Εκτός ελέγχου η κόντρα ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ - Με «όπλο» τις φοροελαφρύνσεις η κυβέρνηση απέναντι στην αντιπολίτευση

Εκτός ελέγχου η κόντρα ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ - Με «όπλο» τις φοροελαφρύνσεις η κυβέρνηση απέναντι στην αντιπολίτευση

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, αλλά και την πρώτη Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Λιβάνου-Γαλλίας και προετοιμάζεται για την επίσκεψη στο Ισραήλ την Κυριακή, στο εσωτερικό μέτωπο η πολιτική ατζέντα διαμορφώθηκε στη βάση δύο νέων δεδομένων. Αφενός, της οικονομίας, με την κυβέρνηση να προχωρά σε στοχευμένες κινήσεις στον κατώτατο μισθό και τα μισθολόγια του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, αφετέρου της σφοδρής αντιπαράθεσης που ξέσπασε ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό ουσιαστικά το πλαίσιο αποτελεί για την κυβέρνηση και το επίδικο στο «δρόμο» που απομένει έως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όπως επισημαίνουν από το κυβερνητικό επιτελείο, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναδειχθεί από τη μία πλευρά το συγκροτημένο κυβερνητικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και για το οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας και από την άλλη η εικόνα μιας αντιπολίτευσης, που δεν καταθέτει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, αναζητώντας ακόμη ισορροπίες ανάμεσα σε «αταίριαστες» πολιτικές δυνάμεις.

Κυβερνητικά στελέχη βάζουν πλέον ανοιχτά στην εξίσωση το πρόσωπο της Ζωής Κωνσταντοπουλου, την στιγμή που δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα της στη δεύτερη θέση, με υπερδιπλάσια ποσοστά τους τελευταίους μήνες. Από την κυβέρνηση επιλέγουν να αντιμετωπίζουν την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ως ένα πολιτικό πρόσωπο όχι νέο, αλλά με συγκεκριμένο πολιτικό παρελθόν, στρέφοντας τα «πυρά» τους και στο ΠΑΣΟΚ, για τη δυναμική που αναπτύσσει.

«Η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν εκ των πρωταγωνιστριών της κυβέρνησης των πρώτων μηνών, τουλάχιστον, του 2015, της απόλυτης καταστροφής, όπου εκεί κανένας από τους πολίτες που είχαν ανάγκη δεν έγινε πλουσιότερος, κανένας φόρος δεν μειώθηκε, καμία κίνηση δεν έγινε υπέρ της στήριξης των συνταξιούχων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινακης και «δείχνοντας» προς το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης έπρεπε να ξέρει ότι την υπογραφή μας προσέχουμε πού την βάζουμε. Όταν βάζεις την υπογραφή σου μαζί με ανθρώπους, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε όλα αυτά τα οποία ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και δεν αναφέρομαι μόνο στην κ. Κωνσταντοπούλου, αναφέρομαι και στον ΣΥΡΙΖΑ, που στελέχη του πρωταγωνίστησαν σε όλη αυτή την ιστορία».

Η κυβέρνηση βάζει εκ νέου στο «κάδρο» τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη κατά την τελευταία κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, αλλά και στον απόηχο της κόντρας με την Κουμουνδούρου και των αλληλοκατηγοριών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, όπου φαίνεται πλέον να διαμορφώνεται ένα βαθύ ρήγμα. Οι υψηλοί τόνοι, που ακολούθησαν την πρόσκληση του Σωκράτη Φάμελλου προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και την απόρριψή της από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μοιάζει να «κλείνουν» τα όποια σενάρια περί συμπόρευσης στην ευρύτερη κεντροαριστερά, αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες και να αφήνουν μόνο τη Νέα Αριστερά ως «συνομιλητή» της Κουμουνδούρου.

Η επιλογή της κυβέρνησης να επαναφέρει σε πρώτο πλάνο τα θέματα της οικονομίας, με επίκεντρο τις αυξήσεις μισθών και τις μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με την εικόνα της αντιπολίτευσης, δίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη δυνατότητα να επιχειρήσει ένα βήμα μπροστά, σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο της εξαετούς διακυβέρνησης. Τοποθετώντας σε δύο χρόνια τις εθνικές κάλπες, από το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν ότι «στοίχημα» είναι η υλοποίηση δεσμεύσεων με χειροπιαστά αποτελέσματα. «Εμείς θα ζητήσουμε σε δύο χρόνια, έχουμε δύο χρόνια καθαρά μπροστά μας, μία ακόμα εντολή, η κυβέρνηση αυτή, έχει να κάνει ένα πράγμα, να είμαστε συνεπείς σ’ αυτά που λέγαμε το 2023» κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και τις αυξήσεις επιδομάτων και δημοσίων υπαλλήλων, που παρασύρει, το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε μια ακόμη στοχευμένη κίνηση, τις νέες αυξήσεις μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις, που ήρθαν να συμπληρώσουν το νέο δόγμα ενίσχυσης της άμυνας, τόσο με το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, όσο και από τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, με χρονικό ορίζοντα το 2030.  Το κυβερνητικό επιτελείο εντάσσει τις αυξήσεις στο μισθολόγιο των ενστόλων σε ένα πλαίσιο τριών σημείων, απαντώντας γιατί επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την ανακοίνωσή τους.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, πρώτον, τώρα γίνεται μια συνολική μεταρρύθμιση που έχει να κάνει και με το βαθμολόγιο και με το μισθολόγιο, από την οποία θα εξοικονομηθούν χρήματα, δεύτερον, μια σειρά από δαπάνες θα μπορούν να εξοικονομηθούν λόγω της ύπαρξης της ρήτρας διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες και να κατευθυνθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τρίτον, όταν την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Άμυνας το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα  της χώρας, οι άνθρωποι οι οποίοι θα χειρίζονται αυτά τα εξοπλιστικά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, δεν θα μπορούσαν να αμείβονται με τους σημερινούς μισθούς.  

Στοχευμένα θα είναι και τα επόμενα βήματα σε οικονομικό επίπεδο, που ήδη προαναγγέλονται, με την κυβέρνηση να τα αντιπαραβάλλει με το «μηδενιστικό αφήγημα» το οποίο καταλογίζει στην αντιπολίτευση. Με αφετηρία τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει τον Σεπτέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ να εξαγγείλει νέες, σημαντικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, μειώσεις φόρων για όλους τους συνεπείς φορολογούμενους. Επίκεντρο εκείνων των φοροελαφρύνσεων αναμένεται να είναι τα μεσαία εισοδήματα, με τον πρωθυπουργό να απευθύνεται και πάλι στη μεσαία τάξη.