Του Γιάννη Παλιούρη
Σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου συνιστά η απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκη, σύμφωνα με την οποία εξειδικεύεται η διαδικασία για την υποχρεωτική εγκατάστασή τους στις κεντρικές υποδομές της κυβερνητικής υπηρεσίας υπολογιστικού νέφους, γνωστότερου ως G-Cloud.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για διαδικασία η οποία προβλέπει τα εξής βήματα:
α) καταγράφεται κάθε υποδομή (πλην των διαβαθμισμένων) που διατηρούν οι φορείς του Δημοσίου,
β) όλες οι υφιστάμενες ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα (πλην των διαβαθμισμένων) των Υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των Ανεξάρτητων Αρχών, της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της ΗΔΙΚΑ, συγκεντρώνονται στο G-Cloud της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και περιέρχονται στην κυριότητά της,
γ) η ΓΓΠΣΔΔ ορίζεται στο εξής αποκλειστικά υπεύθυνη για τη σύναψη κεντρικών συμφωνιών που αφορούν στη προμήθεια πλατφόρμας λογισμικού για την κάλυψη των Φορέων του Δημοσίου Τομέα.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό η καταγραφή των υποδομών θα πραγματοποιηθεί εντός εξαμήνου, ώστε να υπάρξει μια κεντρική αξιολόγηση των αναγκών και των δυνατοτήτων τους και στη συνέχεια η υποχρεωτική εγκατάσταση τους στις κεντρικές υποδομές Κυβερνητικού Νέφους (Government Cloud). Στο σύνολό της διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022.
Πως μεταφράζεται η εξέλιξη αυτή στην πράξη. Καταρχήν θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο, τόσο από την ενιαία συντήρηση και λειτουργία των υπολογιστικών υποδομών όσο και από την κεντρική προμήθεια αδειών λογισμικού και εξοπλισμού.
Παράλληλα, θα υπάρξει απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού ενώ επιτυγχάνεται, επίσης, καλύτερη οργάνωση και συντονισμός μεταξύ των δημοσίων φορέων στη διαχείριση της πληροφορίας.
Τέλος δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η ενίσχυση της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, κάτι που άλλωστε είναι κρίσιμης σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία κάθε ψηφιακής υποδομής, ειδικά αν αφορά το Δημόσιο.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Δημόσιο καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια το σύνολο των πληροφοριακών του υποδομών και παράλληλα προχωρά στην εγκατάσταση όλων των κεντρικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στις κεντρικές υποδομές Κυβερνητικού Νέφους. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι διαδικασίες αυτές εξυπηρετούν πρωτίστως τον πολίτη αλλά και την καλύτερη λειτουργία του ίδιου του κράτους, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και εξοικονομώντας χρηματικούς και ανθρώπινους πόρους που μπορούν να κατευθυνθούν σε κοινωνικές ή άλλες υπηρεσίες
Η σημασία του Cloud
Οι υποδομές cloud θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας των δεδομένων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στην ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού δικτύου cloud, το οποίο θα αποτελέσει τον πυρήνα των ψηφιακών υποδομών της. Ο λόγος για το Gaia-X Project, που θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2020, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις αρχές Νοεμβρίου.
Μάλιστα, έρευνα της Cision, τον Μάρτιο του 2019, εκτίμησε ότι το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς cloud αναμένεται να αυξηθεί από τα 272 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, στα 623,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18%, κατά την περίοδο πρόβλεψης. Ουσιαστικά η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ότι μέσα στην επόμενη πενταετία το cloud από απλή επιλογή θα έχει καταστεί ακρογωνιαίος λίθος των ψηφιακών υποδομών.