Η απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει συνταγματικό το νόμο που αφορά στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που διά του Νίκου Φίλη επιτίθεται για μια ακόμη φορά στη δικαιοσύνη χαρακτηρίζοντάς την λάθος και υποστηρίζοντας πως «για άλλη μια φορά το ΣτΕ απομακρύνεται από την φιλελεύθερη παράδοσή του». Η απόφαση όπως και άλλες ορισμένες εκ των οποίων καταγράφονται σε σχετική ανακοίνωση δεν άρεσε στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βάλουν ευθέως κατά του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας...
Κινούμενος στη λογική Πολάκη ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά του ΣτΕ προβαίνοντας σε ανοίκειους χαρακτηρισμούς κάνοντας λόγο για νομολογία «που ολοένα και περισσότερο απηχεί ιδεολογικές αντιλήψεις του βαθέως κράτους» και φέρνοντας ως παράδειγμα μεταξύ άλλων και την ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που η τότε κυβέρνηση επιχείρησε να δημιουργήσει το ΣΥΡΙΖΑ channel με τις γνωστές εξελίξεις.
Έκανε ακόμη λόγο για «δίκη με πολιτικό περιεχόμενο» παρομοίασε την απόφαση και τη λειτουργία του ΣτΕ με αυτές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις και μίλησε για «κοινωνίες που αντιδρούν και υπερασπίζονται δημοκρατικές κατακτήσεις» στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα για συνέχιση των αντιδράσεων στις οποίες προβαίνουν μειοψηφίες που όμως ως στόχο έχουν την μετατροπή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε… Στέκι όπως αυτό της κατάληψης στο ΑΠΘ.
Οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη είναι διαρκής. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για έλεγχο των αρμών της εξουσίας ενώ ο στενός του συνεργάτης Παύλος Πολάκη έχει κατ' επανάληψη εξαπολύσει επιθέσεις για αποφάσεις που έχουν ληφθεί ενώ έχει προαναγγείλει αλλαγές με δεύτερες σχολές δικαστών και παρεμβάσεις στο πλαίσιο της δεύτερης φοράς Αριστερά που «θα είναι αλλιώς»
«Πρόκειται για μια λάθος απόφαση, με την οποία η Ελλάδα εξαιρείται από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία είναι αρμοδιότητα των ίδιων των πανεπιστημιακών αρχών η διαφύλαξη του πανεπιστημιακού ασύλου» ανέφερε ο Νίκος Φίλης στη δήλωσή του προσθέτοντας πως «Για άλλη μια φορά το ΣτΕ, απομακρύνεται από την φιλελεύθερη παράδοσή του. Η νομολογία του, ολοένα και περισσότερο, απηχεί ιδεολογικές αντιλήψεις του βαθέως κράτους»
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε αποφάσεις σημειώνοντας:
«Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις αποφάσεις που έκριναν συνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές δικαιωμάτων και εισοδημάτων; Την κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια των μεταναστόπουλων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα; Την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες; Την απόφαση σύμφωνα με την οποία το μάθημα των θρησκευτικών επιβάλλεται ως κατηχητικό μάθημα;»
Και συνέχισε αναφέροντας πως «Για να είμαστε δίκαιοι, ανάλογη συντηρητική αντιμετώπιση, για κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα παρατηρείται και σε άλλα ανώτατα δικαστήρια διεθνώς, όπως πρόσφατα στις ΗΠΑ για το δικαίωμα στην άμβλωση» δηλώνοντας ότι « Παντού βέβαια οι κοινωνίες αντιδρούν και υπερασπίζονται δημοκρατικές κατακτήσεις.»
Πρόσθεσε ακόμη ότι «Θα περιμένουμε να δημοσιοποιηθεί η απόφαση, η οποία μάλιστα έχει ισχυρή μειοψηφία. Διερωτώμαι ωστόσο γιατί ο πρόεδρος του ΣτΕ προέτρεξε να εκδώσει συνοπτικό ανακοινωθέν. Την ώρα μάλιστα που ανεβαίνει η ένταση στα ΑΕΙ, καθώς επιχειρείται ο αστυνομικός έλεγχος των πανεπιστημιακών χώρων» για να υποστηρίξει πως «Παρατηρούμε πάντως, μια περίεργη αντιστροφή: το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται να ερμηνεύει το Σύνταγμα με βάση το νόμο».
«Προφανώς πρόκειται για άλλη μια δίκη με πολιτικό περιεχόμενο. Η απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές παραμέτρους, σε μια περίοδο που η κρίση επιδεινώνεται και η αυταρχική αντιμετώπισή της μόνο αδιέξοδα προοιωνίζεται» για να καταλήξει ότι «Είναι υπόθεση των φοιτητών και των πανεπιστημιακών να διασφαλίσουν το απαραίτητο κλίμα ακαδημαϊκής ελευθερίας και ηρεμίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί κατά τη Πανεπιστημιακή Αστυνομίας φτάνοντας στο σημείο να παρέχει πολιτική κάλυψη στις παράνομες καταλήψεις χώρων εντός των ιδρυμάτων όπως αυτή του βιολογικού της Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζει δέ ότι η εκκένωση της ήταν πράξη που ο Πρύτανης του ΑΠΘ έκανε προκειμένου να προκαλέσει ένταση ενώ ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι οι καταλήψεις αυτές αποτελούν παραχωρήσεις των πρυτανικών αρχών σε ένα πλαίσιο συνεννόησης με τους καταληψίες. Χαρακτηρίζουν… στέκια τους χώρους που έχουν καταληφθεί και κατηγορούν κυβέρνηση και ΕΛΑΣ για το γεγονός πως τους απομακρύνουν.
Μάλιστα κάνουν λόγο για προβοκάτσιες και δεν βλέπουν τις καταστροφές που προκαλούνται ενώ ο Δ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς για το αν δεν έπρεπε να γίνει εκεί βιβλιοθήκη όπως προβλέπει η απόφαση της πρυτανείας του ΑΠΘ άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να γίνει και σε άλλο χώρο...