Τη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή και ενδεχομένως την ανατολική Ασία μέσω της εγκατάστασης ενός διαύλου μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων (data cable) προωθεί η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σχέδιο, γνωστό ως EMC, που προβλέπει τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, με δυνατότητα επέκτασης των καλωδιακών υποδομών έως τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.
Το σχέδιο αυτό δεν έχει μείνει στα χαρτιά. Μπήκε ήδη σε φάση υλοποίησης και τέθηκε επί τάπητος από τον Κυριάκο Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία στις αρχές της εβδομάδας. Είχε μάλιστα προηγηθεί, στις 4 Οκτωβρίου, τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του Σαουδάραβα ομολόγου του κατά την οποία συμφωνήθηκε η συνέχιση και εμβάθυνση των προπαρασκευαστικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και το Ριάντ.
Η είδηση είναι ότι οι Σαουδάραβες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόταση της Ελλάδας και πιθανώς, όπως επισημαίνει καλά πληροφορημένη πηγή, αυτό να αποτελέσει το πρώτο project, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ριάντ στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών.
Εάν το συγκεκριμένο project πάρει «σάρκα και οστά», θα αναβαθμίσει ριζικά τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη της παγκόσμιας και ιδιαίτερα σημαντικής αγοράς data. Αφενός θα τη μετατρέψει σε διασυνδετήριο κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας και αφετέρου θα κινητοποιήσει περαιτέρω επενδύσεις στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της υποδοχής, αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, την απόκτηση πολύτιμης τεχνογνωσίας, την καλλιέργεια ενός οικοσυστήματος υπηρεσιών και νεοφυών επιχειρήσεων που θα παράγουν άυλο πλούτο και την προσέλκυση εργαζόμενων υψηλής ειδίκευσης.
H Ελλάδα βρίσκεται στην ιδανική θέση ώστε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» μεταξύ της Ευρώπης και των αγορών της Ασίας σε ό,τι αφορά την ασφαλή και ταχεία ροή των δεδομένων, τα οποία ήδη διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και επιτρέπουν τον ευρύ ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Το στοιχείο αυτό αποτελεί τον πυρήνα της ελληνικής πρότασης προς την Σαουδική Αραβία, κάτι που φαίνεται ότι βρίσκει συνεχώς πρόσφορο έδαφος.
Εξελίξεις όμως πιθανόν να δρομολογηθούν και σε ένα ακόμα μεγάλο σχέδιο που εμπλέκεται η χώρα μας. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σχέδιο για την ανάπτυξη βιομηχανίας μπλε υδρογόνου. Όπως αποφασίστηκε κατά την παραμονή του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ριάντ, θα εξεταστεί η διασύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με την Ελλάδα για την μεταφορά του μπλε υδρογόνου μέσω της χώρας μας στην Ευρώπη.
Στη Γλασκώβη τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός
Το πρωί της Δευτέρας πάντως ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την Γλασκώβη όπου και θα μιλήσει στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή (COP26) που θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία ηγετών από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Κατά τη διάρκεια των επαφών του θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία, σχέδια στα οποία επενδύει πολλά η ελληνική κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στους ευρύτερους στόχους που πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.