Με χαμηλό τον πήχη των προσδοκιών πηγαίνει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει καταστεί δυνατή η συμφωνία εντός της Ένωσης για τα ενεργειακά ζητήματα, κάτι που «καίει» ιδιαιτέρως τη χώρα μας.
Όπως επισημάνει μάλιστα η ίδια πηγή η Κομισιόν δεν έχει ακόμα στείλει στα κράτη μέλη κάποιο σχετικό κείμενο που αφορά στα μέτρα απέναντι στις ανατιμήσεις, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για συμφωνία, κάτι που αποτυπώνει τη σημαντική δυσκολία που παρατηρείται στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας και άρα ουσιαστικά «ναρκοθετεί» την επερχόμενη Σύνοδο.
Μπορεί στο προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε να γίνεται λόγος για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου για τον επόμενο χειμώνα όμως αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι η εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης με άμεσο χρόνο εφαρμογής μοιάζει με δυσεπίλυτο γρίφο.
Οι χώρες της ΕΕ διαφωνούν για τον εάν απαιτείται δράση σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση για να περιοριστεί το φαινόμενο της ακρίβειας, κάτι που μπλοκάρει τον άμεσο χαρακτήρα των αποφάσεων.
Επί της ουσίας υπάρχουν δύο ομάδες χωρών. Από τη μία η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν παρέμβαση στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης, για να περιοριστούν οι τιμές. Από την άλλη χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, αντιδρούν επιμένοντας ότι δε θα πρέπει να υπάρξει καμία παρέμβαση στην αγορά.
Με φόντο αυτήν την εικόνα μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη μιας συνολικής απάντησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της ακρίβειας.
Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες προκειμένου να ικανοποιεί το ελληνικό αίτημα για εξαίρεση από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους των υπερβαλλουσών αμυντικών δαπανών.