Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει να δοξάζεται κρυπτόμενος πίσω από το ιδιότυπο παραβάν της πολιτικής απομόνωσης που απήλαυσε για αρκετούς μήνες μέχρι την αποχώρηση του από την ευρωβουλή και τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι πληροφορίες που συνοδεύουν τους σχεδιασμούς του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενόψει ΔΕΘ, η οποία ναι μεν θα είναι πολυήμερη, αλλά φαίνεται ότι θα έχει ένα σημαντικό κενό.
Η παρουσία του κ. Ανδρουλάκη λέγεται ότι θα περιλαμβάνει τις παραδοσιακές επαφές με τους παραγωγικούς φορείς, γκλαμουράτες εκδηλώσεις όπως τα εγκαίνια του πολιτικού του γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς επίσης επιπλέον τονωτικές, επικοινωνιακές ενέσεις. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως φαίνεται ότι πέραν της ομιλίας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, δεν σκοπεύει να τηρήσει πλήρως τα ειωθότα για έναν πολιτικό αρχηγό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παραχωρώντας την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.
Το συγκεκριμένο βήμα άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι θα φέρει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αντιμέτωπο με τα μέτωπα που έχει ανοίξει η αδιέξοδη στρατηγική του ειδικά ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το Liberal εγκαίρως ανέδειξε την ολιγωρία που χρεώνουν στον Νίκο Ανδρουλάκη στελέχη από όλες τις βαθμίδες του πασοκικού στερεώματος, που δεν μπορεί να μπαλωθεί από το επικοινωνιακό ντεμαράζ που επιχειρήθηκε ενδεικτικά με την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.
Αντιθέτως, φαίνεται να επισκιάζεται από τον αποκαλούμενο «Πελοποννησιακό Πόλεμο» που ταλάνισε τη Χαριλάου Τρικούπη κι αφορούσε στη συμμετοχή «πράσινου αντάρτη» στο ψηφοδέλτιο του Πέτρου Τατούλη στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου. Σε αυτόν τον «πόλεμο» ο κ. Ανδρουλάκης γνώρισε μια εσωκομματική ήττα από έναν «λοχαγό» του στις διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσία του κόμματος
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με διαδοχικές, δημόσιες παρεμβάσεις του, ξιφουλκούσε εναντίον της χαλαρής γραμμής του προεδρικού γραφείου για περιπτώσεις όπως του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Βαγγέλη Γιαννακούρα, ο οποίος κόντρα στο επίσημο χρίσμα της Χαριλάου Τρικούπη εντάχθηκε στον συνδυασμό Τατούλη.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζητούσε σαφή δείγματα της υποτιθέμενης προεδρικής πυγμής, με ένα μήνυμα προς όλους για τήρηση της κομματικής πειθαρχίας. Με την παραίτηση Γιαννακούρα από την κεντρική επιτροπή επιχειρήθηκε να δοθεί η εντύπωση ότι εκτονώνονται τα εσωκομματικά πάθη.
Την πραγματικότητα όμως αποκατέστησε η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να στοιχηθεί στη γραμμή Κωνσταντινόπουλου. Οι κακές γλώσσες πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης σύρθηκε σε μια συνεδρίαση του αρμοδιου οργάνου του κόμματος η οποία επικύρωσε την… «απόφαση» Κωνσταντινόπουλου.
Με την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ ακυρώνεται το αρχικό … «φιρμάνι» Ανδρουλάκη περί του ακομμάτιστου χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών και εισάγεται η σκληρή στάση απέναντι σε όσους πηγαίνουν κόντρα στις επίσημες στηρίξεις. Ακόμη και υπό το φως αυτών των δεδομένων συνεχίζεται η αναταραχή στο πράσινο «οικοσύστημα», διότι η τακτική του Προέδρου του κόμματος θεωρείται ότι διαθέτει αμφιλεγόμενα χαρακτηριστικά που θα ζημιώσουν το ΠΑΣΟΚ στην αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου.
Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμος στη βουλευτική έδρα του αρχηγού του κόμματος. Στη Θεσσαλονίκη είναι ξεκάθαρη η πολυδιάσπαση των πράσινων δυνάμεων, η εκπροσώπηση των οποίων έχει βρει στέγη σε τουλάχιστον τρία ψηφοδέλτια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τουλάχιστον πέτυχε να ακουστούν πολλές φορές οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου «Θα σε ξαναβρώ στους μπαξέδες», μαζί με το «Καλημέρα Ήλιε» του Μάνου Λοΐζου για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.