Μερικά εικοσιτετράωρα μετά από το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στις Βρυξέλλες και ο έλληνας πρωθυπουργός προετοιμάζει μία ακόμα κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα. Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει ταξίδι αστραπή στην Αίγυπτο, όπου και θα έχει επαφές τόσο στο Κάιρο όσο και στην Αλεξάνδρεια.
Η επιλογή του συγκεκριμένου προορισμού στη δεδομένη χρονική συγκυρία έχει τη δική της σημασία, αφού είναι γνωστό ότι οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις περνούν κρίση. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η κίνηση του αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμερ Σούκρι, χθες Δευτέρα, δηλαδή την ημέρα που ο Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν τις Βρυξέλλες και συναντιόνταν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τζον Μπάιντεν, να εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην Άγκυρα καλώντας την να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι η Αίγυπτος αξιολογεί την πολιτική που ασκεί η Τουρκία, δεδομένου ότι το Κάιρο πρότεινε ήδη ορισμένα θέματα που ο Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε να λάβει υπόψιν του για την άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την οικοδόμηση αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτελέσει ουσιαστικά την συνέχεια της επαφής που είχε ο πρωθυπουργός την περασμένη άνοιξη με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, την παραμονή της μετάβασης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λιβύη.
Μία ακόμα απόδειξη των καλών διμερών σχέσεων Ελλάδας Αιγύπτου και του συντονισμού που υπάρχει στο επίπεδο των περιφερειακών κινήσεων που κάνουν και οι δύο χώρες.
Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να ακολουθήσει την οδό ενίσχυσης των περιφερειακών συμμαχιών, ώστε να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας την ίδια ώρα πιο δύσκολη την προσπάθεια της Άγκυρας να κυριαρχήσει έμμεσα ή άμεσα στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Με μικρά αλλά σταθερά βήματα η χώρα μας «χτίζει» σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής αλλά και με παίχτες «κλειδιά» όπως αναμένεται να συμβεί στο τέλος Ιουνίου ή το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου με την επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ. Μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν από μερικές μέρες την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο πρωθυπουργός της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μπαρζανί.
Σημειώνεται ότι ένα από τα πρώτα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, το φθινόπωρο του 2019, λίγο μετά τις εθνικές εκλογές, ήταν επίσης στο Κάιρο προκειμένου να συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου.
Ο διπλωματικός πάντως μαραθώνιος δεν σταματά εκεί για την ελληνική κυβέρνηση. Στις 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των 27, όπου δεν αποκλείεται να βρεθεί για μία ακόμα φορά στο τραπέζι η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, με φόντο το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν.