Διυπουργική συντονιστική σύσκεψη για το προσφυγικό, συγκαλείται αύριο από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου. Παράλληλα, την άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης προανήγγειλε ο Στ. Πέτσας με στόχο τον εντοπισμό των λεμβών πριν αναχωρήσουν από τα τουρκικά παράλια.
Στη διυπουργική θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως η ενεργοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης θα επιτρέψει στις ελληνικές Αρχές να εντοπίζουν πλοιάρια προσφύγων και μεταναστών προτού καν αναχωρήσουν από τα τουρκικά παράλια, και συνεπώς θα μπορεί να ζητηθεί από την Τουρκία να σταματήσει κάθε απόπλου.
Το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) έχει προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ και διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών.
Ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε πως η ενεργοποίηση του ΕΣΟΘΕ θα δώσει στην Ελλάδα μία σημαντική δύναμη αποτροπής, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία δήλωσε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα αποδείξει ότι είναι σε θέση να εντοπίσει τις λέμβους πριν αναχωρήσουν από τα τουρκικά παράλια και φτάσουν στα ελληνικά ύδατα, τότε η γειτονική χώρα θα είναι υποχρεωμένη να αναλάβει δράση και δεν θα μπορεί να αγνοεί διαρκώς τις ελληνικές επισημάνσεις.
Υπενθυμίζεται πως συμπλοκές σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, όταν οι περίπου 300 ανήλικοι μετανάστες που φιλοξενούνται στη δομή, άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους αλλά και με τις αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο, με τις αρχές να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών και την κατάσταση να ομαλοποιείται.
Παράλληλα, Οικονομική Εισαγγελία και Ελεγκτικό Συνέδριο σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ερευνούν το θέμα των προγραμμάτων σίτισης για το προσφυγικό.
Το θέμα είχε έρθει στο προσκήνιο έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος αποκαλύπτοντας και τις απευθείας αναθέσεις που έγιναν επί σειρά ετών, ενώ αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Στην έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών επισημαίνοντας πως «οτιδήποτε προκύψει θα υπάρξει άμεση ενημέρωση».
Τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Φιλελεύθερος έδειξαν πως το θέμα της σίτισης και ο τρόπος με τον οποίο είχε επιλεγεί να γίνεται η ανάθεση του σχετικού έργου προκαλούσε εύλογα ερωτήματα. Και αυτό διότι είχε επιλεγεί η απευθείας ανάθεση με την επίκληση εκτάκτων αναγκών, παρά το γεγονός ότι από το 2016 και μετά οι μεταναστευτικές ροές και περιορίσθηκαν αισθητά και δεν είχαν τον χαρακτήρα του έκτακτου γεγονότος.
Η εμπλοκή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην έρευνα δείχνει πως θα υπάρξει λεπτομερής έλεγχος των αναθέσεων σε βάθος χρόνου ώστε να διαπιστωθεί και κατά πόσο ήταν αναγκαία η επίκληση της έκτακτης ανάγκη αλλά και το ποιοι ήταν αυτοί που ενεπλάκησαν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σύσκεψη θα ξεκινήσει στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.