Α. Διαμαντοπούλου για μη κρατικά πανεπιστήμια: Δίνεται η αφορμή για καλύτερο έλεγχο
Eurokinissi
Eurokinissi

Α. Διαμαντοπούλου για μη κρατικά πανεπιστήμια: Δίνεται η αφορμή για καλύτερο έλεγχο

«Ας εμπιστευθούμε ότι λειτουργούν οι θεσμοί για να ανοίξουμε ένα δρόμο, που είναι σημαντικός για τη χώρα», δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση βάζει το πλαίσιο και η ανεξάρτητη εθνική αρχή των πανεπιστημίων, βάζει τους όρους».

Στις δηλώσεις της στην ΕΡΤ η πρώην υπουργός παιδείας, πρώην επίτροπος και πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, χαρακτήρισε θετικό ότι υπάρχει συναίνεση στα δύο κόμματα τα οποία έχουν κυβερνήσει ενώ για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε όρους που κατά την εκτίμησή της πολλοί έχουν γίνει αποδεκτοί.

Σχετικά με το άρθρο 16, είπε ότι «έχουν μιλήσει κορυφαίοι συνταγματολόγοι που δεν έχουν καμία σχέση με την κυβέρνηση, όπως οι κ.κ Βενιζέλος, Αλιβιζάτος και Μανιτάκης« και εκτίμησε ότι «θα ήταν μοιραίο λάθος της κυβέρνησης να μην έχει κάνει όλη την προεργασία που χρειάζεται και να κινδυνεύει στο ΣτΕ».

Η εκτίμηση της Άννας Διαμαντοπούλου για το θέμα των ανισοτήτων, είναι ότι θα είναι μικρότερη αν υπάρχει δυνατότητα όρων πανεπιστημίου και όχι κολεγίου. «Σήμερα τα παιδιά που δεν περνάνε πάνε στα κολέγια, πληρώνουν, πάνε στις γειτονικές χώρες ή σε μακρινές χώρες. Για ένα φοιτητή ιατρικής ανέρχεται σε 95.000 κατά μέσον όρο το κόστος της φοίτησης την εξαετία ενώ φεύγουν οι καλύτεροι και πάνε στο εξωτερικό», επεσήμανε.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον έλεγχο που γίνεται στα δημόσια πανεπιστήμια, και τώρα δίνεται η αφορμή να επενδύσουμε πολύ περισσότερο, επειδή θα πρέπει να ελέγχονται και τα μη κρατικά, να γίνει πολύ πιο αυστηρή και πολύ πιο ουσιαστική η αξιολόγηση», πρόσθεσε.

«Επί ΣΥΡΙΖΑ, σε μια νύχτα όλα τα ΤΕΙ στη Βόρεια Ελλάδα γίνανε πανεπιστήμια»

«Επί ΣΥΡΙΖΑ, σε μια νύχτα όλα τα ΤΕΙ στη Βόρεια Ελλάδα γίνανε πανεπιστήμια. Εκεί δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς για την αξιολόγηση, δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς για την ποιότητα. Δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς γιατί οι εφαρμοσμένες επιστήμες γίνανε σε μια νύχτα ακαδημαϊκές, γιατί εκεί υπήρχαν οι ψήφοι. Δε μιλάμε καθόλου γιατί δε μας βολεύει να μιλήσουμε.

Εδώ λοιπόν τώρα η αρχή εάν λειτουργήσει είναι αφορμή επιτέλους για να μπει μια τάξη στην υπόλοιπη αγορά με τα κολέγια», είπε η κυρία Διαμαντοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 33 ιδιωτικά κολέγια, ενώ ανέρχονται σε 460 τμήματα, στο δημόσιο πανεπιστήμιο, με ανάλογα προβλήματα υποδομών, χρηματοδότησης και θεσμικού πλαισίου», ανέφερε στη συνέχεια.

Οι φοιτητικές εστίες για τις οποίες είχαν δοθεί πάρα πολλά χρήματα από τα προηγούμενα ΕΣΠΑ, ήταν εγκαταλειμμένες και τις διαχειρίζονταν τυπικά φοιτητικοί σύλλογοι. Όταν ήμουν υπουργός Παιδείας είχαμε ανοίξει 2.500 δωμάτια, όπου είχαμε βρει μέσα από μετανάστες μέχρι διακινητές ναρκωτικών, τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου.

«Δεν μπορεί να συζητούμε για τα δημόσια πανεπιστήμια χωρίς να ξαναδούμε τον χάρτη, χωρίς να δούμε ότι έχουμε έδρες πανεπιστημίων σε όλες τις χώρες, σε όλες τις σχολές, σε όλες τις πόλεις της χώρας. Παραρτήματα σημαίνει τεράστια έξοδα σε διοίκηση, σε εστίες», τόνισε.