Κι όμως, οι λεπτομέρειες στην πολιτική μπορεί να κρύβουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία σε πρώτη ανάγνωση ίσως και να μην γίνονται κατανοητά. Στην περίπτωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που οδηγούν ορισμένους να εκτιμούν ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί και να είναι «εκλογικός».
Με άλλα λόγια είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγάζει από το συρτάρι την εισήγηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντός του 2021 και την αφήνει πάνω στο γραφείο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν εκλογικό σχεδιασμό για «κάθε ενδεχόμενο». Στο πολιτικό αυτό συμπέρασμα οδηγούν κάποια στοιχεία του ανασχηματισμού:
1. Η ενίσχυση της παρουσίας των «γαλάζιων» βουλευτών είναι εξαιρετικά σημαντική κίνηση. Πρόκειται για μία επιλογή του πρωθυπουργού που μόνο τυχαία δεν είναι και έρχεται να ενισχύσει την σχέση κυβέρνησης και κοινωνίας. Ειδικά αν κάποιος δει με προσοχή τις εκλογικές περιφέρειες των νεοεισερχόμενων, θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για μία μελετημένη κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου.
2. Η τοποθέτηση του Θόδωρου Λιβάνιου στο Μέγαρο Μαξίμου προφανώς και είναι κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί. Ο μέχρι χθες υφυπουργός Εσωτερικών αναμφίβολα είναι από τους πλέον δεινούς χειριστές της εκλογικής τέχνης και έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με μεγάλη επιτυχία τόσο στην ανάλυση στοιχείων όσο και στον στρατηγικό σχεδιασμό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. του στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, στενός συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που βλέπουν πίσω από την μετακίνηση Λιβάνιου στον στενό πυρήνα του κ. Μητσοτάκη κάποιες εκλογικές σκέψεις του πρωθυπουργού, όταν αυτές υλοποιηθούν.
3. Η ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών από τον Μάκη Βορίδη και τον Στέλιο Πέτσα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Πρόκειται για το υπουργείο που παραδοσιακά έχει την ευθύνη της κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Αν λοιπόν συνυπολογίσουμε και την εμπειρία του κ. Βορίδη από τη θέση του τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ και του κ. Πέτσα ως κυβερνητικού εκπροσώπου τότε μπορούμε να δούμε ένα ισχυρό δίδυμο για να κάνει εκλογές, εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ήταν επιτυχημένο και αποτελεσματικό. Αυτό αποτυπώθηκε, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, όπου τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης ήταν αυξημένα σε σχέση με τα τέλη του 2019.
Το αρχικό κυβερνητικό σχήμα κατάφερε να διαχειριστεί επιτυχώς, ειδικά κατά το 2020, δύσκολες καταστάσεις και μεγάλες κρίσεις που εκτυλίσσονταν ταυτόχρονα.
«Το γεγονός ότι ο βασικός κορμός του Υπουργικού Συμβουλίου παραμένει στο νέο κυβερνητικό σχήμα δηλώνει το θετικό πρόσημο του απολογισμού, ενώ οι αλλαγές στο σχήμα του δίνουν το μέτρο της προσπάθειας για την υπέρβαση καθυστερήσεων» τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού στο liberal.gr.