«Η διάθεση του πλεονάσματος πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα στη νέα γενιά, στην απασχόληση και στη στήριξη των παιδιών. Η πολιτική επιλογή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραπέμπει σε φιλανθρωπία φεουδαρχών και όχι σε διανομή πλεονάσματος που μπορεί να καρπίσει προς όφελος των πολλών και φυσικά της πατρίδας», δηλώνει στο προς Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Άννα Διαμαντοπούλου.
Η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλεόνασμα προέρχεται από υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, και κάνει λόγο για «συνειδητή διάλυση της μεσαίας τάξης», «που οδηγεί σταδιακά σε δυο τάξεις: στους πολύ ισχυρούς που κάνουν deals με το κράτος και τους φτωχούς που περιμένουν από το κράτος»
Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, η Άννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει ότι η πρόκληση για την ηγεσία του νέου φορέα είναι να διατυπώσει ένα «αφήγημα έξω από τα "τσιτάτα" και τις κοινοτυπίες του παρελθόντος» που «θα αιτιολογήσει το Νέο και θα κινητοποιήσει τους πολίτες ώστε να συμμετέχουν», υπογραμμίζει.
Σχετικά με το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών του νέου φορέα επισημαίνει ότι δεν πρέπει να ετεροπροσδιορίζεται, αλλά βασικό κριτήριο για τη στάση του θα πρέπει να είναι το συμφέρον της χώρας.
Η πρόεδρος του Δικτύου θεωρεί ότι «η "καθαρή" έξοδος από τα μνημόνια, είναι μια τεχνητή ένεση ηθικού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Είναι μια τακτική που βοηθά κάποιες διπλωματικές και πολιτικές στοχεύσεις».
Για την τρίτη αξιολόγηση, η κ. Διαμαντοπούλου θεωρεί ότι «είναι πολιτικά απαιτητική, οικονομικά κρίσιμη και ταυτόχρονα φαίνεται ότι οι θεσμοί, ενώ εκκρεμεί και η συγκρότηση της γερμανικής κυβέρνησης, δεν επιθυμούν να φορτωθούν το πρόβλημα της Ελλάδος για μία ακόμα φορά», ενώ προτείνει οργανωμένη «θεσμική λογοδοσία» στη Βουλή.
Επίσης αναφερόμενη στις διεργασίες για το μέλλον της Ευρώπης δηλώνει αισιόδοξη υπογραμμίζοντας τη συμβολή των προτάσεων του Εμανουέλ Μακρόν και τη Λευκή Βίβλο του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.
Όσον αφορά στα κρούσματα βίας στα ΑΕΙ η πρώην υπουργός Παιδείας κάνει λόγο για «φάντασμα φόβου και αδράνειας», που «πλανάται πάνω από τα ελληνικά ΑΕΙ», καλώντας τη πανεπιστημιακή κοινότητα να αντιδράσει δυναμικά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ