Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνέπειές της προκαλούν μεγάλη ανησυχία όπως δηλώνουν 8 στους 10 Έλληνες στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse ενώ την ίδια στιγμή το 66% των ερωτηθέντων συμφωνούν με τις παραγγελίες και τις αγορές εξοπλισμού στις οποίες προχωρά η χώρα. Διψήφιο παραμένει το ποσοστό της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προηγείται και στο ερώτημα σχετικά με το ποίος εκφράζει τον κεντρώο χώρο. Τι λένε οι ερωτηθέντες για την ακρίβεια, τα μέτρα, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τον χρόνο των εκλογών.
Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι 8 στους 10 Έλληνες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εξελίξεις τόσο στο γεωπολιτικό πεδίο όσο και στην οικονομία αλλά και στις επιπτώσεις για τη χώρα μας. Μάλιστα το 47% θεωρεί πως τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ κατά της Ρωσίας είναι πιο επιεική απ ότι θα έπρεπε και το 21% τα χαρακτηρίζει λογικά και ότι πρέπει.
Την ίδια στιγμή το 66% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των αγορών και των παραγγελιών στις οποίες προχώρησε η Ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της εφαρμογή τους δόγματος αποτροπής και της θωράκισης της χώρας. Στο ερώτημα αν συμφωνείτε η διαφωνείται με τις πρόσφατες παραγγελίες και αγορές εξοπλισμού το 66% τάσσεται υπέρ και το 27% εμφανίζεται να διαφωνεί. Γεγονός που δείχνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης τυγχάνουν θετικής αποδοχής πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία μια χώρα όπως η Ρωσία δείχνει να κινείται με βάση τον αναθεωρητισμό, δόγμα που ακολουθεί και η Τουρκία.
Ως προς τη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων, αυτή δείχνει να παραμένει σταθερή σε διψήφιο ποσοστό ως προς την αναγωγή επί των εγκύρων και να καταγράφεται στο 10%. Κάτι που δείχνει ότι και η νέα εκστρατεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προσφέρει τίποτα στην προσπάθεια να μειώσει τη διαφορά. Μάλιστα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση τα δύο κόμματα εμφανίζουν μια μικρή άνοδο των ποσοστών κάτι που σε κάθε περίπτωση λειτουργεί θετικά για το κυβερνών κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία 31 μήνες σχεδόν και διαχειρίζεται διαρκείς κρίσης.
Όμως και το στοιχείο της παράστασης νίκης δείχνει την πρωτοκαθεδρία της κυβερνώσας παράταξης και μάλιστα δείχνει μια αύξηση της ψαλίδας με τη διαφορά να κινείται στο 37% από 35% που ήταν τον Ιανουάριο.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αυξάνει τα ποσοστά του κατά δύο μονάδες. Ανάλογη αύξηση καταγράφει και ο Αλέξης Τσίπρας που όμως εξακολουθεί να παραμένει τρίτος με δεύτερο τον Κανέναν. Πρώτος όμως εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός και στο ερώτημα για το ποιος εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο με ποσοστό της τάξεως του 26% έναντι 24% που καταγράφει ο Νίκος Ανδρουλάκης (αυξάνοντας 2 μονάδες την αποδοχή του σε σχέση με τον Ιανουάριο). Και σε αυτό το ερώτημα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται τρίτος με ποσοστό 21% (αυξάνοντας και αυτός το ποσοστό του κατά μια μονάδα)
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησς για τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας οι πολίτες υποστηρίζουν σε ποσοστό 48% ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εξ αυτών όμως το 42 κρίνει πως χρειάζονται και άλλα. Το 47% δηλώνει πως είναι προς λανθασμένη κατεύθυνση.
Την ίδια στιγμή όμως το 51% δηλώνει πως η στάση και οι προτάσεις της Αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αρνητικά με το 38% να τα χαρακτηρίζει θετικά. Ουσιαστικά όπως και στην περίπτωση της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην πείθει τους πολίτες και μάλιστα τη στιγμή που τάζει τα πάντα στους πάντες προχωρώντας σε μια πλειοδοσία παροχών.
Σημειώνεται πως σε ποσοστό 47% οι πολίτες εμφανίζονται να αποδίδουν τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας σε εξωτερικούς λόγους και διεθνή θέματα με το 35% να δηλώνει πως ευθύνες φέρουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί ή οι αστοχίες της κυβέρνησης.
Τέλος, οι πολίτες εμφανίζονται να κλείνουν τα αφτιά τους και στο αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατόν όπως δηλώνει. Το 47% των ερωτηθέντων δηλώνει πως εκλογές πρέπει να γίνουν το 2023 έως και την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, το 19% μέχρι το τέλος της χρονιάς και το 26 μέχρι το φετινό καλοκαίρι.
Η νέα δημοσκόπηση έρχεται να πιστοποιήσει την κατάσταση που έχει παγιωθεί στο πολιτικό σκηνικό και το οποίο δεν αλλάζει παρά τις προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα κλίμα οργής και αγανάκτησης αυτή τη φορά με αφορμή την ακρίβεια (αφού η προσπάθεια με αφορμή την πανδημία έπεσε στο κενό). Δείχνει επίσης πως το ΚΙΝΑΛ σταθεροποιείται σε ένα ποσοστό που κινείται πέριξ του 14% προκαλώντας ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ και ανασφάλεια στον Αλέξη Τσίπρα.
Οι πολίτες κλείνουν τα αφτιά τους και στις σειρήνες της Κουμουνδούρου είτε αυτές λειτουργούν με βάση την καταστροφολογία είτε με βάση την παροχολογία. Με αποτέλεσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραμένει καθηλωμένο σε χαμηλά ποσοστά.