«Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προσθέτοντας πως αυτό δίνει «ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα». Ταυτόχρονα σημείωσε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να κλείσει σύντομα την 4η αξιολόγηση.
Στη συζήτηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στην Γερμανία και στην Ευρώπη». Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθεί, όπως είπε, στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019. Στην έκθεση αυτή η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα και ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Κίνας.
Η αναφορά του Πρωθυπουργού αποτελεί ουσιαστικά μια απάντηση σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι υπαναχωρεί στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο ίδιος άλλωστε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησής του διότι είναι πολύ υψηλά. Συνέχισε δέ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Άνκελα Μέρκελ, λέγοντας πως η Ελλάδα ναι μεν θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2019 και το 2020, αλλά με την προώθηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος θα θέσει και το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφασή στις επενδύσεις και στην προσέλκυση επενδυτών στη χώρα. Η αναφορά του στην επικείμενη επίσκεψη στην Κίνα στη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους εδράζεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια που δεν σταματά, όπως υπογράμμισε, στην Ευρώπη. Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και στο πλαίσιο αυτό ήδη προωθείται και θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, το οποίο απλουστεύει τις διαδικασίες.
Άλλωστε και το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό ενεργώντας ταυτόχρονα, ως δείγμα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης. πέραν της ουσίας η εν λόγω επένδυση χαρακτηρίζεται και εμβληματική διότι στέλνει σαφές μήνυμα προς το εξωτερικό.
Κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ
Ενήμερη για την ταχύτητα με την οποία προωθήθηκαν μέσα σε 50 ημέρες οι αλλαγές από την νέα κυβέρνηση ενεφανίσθη η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, συνεχάρη τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανίδα Καγκελάριος γνώριζε για τις παρεμβάσεις σε θέματα όπως η αγορά εργασίας, όπου επετεύχθη ή άρση του «φρένου» στις προσλήψεις, η προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της ΔΕΗ, αλλά και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κατάστασης στο Μάτι.
Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που γίνονται από τη νέα κυβέρνηση για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας «είναι αλλαγές που γίνονται από εμάς γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς».
Στη συνάντηση των δύο ηγετών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε η εκπόνηση ενός «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» για τη δεκαετία 2020-2030 ενώ υπήρξε μακρά συζήτηση για τη δυνατότητα να υπάρξει κύμα επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των δράσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και της ηλεκτροκίνησης ιδιαίτερα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό οι Υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών ανέλαβαν να συντονίσουν τα επόμενα βήματα μέχρι τη διενέργεια του μεγάλου Επενδυτικού Forum στις αρχές του επόμενου έτους.
Κατεγράφη επίσης συναντίληψη για τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Αλληλεγγύης με τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαΐκής Ένωσης και υπευθυνότητας με την φύλαξη των θαλασσίων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αρχής της υπευθυνότητας, τονίστηκε η ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τους χώρες εισόδου.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές η δε Τουρκία να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών.
Εξαιρετικής σπουδαιότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι, τόνισαν οι κυβερνητικές πηγές και το γεγονός ότι η Γερμανική πλευρά έδειξε να ασπάζεται την σημασία της πρωτοβουλίας RescEU για την οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτική.
Τέλος σχετικά με το ζήτημα της Τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στο Παρίσι, εκφράστηκε απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξη στην Κύπρο, καθώς είναι κοινή πεποίθηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο ενέργειες.