Εβδομάδα Παθών προ του Πάσχα
Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος
Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος

Εβδομάδα Παθών προ του Πάσχα

Πολλά τα γεγονότα την εβδομάδα που πέρασε με αποκορύφωμα τελικά τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

-Κατ΄ αρχάς η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο κ. Ανδρουλάκης εναντίον της «αδίστακτης αγέλης εξουσίας» στη βάση αναμασημένων «αποκαλύψεων» για το «μοντάζ», το «μπάζωμα» και τα συναφή στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών. Επιδίωξε προφανώς να ηγηθεί κάποιου φαντασιακού «αντιδεξιού», «δημοκρατικού τόξου». Η πρόταση καταψηφίστηκε μετά φανών και λαμπάδων.

Μολονότι οργίασαν η αδίστακτη πολιτική τυμβωρυχία και πτωματολογία, οι απίθανες θεωρίες συνωμοσίας, η κυβέρνηση ψύχραιμα έδωσε ορθολογικές, αυτονόητες, πειστικές απαντήσεις και με την τελική ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εν μέσω βουλευτών που άνευ ίχνους σεβασμού των θεσμών φωνασκούσαν, διέκοπταν και ασχημονούσαν. Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν. Ωστόσο, η κυβέρνηση, υπέστη πλήγματα.

Και ασφαλώς θα διαπίστωσε ότι τα ορθολογικά επιχειρήματα από μόνα τους δεν είναι ικανά να ανατρέψουν άμεσα απόψεις που η κοινή γνώμη ως εισαγγελέας και δικαστής συνάμα έχει διαμορφώσει, ευάλωτη καθώς φαίνεται να είναι στον φαιοκόκκινο λαϊκισμό και ελληνικής κοπής Τραμπισμό, θεωρώντας την κυβέρνηση υπεύθυνη κι όχι μόνο για τα Τέμπη. Διψά «αίμα» ή και εξιλαστήρια θύματα ανεξαρτήτως πραγματικών ευθυνών. Δεν αναμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης, μολονότι η Δίκη αναμένεται να αρχίσει σύντομα.

-Οι τρεις δημοσκοπήσεις των εταιριών Pulse, MRB και GPO παράγουν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα και οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα, επί του παρόντος. Η ΝΔ με την αναγωγή των εγκύρων κινείται μεταξύ 31,3 %και 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 15% και 15.9&, το ΠΑΣΟΚ μεταξύ 12.5% και 14.2% και η Ελληνική Λύση μεταξύ 9% και 9.9%. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο ως προς την καταλληλότητα ως Π/Θ.

Οι απώλειες της ΝΔ κινούνται κυρίως προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, πράγμα που καθιστούν προβληματικές τις παραινέσεις και πιέσεις για κάποια «στροφής» προς τη λεγόμενη «λαϊκή δεξιά», μολονότι η απήχηση της Ελληνικής Λύσης και άλλων ακροδεξιών κομμάτων κυρίως στη Β. Ελλάδα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί ή να υποτιμηθεί και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από τη ΝΔ.

Διότι, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επιδιώκουν να πριονίζουν την εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος από όλες τις πλευρές, κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στην ακροδεξιά απειλή. Κοινή επίσης διαπίστωση και πηγή ανησυχίας αποτελεί η δημοσκοπική διόγκωση του «Κανένας» που υποδηλώνει την αυξανόμενη απαξίωση όλων των θεσμών της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Εάν κάποια φυσιολογική κυβερνητική φθορά και μάλιστα εξ αιτίας τραγικών γεγονότων είναι ανατρέψιμη ή όχι στο δίμηνο που μεσολαβεί θα το δείξει τελικά η ίδια η κάλπη. Το ανησυχητικό είναι η άνοδος του φαιοκόκκινου λαϊκισμού και του «αντισυστημισμού».

Τα μόνα κόμματα που φαίνονται να καρπώνονται σε ένα βαθμό το «κοκτέιλ δυσαρέσκειας» που παρατηρείται στην κοινωνία, πρωταρχικά για την ακρίβεια, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Ο κ. Κασσελάκης αν ήταν μόνο «φαιδρός», όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος ο Π/Θ στη Βουλή, δε θα προκαλούσε παρά τον γέλωτα. Είναι, όμως, επικίνδυνος όπως εξίσου ο ομογάλακτος κ. Βελόπουλος.

-Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την εν μέρει αντισυνταγματικότητα σχετικού άρθρου νόμου που απαγόρευε την ενημέρωση θιγόμενου σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Η απόφαση παραπέμπει στην αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών) από την οποία ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί σήμερα (Δευτέρα) να ζητήσει τον Φάκελό του. Οι πολίτες αναμένουν με ενδιαφέρον να αποκαλύψει τους λόγους για τους οποίους τέθηκε υπό παρακολούθηση το τηλέφωνό του βασικά ενόσω ήταν ευρωβουλευτής. Πρόκειται για σοβαρό θέμα καθόσον το νόμιμο δεν καλύπτει επαρκώς το ηθικό, πολιτικό και επιχειρησιακό πρόβλημα. Ο Π/Θ είπε πως δεν γνώριζε (Βουλή, 26/8/22) και προχώρησε σε πολιτικές και σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

-Το συνέδριο της ΝΔ που άρχισε την Παρασκευή και συμπίπτει με τον εορτασμό των 50 ετών του κόμματος από τον ιδρυτή του Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ένα κόμμα ιστορικό, δημοκρατικό, λαϊκό, πατριωτικό, ευρωπαϊκό, συστημικό που μοιράστηκε με το ΠΑΣΟΚ την εξουσία στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, που παρά τα λάθη του και τα συναφή πιστώνεται όχι μόνο τη θέσπιση μιας σύγχρονης και δημοκρατικής πολιτείας στα πρότυπα των δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών αλλά και με μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις προς το συμφέρον της χώρας που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη όψη της. Χρειάζονται ευρύτερες και βαθύτερες αναλύσεις για την ιστορική του διαδρομή και την πολύτιμη προσφορά του στη χώρα.

-Το δραματικό γεγονός της γυναικοκτονίας, της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα το βράδυ της 1ης Απριλίου μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Το δραματικό αυτό γεγονός, το οποίο προφανώς θα είχε διαφορετική έκβαση εάν οι αστυνομικοί του Τμήματος είχαν ενεργήσει με τον δέοντα επαγγελματισμό και την οφειλόμενη προσοχή και ενσυναίσθηση, έτυχε και πάλι οργιώδους πολιτικής εκμετάλλευσης χωρίς κανένα ενδοιασμό, χωρίς ίχνος ντροπής.

Οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού είναι αρκετές, γνωστές και πολλές φορές έχουν απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο, μη ανεκτό ανθρώπινο κόστος. Όμως, αντί για κατάρες και αναθέματα καλό θα ήταν να ακούσουμε σοβαρές προτάσεις για τη βελτίωσή του.

Οι αδυναμίες δε θεραπεύονται με την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων κι άλλες ανοησίες. Οιαδήποτε επιστροφή στην πλατεία Κλαυθμώνος θα επιφέρει τη διάλυση, ενώ έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά βήματα βελτίωσης σε πολλούς και κρίσιμους τομείς. Είναι εμφανείς. Δρόμοι και μέθοδοι δημιουργίας μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και υπόλογης Δημόσιας Διοίκησης είναι γνωστοί. Δε θα ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως η τραγική γυναικοκτονία, η 5η εφέτος, αποφασιστικής σημασίας δεν είναι μόνο η πιστή τήρηση πρωτοκόλλων και διαδικασιών, όσο σωστές κι αν είναι, αλλά οι ορθές αποφάσεις και άμεσες, αποτελεσματικές αντιδράσεις επί του πεδίου καλώς εκπαιδευμένου και με τη σωστή νοοτροπία και ενσυναίσθηση προσωπικού. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα.

 

* Ο Βασίλης Καπετανγιάννης είναι πολιτικός επιστήμων