Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Η μεθόδευση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε στη Βουλή με το «καλημέρα» τόσο για τις καταγγελίες σχετικά με το ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων δεν έχουν τεθεί σε ισχύ όσο και για το γεγονος πως δεν υπάρχει ενιαίο κείμενο κωδικοποιημένου Συντάγματος από την πλευρά της γείτοντας!
Μέσα σε κλίμα έντασης ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος ομολόγησε -μετά από σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης να κατατεθούν όλα τα έγγραφα- ότι δεν υπάρχει ενιαίο κείμενο κωδικοποιημένου συντάγματος γιατί η Συνταγματική τάξη των Σκοπίων δεν το προβλέπει.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει την πρώτη σοβαρή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών πριν ακόμη τεθεί σε ισχύ αφού ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι οι αλλαγές του Συντάγματος στα Σκόπια θα τεθούν σε ισχύ όχι μετά την κύρωσή της από την Ελληνική Βουλή, αλλά μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξής της στο ΝΑΤΟ, που έπεται.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας επανέλαβε το αίτημα της ΝΔ να κατατεθεί το ενιαίο κείμενο Συντάγματος Σκοπίων με ενσωματωμένες τις τροπολογίες. «Στην πραγματικότητα επισυνάπτεται το ψήφισμα της Βουλής της FYROM για την τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος. Ζήτησα από τον κ. Κατρούγκαλο να προσκομίσει και να καταθέσει το Σύνταγμα της γείτονος χώρας. Όχι όπως το κατέθεσε. Ο λόγος που το ζητώ και πάλι ως απαραίτητο στοιχείο και προϋπόθεση για να γίνει η συζήτηση είναι για να κατανοήσουμε ποια θα είναι η πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Κινδυνεύουμε να μην ενσωματωθεί ποτέ το ψήφισμα αυτό σε τελικό κείμενο. Έπρεπε να είχε προσυμφωνηθεί από την ελληνική πλευρά». Σύμφωνα με τον ίδιο αν η κυβέρνηση δηλώσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο, τότε εισάγει συμφωνία για τη διαιώνιση προβλήματος κι όχι επίλυσης του. « Γιατί αν μπορεί το ψήφισμα να μείνει χωριστό από σώμα Συντάγματος καταλαβαίνετε τι τρύπα στο νερό κινδυνεύει να γίνει εδώ. Να μείνει Σύνταγμα ως έχει και ένα ψήφισμα χωριστό που θα χρησιμοποιεί όπως και όποτε θέλει η γειτονική χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος ζήτησε επιπλέον εφτά έγγραφα από το ΥΠΕΞ, το ΥΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ. «Δεν είναι δυνατόν να προχωράμε σε διαδικασίες κύρωσης μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας. Θα δείτε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα αν τα καταθέσει», είπε ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Παράλληλα, επισήμανε ότι στη ρηματική διακοίνωση την οποία ο πρωθυπουργός κατέθεσε στο κοινοβούλιο διαβάζουμε ότι ετεροχρονίστηκε η διαδικασία. «Προέκυψε ότι πρώτα θα τελειώσουμε εμείς εδώ, θα κυρώσουμε και πρωτόκολλο και μετά θα κάνουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους. Εκ του πονηρού ήρθε η κυβέρνηση εδώ με κείμενο που κατέβασε από site. Εμείς θέλουμε το επίσημο κείμενο που διαβίβασε η γειτονική χώρα στο ελληνικό ΥΠΕΞ. ΑΝ δεν τα φέρετε δημιουργείτε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας», είπε.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας
Σε αντιπολιτευτικό οίστρο ο Πάνος Καμμένος χέρι χέρι με την Χρυσή Αυγή κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, οι οποίες απορρίφθηκαν από το Σώμα της Ολομέλειας. «Καταθέσαμε αίτηση αντισυνταγματικότητας. Τέτοια πρόταση έχει καταθέσει κι ο καθηγητής κ. Κασιμάτης και διαβιβάζω: Η παραβίαση του Συντάγματος λέει είναι κατηγορηματική διότι παραβιάστηκε η δημοκρατική αρχή και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας», τόνισε προσθέτοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ανυπόστατη γιατί ενέχει εκχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος. Επανήλθε στα περί αυτοπροσδιορισμού των Σκοπιανών ως Μακεδόνες διερωτώμενος «αν η κυβέρνηση αναφέρει ότι το Ουράνιο Τόξο κι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες θα μπορούν να το κάνουν επισήμως».
Απαντώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης ισχυρίστηκε αφενός ότι η κυβέρνηση προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα και στην Επιτροπή ο υπουργός και αφετέρου ισχυρίστηκε ότι όσοι δεν θέλουν να πειστούν δεν πείθονται και επιχειρούν να τινάξουν τη συζήτηση στον αέρα. «Η συμφωνία γίνεται θρυαλλίδα για πολιτικές εξελίξεις, για να δώσουμε βήμα στην ακροδεξιά και στον ναζισμό», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
«Όχι» από Κατρούγκαλο
Τα κάστανα από τη φωτιά επιχείρησε να βγάλει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ωστόσο ομολόγησε τη μεθόδευση. «Ο λόγος που προσκόμισα τα έγγραφα από την ιστοσελίδα της Βουλής των Σκοπίων είναι για να σας δείξω ότι η συνταγματική τους τάξη είναι να βάζουν τις τροποποιήσεις στο τέλος του Συντάγματος. Μετά πληροφορήθηκα ότι μπορεί να γίνει ενσωμάτωση αργότερα των τροποποιήσεων», είπε για να καταλήξει στο κυνικό συμπέρασμα ότι αυτό που «ζητάτε δεν υπάρχει»!
Απαντώντας στον Ανδρέα Λοβέρδο σημείωσε ότι προβλέπεται προθεσμία 30 ημερών για προσκόμιση αυτών των εγγράφων και γνωρίζοντας ότι είναι διαβαθμισμένα κατέθεσε χθες το αίτημα. «Δεν έχει συνεδριάσει η επιτροπή για αποχαρακτηρισμό», είπε. Σε κάθε περίπτωση, ισχυρίστηκε ότι δεν θα πέσει στην παγίδα της αντιπολίτευσης, διατρανώνοντας ότι η συμφωνία είναι εθνικά επωφελής αφού «πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε».
Ελιγμός Δένδια
Βλέποντας ο Ν. Δένδιας την ομολογία Κατρούγκαλου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η Βουλή να εισέλθει σε συζήτηση θέματος για το οποίο δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα έγγραφα. «Είπε ο Υπουργός ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο κείμενο και επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μου ότι θα μείνει το Σύνταγμα των Σκοπίων ως έχε», τόνισε και έκανε λόγο για σαφή αναφορά πλέον σε «Μακεδόνες και Μακεδονία». «Δεν μπορούμε να εισέλθουμε σε συζήτηση τέτοιου θέματος. Η κυβέρνηση μάς είπε για τροποποίηση Συντάγματος και τώρα μας λέει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ενιαίο κείμενο και θα μείνει να υπάρχει η λέξη Μακεδονία και θα υπάρχει πρόσθετο ψήφισμα να το χρησιμοποιεί όπως θέλει η ΠΓΔΜ. Αυτό είναι πλήρης εξαπάτηση», είπε σε έντονο ύφος.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος «είδε» ότι η ΝΔ δεν θέλει να ξεκινήσει η συζήτηση γιατί δεν θέλει να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτήρισε το όσα λέει η ΝΔ ως «προσχηματικές κραυγές για να μην ακούσει ο λαός όλα τα επιχειρήματα. «Πρέπει να αντέξετε τη συζήτηση είναι ένα πικρό ποτήρι η αλήθεια, αλλά θα το πιείτε μέχρι τέλους», είπε.
Το έκλεισαν άρον- άρον
Μετά τον Γιώργο Κατρούγκαλο ήταν η σειρά της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να πιάσει… δουλειά, ως μακρύ χέρι του Μεγάρου Μαξίμου. Η αντιπρόεδρος της Βουλής που από το πρωί βρισκόταν στην Έδρα ζήτησε απ' όσους διαφωνούν με τη ΝΔ να εγερθούν και μάλιστα γρήγορα. «Εγέρθησαν οι περισσότεροι» απεφάνθη αλλά ο Ν. Δένδιας δεν είχε πει την τελευταία λέξη του. «Σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 7 προβλέπεται καταμέτρηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να έχει την πλειοψηφία. Έχει κατά περίπτωση την πλειοψηφία και άρα θα πρέπει να γίνει καταμέτρηση κανονική», είπε. Αμήχανη η κυρία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε ξανά να εγερθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ μάλιστα με ειρωνικό ύφος απευθυνόμενοι στα έδρανα της ΝΔ φώναζε «έχετε πολλή πλάκα, συνεχίστε δώστε πόνο»!
Πάντως, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν ζητά ονομαστική ψηφοφορία -δεν προβλέπεται άλλωστε κάτι τέτοιο- αλλά τόνισε ότι αυτό που ζητούν οι συνάδελφοι είναι να υπάρξει συγκεκριμένη καταμέτρηση αριθμού γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφικό και έχει απολέσει κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.
Πυρά Δένδια στην Χρυσή Αυγή
Το χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ συγκέντρωσε ο Ν. Δένδιας όταν ξεκαθάρισε ότι η γαλάζια παράταξη δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ένσταση αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής. «Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί προτάσεως αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος που οι ιδεολογικοί τους πρόγονοί παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αρνούμαι να αποδεχτώ κόμμα που έχει ως σύμβολό του τον αγκυλωτό Σταυρό, τους εθνοκάπηλους που στο παρελθόν πρόδωσαν τον Ελληνικό λαό», είπε κατακεραυνώνοντας το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου.
Τη σκυτάλη πήρε ο Σ. Κοντονής λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με την άποψη Δένδια και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους νεοναζί και τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα.
Ο (εγκλωβισμένος) Πάνος Καμμένος αναγκάστηκε να πάρει τον λόγο και προκειμένου να μην ταυτιστεί με την Χρυσή Αυγή είπε ότι τα δύο αιτήματα αντισυνταγματικότητάς είναι… διαφορετικά.
Σε κάθε περίπτωση και τα δύο απορρίφθηκαν αφού εγέρθησαν μόνο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ…
Διαβάστε ακόμα:
- Ξεκίνησε με ένταση η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών