Το ρολόι των εκλογών σε λίγες ημέρες συντονίζεται με την ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας. Η συνθήκη κυριαρχίας που διαμορφώνεται στο προεκλογικό περιβάλλον από το momentum της κεντροδεξιάς παράταξης δεν δημιουργεί επισφάλειες ως προς την έκβαση της επικείμενης αναμέτρησης. Καίτοι αποτυπώνονται υπερμεγέθεις διαφορές στους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτοχρόνως είναι εξίσου ευδιάκριτη η τάση συγκράτησης στα ευρήματα των ερευνών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Κεντρικό ζητούμενο είναι εάν τελικώς θα επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη αντίληψη σχετικά με την μορφή που θα έχει ο χάρτης της επόμενης Βουλής. Εάν δηλαδή τη σύνθεση της Εθνικής Αντιπροσωπείας θα απαρτίζουν επτά κόμματα. Άλλωστε τα τελευταία εικοσιτετράωρα και υπό το πρίσμα κυλιόμενων μετρήσεων που λαμβάνουν και γαλάζιοι αναλυτές, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο ακόμη και μιας τετρακομματικής Βουλή.
Τις πιθανότητες του συγκεκριμένου σεναρίου θα ενίσχυε το ενδεχόμενο Νέα Δημοκρατία υπερβεί τον εκλογικό πήχη του 43% και η ανάκαμψη που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβεβαιωθεί στην κάλπη με ποσοστά άνω του 24% και 25%. Μια από τις απώλειες που θα μπορούσε να υποστεί η Κουμουνδούρου είναι στους εκλεγμένους του ψηψοδελτίου επικρατείας. Σε αυτήν την περίπτωση θα μειώνονταν σε 3 από 4 αφήνοντας εκτός Βουλής την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, με την συγκεκριμένη έδρα να καταλαμβανόταν από το νεοεισερχόμενο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την Πλεύση Ελευθερίας.
Σε μια Βουλή με επτά κόμματα, πέντε εκ των οποίων θα επαναλάμβαναν με μια μικρή αύξηση τις επιδόσεις που κατέγραψαν στην κάλπη της 21ης Μαΐου και στο περιβάλλον της ενισχυσμένης αναλογικής η Πλεύση Ελευθερίας κινηθεί πάνω από το 4,2%, με τη Νίκη και την Ελληνική Λύση να συνυπάρξουν στην περιοχή κάτω του 4%, τότε τουλάχιστον 52 έδρες θα άλλαζαν «χέρια». Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων δίνει τη μερίδα του λέοντος στη Νέα Δημοκρατία με τουλάχιστον 19 έδρες.
Μπορεί στο γαλάζιο ισοζύγιο να διατηρείτο το θετικό πρόσημο όμως η Νέα Δημοκρατία θα έχανε 9 εδρών, κυρίως από τις εκλογικές περιφέρειες στην Αττική, οι οποίες με τις ανακατανομές θα περνούσαν κατά κύριο λόγο στην κοινοβουλευτική δύναμη της Νίκης, την οποία θα «πριμοδοτούσαν» και οι απώλειες της Ελληνικής Λύσης.
Α' Αθήνας
Στην Α’ Αθήνας η Νέα Δημοκρατία θα έχανε μια από τις 7 έδρες που πήρε στην κάλπη της 21ης Μαΐου, η οποία θα ενίσχυε την κοινοβουλευτική ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα εκλεγόταν η Φωτεινή Πιπιλή. Τις υπόλοιπες 6 από τις 13 έδρες που βγάζει η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια θα μοιράζονταν ο ΣΥΡΙΖΑ που θα διατηρούσε τη δύναμη των τριών εδρών, ενώ ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση θα μοιράζονταν τις υπόλοιπες τρεις.
Βόρειος Τομέας Αθηνών
Στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας η απώλεια δυο εδρών της Νέας Δημοκρατίας, που θα εξέλεγε 7 βουλευτές, θα ευνοούσε τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας. Σε αυτό το σενάριο δεν θα ήταν στα έδρανα της επόμενης Βουλής, το γαλάζιο δίδυμο των Γιώργου Κουμουτσάκου και Άριας Αγάτσα.
Δυτικός Τομέας Αθηνών
Στον Δυτικό Τομέα, ΣΥΡΙΖΑ και Κ.Κ.Ε θα έχαναν από μια έδρα, που θα ειδικά για την Κουμουνδούρου θα είχε αποτέλεσμα να μείνει εκτός Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ήταν τρίτος στη σειρά των εκλεγέντων πίσω από τη Ρένα Δούρου, Αμετάβλητη θα παρέμενε η πεντάδα των γαλάζιων βουλευτών με τις δυο έδρες να περνούσαν σε Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.
Β' Πειραιά
Στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια του Πειραιά, ένα από τα στοιχήματα που έχει βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία θα ανέβαινε από τις τρεις στις τέσσερις έδρες, την οποία θα έπαιρνε ένας από τους παλαιότερους κοινοβουλευτικούς του κόμματος, ο Γιάννης Τραγάκης. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείωνε την εκλογική δύναμη του κατά μια έδρα, εξέλιξη που θα ανάγκαζε τον Γιάννη Ραγκούση να μείνει στους επιλαχόντες.
Απώλειες θα κατέγραφε και το ΠΑΣΟΚ που θα έμενε χωρίς εκπροσώπηση από την συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
Κερδισμένη θα ήταν η Πλεύση Ελευθερίας ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση θα εξέλεγαν όπως και στην 21η Μαΐου από έναν βουλευτή.
Α' Πειραιά
Αντίστοιχα εκλογικά οφέλη θα κατέγραφε σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και στην Α΄ Πειραιά στην οποία θα έπαιρνε τη μια έδρα που θα έχανε η Νέα Δημοκρατία με τον υποψήφιο της Νίκο Βλαχάκο να μένει εκτός Βουλής.
Κυκλάδες
Με ένα ποσοστό περίξ του 41%, όπως προβλέπει το συγκεκριμένο σενάριο, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε πετύχει το απόλυτο στις Κυκλάδες με την εκλογή τεσσάρων βουλευτών. Σε αυτήν την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα έμενε χωρίς εκπροσώπηση στη Βουλή από τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια με μεγάλο χαμένο τον μέχρι πρότινος βουλευτή του κόμματος Νίκο Συρμαλένιο.
Χανιά
Στο ίδιο φόντο το γαλάζιο ψηφοδέλτιο στα Χανιά θα μπορούσε να βγάλει και τρίτη έδρα με τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη και τη Σέβη Βολουδάκη.
Την τέταρτη έδρα θα κρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Παύλο Πολάκη.
Δωδεκάνησα
Στα Δωδεκάνησα επίσης η Νέα Δημοκρατία θα επιτύγχανε τον στόχο που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζοντας τέσσερις από τις πέντε έδρες όπως και στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Την έδρα που θα κέρδιζε ο Βασίλης Υψηλάντης θα έχανε η Χρύσα Καραγιάννη του ΣΥΡΙΖΑ.
Φθιώτιδα - Κορινθία
Μεταβολές θα επέρχονταν και στη τετραεδρική Φθιώτιδα στην οποία η Νέα Δημοκρατία θα εξέλεγε τρεις βουλευτές, με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να κερδίζει μια θέση στη Βουλή, ενώ στα γαλάζια έδρανα θα βρισκόταν και ο Γιώργος Κοτρωνιάς. Σε αυτό το σενάριο δεν θα έμπαινε στο κοινοβούλιο ο Νίκος Τσώνης από το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το Κ.Κ.Ε. Μπόνους ενός βουλευτή θα είχε η Νέα Δημοκρατία στην επίσης τετραεδρική Κορινθία από την απώλεια της έδρας που το ΠΑΣΟΚ έβγαλε στις 21 Μαΐου.
Μεσσηνία
Τέσσερις από τους πέντε βουλευτές του νομού θα μπορούσε να εκλέξει η Νέα Δημοκρατία στη Μεσσηνία. Έτσι στη νέα Βουλή θα βρίσκονταν οι Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς μαζί με τον Μίλτο Χρυσομάλλη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Νότιος Τομέας Αθηνών
Αντίθετα στον Νότιο Τομέα της Αθήνας η Νέα Δημοκρατία θα υποχωρούσε στις 9 από τις 11 έδρες που κέρδισε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Με αυτήν την εξέλιξη δεν θα εκλέγονταν βουλευτές ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Γαϊτάνης και η Ιωάννα Γκελεστάθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρούσε τις δυνάμεις που κατέγραψε στην κάλπη της απλής αναλογικής όμως θα έμεναν εκτός εθνικής αντιπροσωπείας ο Γιάννης Μαντζουράνης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.