Με... «δημοψήφισμα» μεταξύ των μελών του κόμματος θα δημιουργηθεί η προοδευτική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αν και δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στέλνει μήνυμα στο εσωτερικό ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει στην περίπτωση μιας νέας διπλής ήττας από την προεδρία.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια συμμαχία προκειμένου να δημιουργηθεί η προοδευτική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αποφασίσει ο ίδιος πως και με ποιόν θα γίνει αλλά τα... μέλη του κόμματος. Δηλαδή τα μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν σε ένα ιδιότυπο εσωκομματικό δημοψήφισμα για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα στην περίπτωση που στις επόμενες εκλογές καθίσταται εφικτή η δημιουργία κυβέρνησης με «κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» όπως είναι η διατύπωση που κάνει διαρκώς ο Αλέξης Τσίπρας.
Ουσιαστικά αυτό που είπε είναι πως δεν θα ληφθεί υπόψη η ετυμηγορία του ελληνικού λαού που θα δώσει και τα ανάλογα ποσοστά στα κόμματα αλλά των κομματικών στελεχών της Κουμουνδούρου που σημειωτέον είναι και αυτά που θα αποφασίσουν για τον νέο πρόεδρο του κόμματος (σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί στο καταστατικό ενόψει συνεδρίου).
Παραγνωρίζοντας το γεγονός πως σύσσωμη η ελάσσων αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και τη συνέντευξή του κλείνοντας την πόρτα στα σενάρια που εξυφαίνονται στην αξιωματική αντιπολίτευση περί προοδευτικής κυβέρνησης, το γεγονός πως παραπέμπει και το θέμα ενδεχόμενης συνεργασίας σε ένα άτυπο εσωκομματικό δημοψήφισμα δείχνει και τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα σχόλια των κομμάτων αναφορικά με τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικά με το ΚΙΝΑΛ στο οποίο απηύθυνε έκκληση για συνεργασία να αναφέρει ότι όσα δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την προοδευτική διακυβέρνηση είναι «ανειλικρινή».
«Όταν ο κ. Τσίπρας είχε τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της προόδου και της αντιδραστικής συντήρησης επέλεξε το δεύτερο. Τον κ. Καμμένο και τον κ. Παπαγγελόπουλο» τονίζεται από το γραφείο Τύποπυ του ΚΙΝΑΛ και προστίθεται πως «είναι εκ του πονηρού και ανειλικρινή όσα λέει τώρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, επειδή είναι σε αποδρομή».
Μάλιστα υπενθύμισε το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του έχουν καταψηφίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του ΑΣΕΠ και της Διαύγειας που σήμερα επικαλείται καθώς και ότι «συνέχισε και σήμερα να κρατά ίσες αποστάσεις από τον κ. Καραμανλή, όπως και ο κ. Μητσοτάκης. Όσο για την Αξιοπιστία, τη Διαφάνεια και την Αξιοκρατία, που επικαλείται ο κ. Τσίπρας, είναι όσα πολέμησε όταν κυβέρνησε».
Έντονη και η αντίδραση του ΚΚΕ που σημείωσε πως «Φυσικά και δεν περιμέναμε τη συνέντευξη του κυρίου Τσίπρα στο ”Σκάι” για να μάθουμε ότι η ”προοδευτική” κυβέρνηση που επαγγέλλεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική πρόοδο. Η ιστορία έχει καταγράψει ”τα έργα και τις ημέρες” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, με τις προτάσεις για υπουργούς κοινής αποδοχής με τη ΝΔ, αλλά και με την ψήφιση περίπου των μισών νομοσχεδίων της σημερινής κυβέρνησης».
Το ΚΚΕ στέκεται και στο σημείο που ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν εκφράζει όλη τη Ν.Δ., τονίζοντας ότι «σήμερα έκανε ένα βήμα παραπάνω, ισχυριζόμενος ουσιαστικά ότι η σημερινή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ”δεν εκφράζει όλη τη ΝΔ”, στοχεύοντας προφανώς σε συγκεκριμένα στελέχη εντός της ΝΔ. Μήπως να θεωρήσουμε ότι αυτή η ”προοδευτική” κυβέρνηση, πέρα από το ΚΙΝΑΛ, χωράει και φθαρμένα υλικά της ΝΔ, πολύ περισσότερο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παράδοση στη συγκυβέρνηση με τέτοιες δυνάμεις;
Επιπλέον, έφτασε στο σημείο να ”βγάλει λάδι” ακόμη και τη στάση των επιχειρηματιών στο ζήτημα του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων. Λες και δεν είναι αυτοί που, επί μια δεκαετία, αρνούνται την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, που εφαρμόζουν και υπαγορεύουν όλα τα αντεργατικά μέτρα και που επέβαλλαν, μαζί με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, το σημερινό άθλιο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ως επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης».
Καταλήγει δε ότι «όσο για τις αναφορές στο ΚΚΕ που δήθεν ”πνίγει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του”, αναρωτιόμαστε τι άλλο θα σκεφτούν στο ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσουν τις αλλαγές-απομιμήσεις, που προωθούν στο δρόμο της παραπέρα ενίσχυσης του ”αρχηγικού κόμματος”, ακολουθώντας τα πρότυπα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο ”δημοκρατικός” πλουραλισμός της αστικής οπορτουνιστικής ανανέωσης στο απόγειό του!».
Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 σχολίασε ότι «Τρεις εβδομάδες πήρε στον κ. Τσίπρα να απαντήσει στο ερώτημα που του έθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συζήτηση της Πρότασης Μομφής κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, για το αν “θα κοινωνικοποιηθεί η ΔΕΗ” με την περιβόητη “Προοδευτική Διακυβέρνηση”. Και η απάντηση του ήταν “όχι”, απάντηση που δεν την έδωσε στη Βουλή, αλλά στο Σκάι», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «για την Αττική Οδό παρεμπιπτόντως, ακόμα δεν έχουμε ακούσει κουβέντα βέβαια, καθώς τα ευκόλως εννοούμενα, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παραλείπονται».
Και καταλήγει: «Αλλά και την ίδια την απάντηση του κ. Τσίπρα που αφήνει απέξω το κομμάτι της κοινωνικοποίησης της ΔΕΗ, δεν την λες και “προοδευτική”. Πώς θα μειώσει τα τιμολόγια των λογαριασμών που πληρώνουν οι πολίτες στη ΔΕΗ, χωρίς να επανεθνικοποιηθεί η ΔΕΗ και χωρίς να καταργηθεί το Χρηματιστήριο της Ενέργειας που ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε επί των ημερών του, είναι κάτι που μόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, άντε και οι σύμβουλοι του σαν τον κ. Χουλιαράκη μπορεί να γνωρίζουν».
Είναι η πολλοστή φορά που ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ανοίξει παράθυρο συνεργασιών στο πλαίσιο του στόχου του να δημιουργηθεί ένα «αντιδεξιό μέτωπο» και δέχεται σκληρή κριτική από τα κόμματα στα οποία απευθύνεται προκειμένου να δώσει στο εσωκομματικό του ακροατήριο την αίσθηση ότι υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στην εξουσία παρά τα δημοσκοπικά στοιχεία και την αδυναμία του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στους πολίτες.
Παράλληλα πάντως φρόντισε να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος για τα προσωπικά του σχέδια μετά από ήττα στις εθνικές εκλογές και αδυναμία υλοποίησης του σχεδίου της προοδευτικής κυβέρνησης. Αν και υποστήριξε πως δεν θα χάσει στις εκλογές διευκρίνισε ότι πρωθυπουργούς εκλέγει ο λαός αλλά και για κόμματα αποφασίζουν οι ψηφοφόροι τους.
Θέση που δείχνει και τους λόγους για τους οποίους άνοιξε θέμα εκλογής αρχηγού από τη βάση στη συγκεκριμένη περίοδο και οι οποίοι ουσιαστικά αφορούν στην επόμενη ημέρα του στο κόμμα αλλά και το πολιτικό του μέλλον μετά από δύο νέες ήττες, που θεωρούνται ως το πιο εφικτό σενάριο τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία του συνόλου των δημοσκοπήσεων...