Tου Γιάννη Κ. Τρουπή
Προφανώς και η συγκυρία ήταν ευνοϊκή για τον ίδιο, με τις εκλογές να έχουν γίνει μόλις εξήντα μέρες νωρίτερα. Η εντολή των πολιτών που τον έστειλαν στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από δύο μήνες για να κυβερνήσει είναι ακόμα νωπή και άρα ο λεγόμενος κυβερνητικός «μήνας του μέλιτος» είναι σε πλήρη εξέλιξη. Παρ'' όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμα φορά επέλεξε να μην υποπέσει στο πιο συνηθισμένο σφάλμα των πολιτικών. Το σφάλμα του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων. Μία διολίσθηση, την οποία αν είχε κάνει, ελάχιστοι θα μπορούσαν να τον κατηγορήσουν γιαυτό, μια και τη δεδομένη χρονική συγκυρία βρίσκεται «πάνω στο κύμα», όπως συνηθίζουμε να λέμε.
Τόσο στην ομιλία όσο και στην συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θέλησε να πει παραπάνω από όσα ο ίδιος γνωρίζει ότι μπορεί να υλοποιήσει τουλάχιστον μέσα στην παρούσα εκλογική θητεία.
Ενδεικτικό είναι ότι προς το τέλος της σχεδόν τρίωρης συνέντευξης τύπου ήταν αρκετά αποκαλυπτικός ως προς το πως αντιλαμβάνεται τους πρώτους δύο μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Το momentum, ξέρετε, δεν είναι κάτι που έρχεται θεόσταλτο. Το momentum είναι καλή προετοιμασία. Αν έχουμε μία καλή δυναμική σε αυτό οφείλεται. Και σας διαβεβαιώνω ότι όλοι -και οι Υπουργοί μου- ξέρουν ότι δεν πρόκειται να πατήσω φρένο. Το πόδι θα είναι στο γκάζι και θα τρέχουμε γρήγορα γιατί η κοινωνία έχει απαιτήσεις και τα προβλήματα είναι πολλά και πρέπει να τα λύσουμε» είπε ο πρωθυπουργός.
Προσγειωμένος και αποφεύγοντας τις σκληρές επιθέσεις εναντίον του Αλέξη Τσίπρα (με εξαίρεση το κομμάτι που αφορούσε στην περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015) ο κ.Μητσοτάκης παρέμεινε πιστός σε όλα όσα τον είχαμε δει να πράττει και προεκλογικά. Χαμηλοί τόνοι, με τον πήχη να είναι τοποθετημένος χαμηλά και μετρημένες συνολικά επιλογές. Μία τακτική που τότε έκανε κάποιους να τον υποτιμήσουν και οι οποίοι ασφαλώς τώρα θα πρέπει να το έχουν μετανιώσει.
Η παρθενική παρουσία του κ.Μητσοτάκη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ έκρυβε μεταξύ άλλων και μία κίνηση η οποία αναμφίβολα αποτυπώνει ολόκληρη τη φιλοσοφία του. Πρόκειται για την επιλογή του να θέσει ενώπιον της κρίσης των πολιτών όλες τις κυβερνητικές δράσεις από την μέρα της ΔΕΘ μέχρι την επόμενη διοργάνωση, τον Σεπτέμβριο 2020.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη ούτε για να προκαλέσει επικοινωνιακές συζητήσεις ούτε για να ζητήσει το χειροκρότημα του ακροατηρίου, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Απέφυγε τα «τσιτάτα» και τα εύκολα συνθήματα που ως στόχο έχουν την ικανοποίηση του κοινού.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να στείλει ένα μήνυμα προς τους πολίτες: Ένα μήνυμα σταθερότητας και πάνω από όλα κανονικότητας.
Εδώ ακριβώς κρύβεται και η παγίδα, την οποία ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει εφόσον χρειαστεί.
Ποια είναι αυτή; Η έννοια της κανονικότητας να μην υπηρετηθεί από το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών. Να υπάρξουν δηλαδή κινήσεις και συμπεριφορές που δε θα συνάδουν με τον ρυθμό που δίνει ο ίδιος. Σε μία τέτοια περίπτωση ολόκληρο το αφήγημα θα τεθεί σε κίνδυνο. Χειρότερος λοιπόν εχθρός στην παρούσα φάση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι άλλος από τον εφησυχασμό. Μέχρι στιγμής δείχνει και να το γνωρίζει και να διαθέτει τους τρόπους αντιμετώπισης του. Όπως ο ίδιος σημείωσε άλλωστε δεν τον ενδιαφέρει ο μήνας αλλά η τετραετία του... μέλιτος.