Επιχείρηση «μεταρρυθμίσεις» με το βλέμμα στην οικονομία
Eurokinissi / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Eurokinissi / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Επιχείρηση «μεταρρυθμίσεις» με το βλέμμα στην οικονομία

Τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και έχοντας πλέον κλείσει και τον κύκλο των αυτοδιοικητικών αναμετρήσεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιστρέψει στον «οδικό χάρτη» του κυβερνητικού έργου, που έχει προαναγγείλει ως πρόγραμμα τετραετίας, προτάσσοντας το μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που αυτό περιλαμβάνει.

Σημείο εκκίνησης για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, αποτελεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η κινητικότητα στο τραπεζικό σύστημα, η μείωση της ανεργίας, αποτελούν τη θετική πλευρά πάνω στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση για να περάσει σειρά περαιτέρω μέτρων, που θα δώσουν ώθηση στο οικονομικό περιβάλλον.

«Η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις» ήταν η φράση, που χρησιμοποίησε, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το έναυσμα για την προαναγγελθείσα «μάχη κατά της φοροδιαφυγής», που άπαντες ευελπιστούν να μην έχει την τύχη των χαμένων μαχών, που έχουν προηγηθεί από σειρά κυβερνήσεων.

Η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ και την εφορία, μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, παρεμβάσεις στη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, είναι μερικά από όσα προωθούνται άμεσα, με τον πρωθυπουργό να δίνει, εκτός των άλλων και τη διάσταση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς όσων φοροδιαφεύγουν, που πρέπει να αλλάξει.

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν αφορά μόνο την κοινωνική δικαιοσύνη, όμως, αφορά και τα δημόσια έσοδα, που η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει, χωρίς να επιβάλει ή να αυξήσει κανέναν φόρο για τους πολίτες συνολικά. 

Με δεδομένη την κυβερνητική θέση ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τεθούν εν αμφιβόλω οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας, αλλά και την πραγματικότητα των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας, που καλείται να διαχειριστεί, η αύξηση των κρατικών εσόδων δίνει στο κυβερνητικό επιτελείο ένα ακόμη «εργαλείο» για να προωθήσει μέτρα στήριξης, όπως οι επιδοτήσεις στην ενέργεια.

Την άμεση σύνδεση έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «δημόσιο πλούτο» τα φορολογικά έσοδα, που θα επιστραφούν στους πολίτες για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

«Μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους που αντανακλούν και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη». Αυτή είναι η επωδός, που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός και δίνει το στίγμα των παρεμβάσεων, που προωθούνται και πέραν της οικονομίας.

Μετά το νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών, που έχει ήδη πάρει την κοινοβουλευτική οδό, για τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων στους δημόσιους φορείς, το «πράσινο φως» πήραν από το υπουργικό συμβούλιο οι αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, με την αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Επιχειρήσεων, τη βέλτιστη συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ και Ενόπλων Δυνάμεων, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ψηφιοποίηση του κράτους, Υγεία και Παιδεία αποτελούν τομείς «στοίχημα» για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Για την Υγεία προτεραιότητα έχουν τόσο η ενίσχυση του ΕΣΥ, όσο και η προώθηση πολιτικών πρόληψης, ενώ η εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων στο σχολείο και, κυρίως, η νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται πριν το τέλος του έτους και θα επιτρέπει τη λειτουργία ξένων ΑΕΙ στη χώρα, χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αναμένεται να αποτελέσουν σημεία αιχμής.

Η επιχείρηση «μεταρρυθμίσεις» εξελίσσεται για την κυβέρνηση σε ένα εσωτερικό περιβάλλον χαμηλών πολιτικών εντάσεων και πλήρους πολιτικής υπεροχής, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, με σαφές μήνυμα των πολιτών, ωστόσο, να μην υπάρξει εφησυχασμός, όπως προέκυψε από την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα καθαρό πολιτικό χρόνο έως τις ευρωεκλογές, που θα αποτελέσουν το crash test για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. 

Σε αντίθεση με την εικόνα στο εσωτερικό, η διεθνής συγκυρία θέτει το Μέγαρο Μαξίμου σε εγρήγορση, καθώς εν μέσω δύο πολεμικών αναμετρήσεων -στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με την κάθε μία να κρύβει διαφορετικούς κινδύνους- η Ελλάδα επιδιώκει να διατηρήσει τον ρόλο της δύναμης σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ενδεχομένως, αυτή η διεθνής συγκυρία να αποτελέσει τελικά και το έναυσμα ώστε να εισακουστεί η πρόταση της Αθήνας προς τους ευρωπαίους εταίρους κατά τη συζήτηση του δημοσιονομικού πλαισίου, για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δείκτες υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος, μια πρόταση, που φαίνεται να αρχίζουν να βλέπουν θετικά μια σειρά κρατών της ευρωζώνης.