Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ)

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) είχε την ιδιαίτερη τιμή να υποδεχθεί την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, στα Οινόφυτα, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας μια μοναδική ευκαιρία για διάλογο σχετικά με την ενίσχυση της βιομηχανικής ανάπτυξης στην περιοχή και ευρύτερα στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των επενδυτικών κινήτρων (στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Αναπτυξιακού Νόμου), τη χωροταξία της βιομηχανίας, την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Εξετάστηκαν επίσης οι εξελίξεις που αφορούν την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και επιπλέον δόθηκε έμφαση στις υποδομές μεταφορών και στις οργανωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και στη σημασία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων, το οποίο αποτελεί κομβικό στοιχείο για την αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΒΣΕ για την ουσιαστική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε. Ανέδειξε το σταθερό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, το οποίο εκφράζεται μέσα από την προτεραιοποίηση την οποία δίνουμε στις βιομηχανικές και μεταποιητικές επενδύσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο, αλλά και μέσα από ένα συνολικό σχέδιο στήριξης της βιομηχανίας, είτε αφορά το κόστος της ενέργειας είτε αφορά εκκρεμότητες οι οποίες έχουν να κάνουν με τη χωροταξία είτε αφορά τη διευκόλυνση της εξαγωγικής δράσης των επιχειρήσεών είτε αφορά την ενίσχυση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής, έτσι ώστε η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στα Οινόφυτα να μετατραπεί σε οργανωμένη βιομηχανική περιοχή. Επίσης, ανέφερε την ευκαιρία που προσφέρει η προσωρινή αναστολή των υψηλών δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας τη σημασία μιας αμοιβαία ωφέλιμης συμφωνίας εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δήλωσε σχετικά: «Θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση στέκεται έμπρακτα δίπλα στη βιομηχανία και αναγνωρίζει το πολύ σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε. Ξέρουμε ότι η βιομηχανία δημιουργεί πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Είμαστε πια μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, στην οποία η ανεργία μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα και θέλουμε να στρέψουμε περισσότερους νέους ανθρώπους προς τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.»

Ο Πρόεδρος του ΣΒΣΕ, Πάνος Λώλος, σημείωσε: «Είχαμε τη χαρά και την τιμή σήμερα, ως Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος, να φιλοξενήσουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ευχαριστούμε πάρα πολύ, δεδομένου ότι, εξ όσων γνωρίζω, είναι και η πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργού σε περιφερειακό βιομηχανικό σύνδεσμο κατά τη διάρκεια της θητείας του. Συζητήσαμε αναλυτικά όλα τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τη βιομηχανία, όχι μόνο σε περιφερειακό, αλλά και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι τα μέλη μας είναι οι κυριότεροι εθνικοί πρωταθλητές, εξαγωγικά και βιομηχανικά, για τη χώρα μας. Νομίζω ότι μετά τη σημερινή συνάντηση μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι ότι το πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα της βιομηχανίας στην οικονομία και στη χώρα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο στο μέλλον».

Στη σύσκεψη επίσης παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Θανάσης Κοντογεώργης, ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Λευτέρης Κτιστάκης, η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων κα Στελλίνα Σιαράπη, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με δέσμευση για συνεχιζόμενο διάλογο και συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΒΣΕ, με στόχο την επίτευξη κοινών επιδιώξεων για την προώθηση της βιώσιμης βιομηχανικής ανάπτυξης.