Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πολλά γράφτηκαν και άλλα τόσο ειπώθηκαν για τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει σε αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ειδικά στην συγκεκριμένη περίοδο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πίσω από αυτή την επιλογή, μία κίνηση εξυπηρέτησης συμφερόντων πολιτικών “φίλων” της κυβέρνησης ή ακόμη και μελών του κυβερνώντος κόμματος.
Η παραπάνω διαπίστωση κυριαρχεί στις αναλύσεις που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας ως άξονα το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Τη μείωση δηλαδή των ποινών σε εγκλήματα τα οποία “φωτογραφίζουν” ευθέως τη δράση ομάδων που πρόσκεινται φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και συγκεκριμένα στελέχη του.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση πάνε ένα βήμα παραπέρα και σημειώνουν ότι η χρονική συγκυρία που φέρνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο σε διαβούλευση και η οποία συμπίπτει με το τέλος της θητείας της, αποδεικνύει ότι το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και το Ποινικό Δίκαιο. Κάποιοι μάλιστα μιλούν ανοιχτά για προετοιμασία της επόμενης μέρας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ΝΔ ως κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα μάχεται την ανομία και η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση θα θέλει να την εμποδίσει. Προς επίρρωσιν αυτού του ισχυρισμού εντοπίζουν μια σειρά “περίεργων” συμπτώσεων.
- Το νέο σχέδιο νόμου μειώνει το πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο από κάθειρξη δέκα έως είκοσι ετών θα τιμωρείται με την ποινή που προβλέπει ο νόμος για τα απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή με κάθειρξη πέντε έως δέκα ετών. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δίνει ουσιαστικά ένα “δώρο” στα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, καθώς η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι η κύρια κατηγορία με την οποία βαρύνονται.
- Την ίδια μείωση επιφυλάσσει το σχέδιο του νέου ΠΚ και για το πλαίσιο ποινής στο αδίκημα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης. Ήδη έμπειροι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο ελαφρύνεται η ποινική θέση που μπορεί να έχουν τα ηγετικά στελέχη του Ρουβίκωνα.
- Το κακούργημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ, το οποίο σήμερα είναι κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως 20 έτη, μετατρέπεται σε πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση από τρία έως πέντε έτη.
- Μέχρι σήμερα, εάν κάποιος είχε τελέσει περισσότερες από μία ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, όπως συνέβη σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα στην περίπτωση της τραγικής πυρκαγιάς στο Μάτι, το οποίο παραπέμπει να δικαστούν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, η συνολική εκτιτέα ποινή που θα μπορούσε να τους επιβληθεί θα ήταν 10 χρόνια κατά συγχώνευση για όλους τους θανάτους. Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο αυτό όριο πέφτει στα 8 χρόνια. Μία αλλαγή λοιπόν η οποια θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι έχει ευθεία αναφορά σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
- Το κακούργημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας, το οποίο τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη, με το νέο σχέδιο γίνεται πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια. Στην περίπτωση αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει πίσω από αυτή την αλλαγή, την προσπάθεια κάλυψης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, σε σχέση με την υπόθεση Στουρνάρα.
Λένε πως όταν η σύμπτωση επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση. Στην προκειμένη περίπτωση πολλές από τις προτεινόμενες αλλαγές του Ποινικού κώδικα”συμπτωματικά” μοιάζουν να αφορούν ευθέως ή διά της πλαγίας πρόσωπα κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τυχαίο; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του...