Ά. Διαμαντοπούλου: Η αμυντική βιομηχανική στρατηγική στην Ευρώπη αποτελεί μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Ά. Διαμαντοπούλου: Η αμυντική βιομηχανική στρατηγική στην Ευρώπη αποτελεί μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Αντιμέτωπη με δύο μεγάλες προκλήσεις είναι η Ευρώπη, ενώ το θέμα «της αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής της αποτελεί μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και τις ελληνικές βιομηχανίες». Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις ευκαιρίες που «γεννά» στην Ευρώπη και την Ελλάδα η νέα εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο  του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς  9- 12 Απριλίου.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή της για την Ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και την Ελληνική Βιομηχανία, η Άννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά από δύο μεγάλες προκλήσεις, που ξεκινούν λόγω της πρόσφατης αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής. Η μία είναι η οικονομική με τους δασμούς και η δεύτερη είναι η αμυντική της πολιτική. Εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιδράσει με ψυχραιμία. «Στην Ευρώπη δεν πρέπει να κλαίμε τη μοίρα μας. Οδηγούμαστε σε παράλυση με τέτοια αντιμετώπιση» σχολίασε η κα. Διαμαντοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε η κα. Μαρία-Νεφέλη Σαράφογλου Δημοσιογράφος και Παρουσιάστρια του ΑΝΤ1, η κυρία Διαμαντοπούλου επικαλέστηκε ένα πρόσφατο άρθρο του Μάριο Ντράγκι, που έγραφε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ασχολείται με τους δασμούς Τραμπ, αλλά με τις δικές της παραλείψεις, εξηγώντας ότι η ενιαία αγορά δεν είναι τόσο ενιαία όσο νομίζουμε, ισχύουν υψηλοί εσωτερικοί φόροι στο ευρωπαϊκό εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ δεν είναι ενιαία, ούτε η ενεργειακή αγορά, ούτε η κεφαλαιαγορά.

Η κυρία Διαμαντοπούλου διατύπωσε την άποψη ότι δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν και οι 27 χώρες της ΕΕ, αλλά μπορούν να προχωρήσουν αυτοί που θέλουν και μπορούν, οργανώνοντας γρήγορα τα επόμενα βήματα. Πέρα απ’ αυτό, τόνισε ότι το θέμα της αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής στην Ευρώπη αποτελεί μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και για τις ελληνικές βιομηχανίες.

Εν όψει της νέας αμυντικής στρατηγικής στη βιομηχανία στην ΕΕ επεσήμανε τέσσερα σημεία σημαντικά για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας.

1.    Θα πρέπει η ΕΕ να εγγυηθεί το σύνολο των 800 δισ. για την αμυντική βιομηχανία και όχι νέα χρέη για τις χώρες.
2.    Δεν θα πρέπει να μειωθούν τα κονδύλια για  την Κοινωνική Συνοχή «κάτω τα χέρια από την κοινωνική πολιτική» γιατί η δημοκρατία στην ΕΕ έχει θεμέλιο το Κοινωνικό Κράτος.
3.    Ο σχεδιασμός θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει συμπαραγωγές σε όλες τις χώρες.
4.    Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το άνοιγμα νέων αγορών στην Ασία.