Επιχείρηση «ευέλικτο κράτος»
Shutterstock
Shutterstock

Επιχείρηση «ευέλικτο κράτος»

Η φράση του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ότι «τα μέτρα για την καθημερινότητα δεν πάνε διακοπές» ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς του ότι η θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου δεν θα πρέπει να έχει αντίκτυπο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με θέματα που άπτονται των βασικών προτεραιοτήτων.

Η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων –με τα σούπερ μάρκετ και την ενέργεια στην κορυφή- αποτελεί το μείζον στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θα επιθυμούσε από τον Σεπτέμβριο να μπορεί να παρουσιάσει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως λένε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, η «καθημερινότητα» των πολιτών, όπως περιγράφεται από τα κυβερνητικά στελέχη, δεν αφορά μόνο στο κομμάτι της οικονομίας. Η αλλαγή της συνθήκης επικοινωνίας με το δημόσιο, με την πάταξη της γραφειοκρατίας να αποτελεί το πλέον «χειροπιαστό» αποτέλεσμα για κάθε πολίτη, έχει μετατραπεί σε «στοίχημα» για την κυβέρνηση, ήδη από την προηγούμενη θητεία της. Η ανάπτυξη του Gov.gr και ο εμπλουτισμός του με νέες εφαρμογές ήταν το πρώτο βήμα.

Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα εργαλεία εξυπηρέτησης των πολιτών αποτελεί το επόμενο σκαλοπάτι, ενώ στόχος είναι να αναπτυχθούν παράλληλα συστήματα ψηφιοποίησης λειτουργιών του κράτους, αρχής γενομένης από τους τομείς εκείνους, που αποτελούσαν, δεκαετίες τώρα, «μνημεία ταλαιπωρίας» για όσους καλούνταν να συναλλάσσονται με τις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες.

Το κτηματολόγιο αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα θέματα, που έπρεπε να λειτουργήσουν σε μια νέα βάση. Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο δόθηκε το «πράσινο φως» για την οριστική ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας εντός του 2025, αλλά και για ρυθμίσεις με στόχο την διευκόλυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων, έναν «γολγοθά» στο παρελθόν για όσους έπρεπε να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που εγκρίθηκε και αναμένεται να πάρει το δρόμο για το κοινοβούλιο, αποσκοπεί, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, στον απεγκλωβισμό και χιλιάδων ιδιοκτητών που είναι σήμερα «όμηροι» γραφειοκρατίας και αδυνατούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους εξαιτίας μικρών αποκλίσεων στις επιφάνειες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σύνηθες.

Το σχέδιο για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης προβλέπει τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων, την απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Έτσι, το 2025 το Κτηματολόγιο θα είναι ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται συναλλαγές ακινήτων, με ενιαίους κανόνες και ψηφιακά εργαλεία για όλους, με τα Υποθηκοφυλακεία να κλείνουν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του έτους.

Η εκτίμηση του αρμόδιου υπουργείου είναι ότι με τη χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης ο χρόνος διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων θα μειωθεί στο μισό, ενώ σημαντική κρίνεται και η ρύθμιση για μονομερή τροποποίηση της σύστασης όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης τετραγωνικών με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό Συμβόλαιο. Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται να αντιμετωπίσουν μια πραγματικότητα, που δείχνει ότι έως και σήμερα, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εγκλωβισμένοι σε ένα αδιέξοδο, επισημαίνουν στην κυβέρνηση.

Η περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους εξακολουθεί να βρίσκεται στην αιχμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, καθώς παράγει ίσως τα πλέον ορατά αποτέλεσμα στον λεγόμενο μετασχηματισμό του κράτους, που έχει διακηρυχθεί ως στόχος της τετραετίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Την ίδια ώρα, η θερινή ανάπαυλα για τη Βουλή και την κυβέρνηση, σημαίνει και την εντατικοποίηση του σχεδιασμού για την περίοδο, που εκκινεί ουσιαστικά με τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού, που επανατοποθετεί τις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Η πρόκληση του δημογραφικού ζητήματος, η στεγαστική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η κατάσταση στην αγορά εργασίας, που πλέον εμφανίζει κενά εργαζομένων, η αύξηση των επενδύσεων και η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, αναμένεται να έχουν θέση στην καθιερωμένη ομιλία του κ. Μητσοτάκη προς τους παραγωγικούς φορείς, καθώς αποτελούν ήδη μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού έως το τέλος του 2024.

Η Αναθεώρηση Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, άλλωστε, περιλαμβάνει την προσθήκη 58 επιπλέον έργων και 87 μεταρρυθμιστικών δράσεων, με 881 νέα ορόσημα πολιτικής που αφορούν και τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει το σήμα της επιτάχυνσης, παρότι, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, έχει ήδη υλοποιηθεί το 42% των δεσμεύσεων για φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζητούμενο για την κυβέρνηση την επόμενη περίοδο, είναι οι δράσεις αυτές να φτάσουν και να αφήσουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών και την οικονομική τους κατάσταση, καθώς σε αυτή τη βάση η κυβέρνηση αξιολογείται.