Στο τελευταίο πολιτικό συμβούλιο πριν την προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά σήμερα, βγήκαν τα... εσωκομματικά μαχαίρια με 8 κορυφαία στελέχη να τάσσονται κατά των θέσεων που ο Αλέξης Τσίπρας - αναφορικά με την αποζημίωση της Fraport - σε σημείο που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να δήλωσε ότι «Έρχεστε εδώ προσυνεννοημένοι να θίγετε προβλήματα». Σήμερα ξεκινά η προγραμματική συνδιάσκεψη του κόμματος και θα φανεί αν θα επιχειρήσει κάποιος τη ρήξη ή όχι αν και δύσκολα θα βρεθούν αυτοί που θα χρεωθούν μια νέα διάσπαση.
Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες μίλησε στην επίμαχη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ακόμη και για «διασπαστικές κινήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ» και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να ρίξει το γάντι στους εσωκομματικούς αντιφρονούντες, όπως και στο παρελθόν έχει πράξει. Και αυτό διότι γνωρίζει πως δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να τον αμφισβητήσει πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία οι σύνεδροι που θα συμμετάσχουν ζωντανά στη συνδιάσκεψη αλλά και αυτή της περιφέρειας που θα μετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης ανήκουν στην πλειοψηφία του στο προεδρικό περιβάλλον.
Γνωρίζει επίσης ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση ενδιαφέρεται κυρίως για δύο θέματα:
Να μην μετατραπεί το κόμμα σε αμιγώς αρχηγικό αλλά να έχουν λόγο οι λεγόμενοι παλαιοκομματικοί
να παραμείνει μια ιδεολογική καθαρότητα άμεσα συνδεδεμένη με βασικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ και να περιοριστεί η διαρκώς αυξανόμενη δυναμική πασοκογενών στελεχών που συντάσσονται με τους προεδρικούς καθιστώντας τους μια μειούμενη μειοψηφική τάση.
Τα μέλη της συνδιάσκεψης θα κληθούν να εγκρίνουν τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο συμπεριλαμβανομένων και αυτών που περιλαμβάνουν τις προτάσεις που ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε και αφορούν από το ΕΣΥ μέχρι το εργασιακό, εδράζονται δέ σε υποσχέσεις που εν μέρει θυμίζουν και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Το θέμα που τίθεται είναι αν τελικά η συνδιάσκεψη θα κινηθεί στο επίπεδο μιας επαναβεβαίωσης της πρωτοκαθεδρίας του Αλέξη Τσίπρα που ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να θεωρούν ως το «ισχυρό χαρτί» του κόμματος. Με βάση την πάγια πρακτική το ενδιαφέρον αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα και οι εραστές της ρήξης να μείνουν με άδεια χέρια. Άλλωστε οι προεδρικοί έχουν φροντίσει για τη δημιουργία των απαραίτητων στεγανών.
Εκεί που θα υπάρξει ενδιαφέρον είναι το ζήτημα της αντιπολιτευτικής τακτικής. Δεν είναι λίγα τα στελέχη τα οποία διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις και αναλύουν τα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δείχνουν στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι λανθασμένος. Αν και θιασώτες της κινηματικής λογικής οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιούνται ειδικά τον τελευταίο χρόνο διαπιστώνουν ότι λειτουργούν αποτρεπτικά στους ψηφοφόρους. Μάλιστα αποδίδουν τον Τσίπρα το γεγονός ότι συνεχίζει αυτή την τακτική ενώ γνωρίζει πως δεν έχει αντίκρισμα στην προσέλκυση ψηφοφόρων.
Και χρεώνουν στον αρχηγό τους ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρεί:
- να καλύψει την ένδεια προτάσεων που να βρίσκουν ανταπόκριση
- να διαμορφώσει συνθήκες ακραίας ρητορικής κατά της κυβέρνησης προκειμένου να καλύψει κυρίως συνεργάτες όπως ο Νίκος Παππάς αλλά και ο Παύλος Πολάκης
O τελευταίος αποτελεί και κόκκινο πανί για τους παλαιοκομματικούς του ΣΥΡΖΑ που όμως αποφεύγουν επιμελώς να αντιπαρατεθούν ευθέως γνωρίζοντας τις στενές του σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Η τελευταία ευκαιρία όμως που τους δόθηκε μέσα από τα αντιεμβολιατικά παραληρήματα χρησιμοποιείται προκειμένου να υπάρξει αντιπαράθεση και κριτική στην ηγεσία της Κουμουνδούρου.
Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έριξε σιωπητήριο με τον στενό του συνεργάτη και πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας να απέχει το τελευταίο διάστημα από κόντρες και ηχηρά μηνύματα κατά των επικριτών του.
Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιλέξει το βήμα της συνδιάσκεψης για να μιλήσει, όπως στο παρελθόν έχει δηλώσει, ο Παύλος Πολάκης έχει αποφύγει να σχολιάσει και να απαντήσει τόσο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που τον άδειασε μέσα στη Βουλή σημειώνοντας πως δεν εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τον Νίκο Φίλη αλλά και άλλους που τοποθετήθηκαν ανοιχτά μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση η προγραμματική συνδιάσκεψη ή θα αναδείξει τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ ή θα κινηθεί στο πλαίσιο της στήριξης των θέσεων του Αλέξη Τσίπρα υπεψηφίζοντας τα συμπεράσματα και δίνοντας τον χρόνο που ο ίδιος έχει ζητήσει μέχρι το Φθινόπωρο υποστηρίζοντας σε συνομιλητές του ότι οι διενέξεις πρέπει να σταματήσουν μπροστά στο ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.