Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Και όμως αυτό που προκαλεί έκπληξη δεν είναι ούτε η πρωτιά της ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ούτε η σχεδόν παγιωμένη διαφορά της από το κυβερνών κόμμα. Τα τελευταία δύο χρόνια άλλωστε δεν υπάρχει σχεδόν καμία έρευνα κοινής γνώμης στην οποία είτε να προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η διαφορά να κυμαίνεται σε επίπεδα που μπορούν να χαρακτηριστούν «εύκολο ως προς την αντιστροφή τους» από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το στοιχείο όμως που ασφαλώς και προξενεί εντύπωση είναι άλλο και πρόκειται για την μεγάλη αύξηση του ποσοστού των θετικών απαντήσεων ως προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα και ταυτόχρονα το διαρκώς μειούμενο ποσοστό των ερωτηθέντων που ζητούν από τον κ.Τσίπρα να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία και να στήσει κάλπες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.
Το συγκεκριμένο εύρημα μοιάζει να μην έχει γίνει μέχρι σήμερα ευρέως αντιληπτό, μια και οι περισσότεροι εστιάζουν την προσοχή τους είτε στην πρόθεση ψήφου είτε στο αν η επόμενη βουλή θα είναι πεντακομματική ή εξακομματική.
Στην δημοσκόπηση που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ και πραγματοποίησε η PULSE τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά αρνητικά για το Μέγαρο Μαξίμου, σε αυτό το κομμάτι της έρευνας. Στο ερώτημα για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών το 36% απαντά άμεσα, πριν από τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου και το 21% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ταυτόχρονα με τις εκλογικές αναμετρήσεις του μεθεπόμενου μήνα. Αντιθέτως, την εξάντληση της τετραετίας και το στήσιμο της κάλπης στη λήξη της, το φθινόπωρο προτιμά το 32%.
Αν αθροίσουμε λοιπόν εκείνους που ζητούν εκλογές μέσα στις επόμενες 60 μέρες και αυτούς που ζητούν κάλπες τον Μάιο τότε το ποσοστό φτάνει στο 57%. Σχεδόν δηλαδή έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται υπέρ της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία το πολύ μέσα στις επόμενες 90 μέρες.
Ο δείκτης αυτός είναι απολύτως ενδεικτικός της κακής εικόνας που παρουσιάζει η κυβέρνηση ειδικά τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στους πολίτες.
Το κλίμα δεν είναι μονό κακό για τον κ.Τσίπρα, κάτι που αποδεικνύεται από τη διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου , αλλά υπάρχει και κάτι πιο ουσιαστικό. Οι πολίτες του στέλνουν το μήνυμα ότι ο πολιτικός του χρόνος τελείωσε και ότι πλέον η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα.
Θα ήταν διαφορετική η κατάσταση για το κυβερνών κόμμα, αν για παράδειγμα κατέγραφε μεν απώλειες σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου βρισκόμενο στη δεύτερη θέση, αλλά παρ'' όλα αυτά οι πολίτες δεν ζητούσαν εκλογές. Είναι σαφές πως όταν οι κάλπες αποτελούν επιθυμία των ψηφοφόρων, το μήνυμα στέλνεται προς την κυβέρνηση πως το πολιτικό της κεφάλαιο εξανεμίστηκε.
Υπάρχει όμως και κάτι πιο ανησυχητικό από αυτόν τον δείκτη για την όποια κυβέρνηση και στην προκειμένη περίπτωση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πως οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν κάτι από τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου, προεξοφλώντας με τον τρόπο τους την αποτυχία, ως προ το ψηφοθηρικό κομμάτι, των όποιων μέτρων ληφθούν το επόμενο διάστημα από τον κ. Τσίπρα, έστω και αν αυτά έχουν θετικό πρόσημο, όπως «διαφημίζει» η κυβέρνηση.
Η απογοήτευση λοιπόν στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων, όπως αυτή καταγράφεται στις έρευνες κοινής γνώμης , σε συνδυασμό με την σταθερή διαφορά που δείχνει να χωρίζει τους δύο διεκδικητές της εξουσίας κάνουν ακόμα πιο δύσκολες τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει ο κ. Τσίπρας το προσεχές διάστημα. Αποφάσεις, οι οποίες προφανώς έχουν να κάνουν κυρίως με τον χρόνο των εθνικών εκλογών.