Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη μια σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής πρόσβασης στις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης μέσω της επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης στα κράτη - μέλη.
Η Επιτροπή ανέφερε ότι το 2021, 16 εκατομμύρια άνθρωποι από την ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και την Ελβετία ζούσαν ή εργάζονταν εκτός της περιοχής τους.
Για πολλούς πολίτες της ΕΕ, το να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιατρικές ή κοινωνικές υπηρεσίες σε άλλα κράτη μέλη και να τους επιστραφούν οι σχετικές δαπάνες μόλις επιστρέψουν στην πατρίδα τους μπορεί να είναι περίπλοκο και να απαιτεί πολλή υπομονή και γραφειοκρατία.
Digitalisation is a way to make peoples' and businesses' lives easier.
— EU Social 🇪🇺 (@EU_Social) September 6, 2023
Today we propose steps to further digitalise the coordination of social security systems in Europe to support:
🚶♀️ Free movement
💼 Fair labour mobility
Read how ↓ #SocialRights
Η Επιτροπή δήλωσε ότι καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI)), ώστε να είναι πλήρως λειτουργική σε όλη την Ευρώπη έως το τέλος του 2024.
«Το EESSI ψηφιοποιεί τις ανταλλαγές μεταξύ των εθνικών φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να απομακρυνθούμε από τις έντυπες, χρονοβόρες και δυσκίνητες διαδικασίες», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.
Θέλει επίσης τα κράτη μέλη να παρέχουν περισσότερες διαδικασίες συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης πλήρως ηλεκτρονικά, ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους να μετακινούνται και να εργάζονται στο εξωτερικό και να εξασφαλίζουν γρήγορη πρόσβαση στις επιλέξιμες παροχές τους.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα παράσχει στα κράτη μέλη τεχνική και οικονομική στήριξη και ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν το σχέδιό της.
Οι υπήκοοι της ΕΕ δικαιούνται να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να ζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι κανόνες της ΕΕ προστατεύουν τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών όταν μετακινούνται μέσα στην Ευρώπη, για παράδειγμα, όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, τις οικογενειακές παροχές και τις συντάξεις, και διασφαλίζουν την πρόσβασή τους στις επιλέξιμες παροχές τους το συντομότερο δυνατόν σε ολόκληρη την ΕΕ.
Το 2021, περίπου 235 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη διέθεταν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ), η οποία τους βοήθησε να λάβουν απρόβλεπτη αναγκαία ιατρική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο εξωτερικό. Επίσης, καταβλήθηκαν 6 εκατομμύρια συντάξεις σε συνταξιούχους που κατοικούν σε άλλη χώρα. Επιπλέον, οι εθνικές διοικήσεις έλαβαν 3,6 εκατομμύρια αιτήσεις για αποδεικτικά της κάλυψης κοινωνικής ασφάλισης σε διασυνοριακές καταστάσεις.
Χάρη στο σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI), οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης στα κράτη μέλη χειρίστηκαν ταχύτερα και ασφαλέστερα 16,5 εκατομμύρια υποθέσεις κοινωνικής ασφάλισης ατόμων που ταξιδεύουν, ζουν, σπουδάζουν και/ή εργάζονται σε άλλη χώρα της ΕΕ από το 2019. Κάθε μήνα ανταλλάσσονται 2,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα.
Επί του παρόντος, 12 φορείς κρατών μελών εφαρμόζουν πιλοτικά το ESSPASS για την ψηφιακή έκδοση και επαλήθευση των αποδεικτικών των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών σε διασυνοριακό επίπεδο, όπως το «φορητό έγγραφο Α1» για εργασιακούς σκοπούς και η ΕΚΑΑ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.