Eποικοδομητική η συζήτηση Ά. Κυπριανού - Α. Τσίπρα σχετικά με το Κυπριακό

Eποικοδομητική η συζήτηση Ά. Κυπριανού - Α. Τσίπρα σχετικά με το Κυπριακό

Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Υποδεχόμενος τον κ. Κυπριανού στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη δύσκολη συγκυρία με τη σύμπτωση όλων των κρίσιμων θεμάτων, της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης ασφάλειας στην Ευρώπη, καθώς και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε αυτές οι κρίσεις να έχουν στις διακοινοτικές συνομιλίες.

Σε αυτό το σημείο εκφράστηκε ικανοποίηση για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στο Κυπριακό, με τη συμφωνία που επετεύχθη στην τελευταία Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, δεδομένων των απαιτήσεων που αρχικά προέβαλε η γείτονα χώρα. «Τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα και πετύχαμε να μην επηρεάσει άμεσα, διότι ορισμένοι από τους όρους που έθετε αρχικά επηρέαζαν άμεσα το Κυπριακό και το κλίμα, και ως προς αυτό η απόφαση που πήραμε στη Σύνοδο ήταν ανακουφιστική, εκεί πετύχαμε μια επιτυχία διπλωματική». Ο κ. Κυπριανού μεταξύ άλλων μετέφερε την ικανοποίηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη από τη στάση που τήρησε η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός προσωπικά.

Για πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον πρωθυπουργό που αφορούσε σε ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μίλησε από την πλευρά του ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αντάλλαξαν εκτιμήσεις για το ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και για το ποιες είναι οι προοπτικές επίλυσης ή μη του Κυπριακού και προσέθεσε ότι με μεγάλη του χαρά διαπιστώνει ότι «έχουμε ταυτόσημες αναλύσεις και εκτιμήσεις αναφορικά με τις προοπτικές». «Είναι κοινή πεποίθηση μας», τόνισε, «ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες σε ό,τι αφορά την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, ότι έχουμε να καλύψουμε ακόμα μεγάλη απόσταση μέχρις ότου δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν πραγματικά να πάμε σε λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «ταυτόχρονα έχουμε επαναλάβει και τη θέληση μας να βαδίσουμε αυτή την απόσταση». «Δεν έχουμε άλλη επιλογή», είπε, «όσο δύσκολος κι αν είναι αυτός ο δρόμος, είναι πεποίθηση κοινή πως πρέπει να τον βαδίσουμε επιμένοντας στις βασικές αρχές λύσης και λειτουργώντας πάντα με προσήλωση και συνέπεια στους στόχους τους οποίους έχουμε καθορίσει».

Ο γγ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «παλινδρομήσεις και αντιφάσεις κατά την άποψή μας το μόνο που προκαλούν είναι ζημιά στη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα δίνουν και άλλοθι στην Τουρκία να προσπαθεί να ξεφύγει από υποχρεώσεις που έχει έναντι του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και έναντι των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και έναντι των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει αισιοδοξία για λύση στο 2016, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν πρέπει να συζητούμε με αυτές τις λογικές και ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφωνίες εκεί και όπου υπάρχουν και αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί το 2016 είναι καλοδεχούμενο». «Αν όχι», συμπλήρωσε, «εμείς επαναλαμβάνουμε ότι το θέμα της λύσης του Κυπριακού δεν είναι συναρτημένο με τον χρόνο που παρέρχεται, είναι θέμα το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Εκεί λοιπόν θα κριθεί κατά πόσον θα μπορεί να επιλυθεί το 2016 ή όχι, αν οι θέσεις που θα κατατεθούν, θα επιτρέπουν κάτι τέτοιο».

Τέλος, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό, τον ελληνικό λαό και στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων για τη σταθερότητα και τη συνέπεια με την οποία υποστηρίζουν τον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ