Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Με το καλημέρα άναψαν τα αίματα στη Βουλή, καθώς η αντιπολίτευση κατέθεσε ένσταση συνταγματικότητας για ρύθμιση με την οποία αποκλείονται συνασπισμοί κομμάτων από την πρόσβαση στην πριμοδότηση του μπόνους.
Η διάταξη προβλέπει ότι ο συνασπισμός κομμάτων (που έχει δημιουργηθεί πριν τις εκλογές) δεν μπορεί να λάβει το μπόνους εάν ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μιρκότερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Για παράδειγμα εάν ο εκάστοτε συνασπισμός 40% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει 25% τότε το μπόνους θα χορηγηθεί στο δεύτερο κόμμα καθώς το 25% είναι μεγαλύτερο από το 20% το οποίο είναι ο μέσος όρος των κομμάτων του συνασπισμού.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση προϋπήρχε στον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου 3636/2008 ωστόσο καταργήθηκε από τον εκλογικό νόμο ΣΥΡΙΖΑ και την απλή αναλογική.
Την ίδια ώρα, η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής σημειώνει ότι επί του ζητήματος έχουν εκφραστεί πολλές και αντικρουόμενες απόψεις. «Στην πράξη, πάντως, όπως παρατηρείται από εκπρόσωπο της θεωρίας (βλ., Κ. Χρυσόγονο, Συνταγματικό Δίκαιο, 2014, σελ. 434), κατά την ανακήρυξη των συνδυασμών, «το Α Τμήμα του Αρείου Πάγου, χωρίς να κρίνει αντισυνταγματική τη διάκριση μεταξύ αυτοτελών κομμάτων και συνασπισμών, είχε αδρανοποιήσει αντίστοιχη πρόβλεψη της προϊσχύσασας νομοθεσίας, μετα-βαπτίζοντας συνασπισμούς σε αυτοτελή κόμματα», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμα: