Αναζωπυρώνονται για τα καλά σε προσκήνιο και παρασκήνιο οι συζητήσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι εισηγήσεις που δέχεται προς αυτήν την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός, ο οποίος όπως λένε συνομιλητές του ακόμη ανθίσταται να δρομολογήσει τέτοιες εξελίξεις, λαμβάνουν ολοένα και πιο διακριτό στίγμα.
Οι υπέρμαχοι της επαναφοράς του μπόνους των 50 εδρών, με το οποίο πριμοδοτείται το πρώτο κόμμα με βάση το προηγούμενο εκλογικό σύστημα, μιλούν για κίνηση η οποία «θα δημιουργήσει την απαραίτητη συνισταμένη διεξόδου από την αστάθεια», η οποία προοιωνίζεται με βάση την τρέχουσα, πολιτική αλλά και διεθνή συγκυρία.
Ο πολιτικός αντίκτυπος άλλωστε από την υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, προσθέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στο πεδίο των μετεκλογικών συνεργασιών που ούτως ή άλλως ενείχαν σημαντικές δυσκολίες με βάση την πράσινη διακήρυξη για αυτόνομη παρουσία. Περαιτέρω και δημοσκοπικά παρά το καθαρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, πρέπει να καλύψει απόσταση για να επιτευχθεί ο γαλάζιος στόχος της αυτοδυναμίας.
Σε αυτό το φόντο, η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου την Κυριακή στον ΣΚΑΙ, θέτει μια νέα διάσταση στη δημόσια συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς για το θέμα, επανέλαβε ότι «Εμείς συνεχίζουμε για τις εκλογές του 2023 στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και θα διεκδικήσουμε από τους πολίτες καθαρή εντολή για να διαλέξει ο κόσμος ποια Ελλάδα θέλει και πώς θα πάμε».
Αφού υπογράμμισε την επιτακτική σημασία της σταθερότητας, έκανε μια πολιτική διάζευξη για το ενδεχόμενο της επιστροφής στο παλιό εκλογικό σύστημα και προκάλεσε την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αφού εμείς καταρρέουμε και δεν θα είμαστε πρώτοι και ο Μητσοτάκης δεν θα έχει την αποδοχή της κοινωνίας ….αναρωτιέμαι γιατί τόσο πολύ φοβούνται ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα δίνει στο πρώτο κόμμα τη δυνατότητα μιας πολύ σταθερής ουσιαστικής κυβέρνησης».
Εντείνοντας μάλιστα την πίεση προς την Κουμουνδούρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «άρα εδώ ή κοροϊδεύουν τον κόσμο και υποκρίνονται ή ξέρουν ότι η κοινωνία δεν θα εμπιστευτεί κάτι διαφορετικό ως προς την αποτελεσματικότητα και ο κόσμος δεν θα διακινδυνεύσει, ή προσπαθούν να δημιουργήσουν την πιθανότητα ακυβερνησίας αστάθειας. Είτε έτσι είτε αλλιώς τίποτα από τα δυο δεν θα γίνει».
Υψηλόβαθμοι παράγοντες της πλειοψηφίας μάλιστα υπενθύμιζαν στο Liberal.gr ότι ο πολλάκις ο Αλέξης Τσίπρας έχει προβεί σε τοποθετήσεις «έμπλεες αυτοπεποίθησης» για το θέμα του εκλογικού νόμου, και σε μια εξ' αυτών έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εμείς σας εκλιπαρούμε: Αλλάξτε όσες φορές θέλετε τον εκλογικό νόμο και ορίστε εκλογές τώρα. Μην περιμένετε μέχρι τον Μάιο. Λυτρώστε τον ελληνικό λαό από την ανικανότητα και την αλαζονεία σας». Τα ίδια στελέχη μάλιστα πρόσθεταν και την ατάκα του «προεδρικού» Παύλου Πολάκη κατά τη συζήτηση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ο οποίος είχε προτρέψει την πλειοψηφία να αλλάξει τον εκλογικό νόμο «για να βγει αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ».
Σε κυβερνητικό επίπεδο πάντως, όσοι τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου προτάσσουν ως βασικό επιχείρημα ότι «Είναι απαραίτητο για την σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας εν μέσω ισχυρών διεθνών κρίσεων». Το θέμα απασχολεί έντονα και την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο να διατυπώνει προ ημερών δημόσια το αίτημα για αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητώντας από την κυβέρνηση να το δει άμεσα.
«Σας λέω τι εισπράττω συζητώντας με συναδέλφους της ΝΔ» είπε στο κανάλι της Βουλής πετώντας το μπαλάκι και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Την πρόκληση αυτή πρέπει να την αποδεχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Ιδού και η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», σημείωσε.
Σχεδόν στον ίδιο χρονισμό και η Ντόρα Μπακογιάννη είχε παραδεχθεί ότι πρόκειται για «μια πραγματικότητα που συζητείται σε όλα τα βουλευτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια». Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης προς το παρόν έχει αρνηθεί παρόμοιες εισηγήσεις. «Είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα πιέζεται, δύσκολα παίρνει πίσω αυτά που λέει. Είναι απόφαση δική του», είχε δηλώσει. Στον αντίποδα υπάρχουν και κυβερνητικοί παράγοντες που θεωρούν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια κίνηση ηττοπάθειας στην πολιτική σκακιέρα και αντίθετη με το θεσμικό προφίλ που έχει οικοδομήσει ο πρωθυπουργός.