Κέντρο για την Τεχνητή Νοημοσύνη τον Δεκέμβριο του 2019. 

«Η Elontech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος με τις αδερφές Καϊλή να έχουν πλήρως εμπλακεί ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τους συνεργάτες της Ελληνίδας ευρωβουλευτή», υπογραμμίζει στο δημοσίευμα και προσθέτει: «η Μανταλένα Καϊλή ήταν managing director στην ELONtech και η Εύα Καϊλή είχε το ρόλο της συμβούλου. Ένα από τα στελέχη της ELONtech, ήταν στη λίστα των βοηθών της Εύας Καϊλή ενώ στην ίδια λίστα ήταν και ο νομικός σύμβουλος της ELONtech».

Σύμφωνα με το Politico, «το 2020 η Εύα Καϊλή ξεκίνησε μια διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για την Επιτροπή για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα μέλη του ήταν εκπρόσωπος της ELONTech αλλά και από το Qatar Foundation», καθώς και ότι:

«Οι δραστηριότητες της ELONtech ορίζονται με εξαιρετικά χαλαρούς όρους ενώ ο μητρικός οργανισμός Made Group δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς αλλά σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία έχει λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά από την ΕΕ για τα σχέδιά της στα οποία πρόσφερε στήριξη η Εύα Καϊλή».

Σημειώνει ακόμα πως «κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας της το 2017, η Made Group θα συμμετείχε σε διάφορα ψηφιακά έργα που υποστηρίζονται από τον Ορίζοντα 2020, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καινοτομίας και έρευνας της ΕΕ - κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών. Η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή ήταν υπεύθυνη για την επικοινωνία, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020. Ακολούθησαν και άλλα τέτοια προγράμματα».

Η Μανταλένα Καϊλή υποστήριξε ότι δεν υπήρχε ταύτιση του έργου της Εύας Καϊλή με αυτά της Μade Group:  «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας», ανέφερε χαρακτηριστικά.