Απαντήσεις αλλά τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ εξαγόρασε τη σκοπιανή εταιρία ενέργειας EDS, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου του Ζόραν Ζάεφ, δύο μήνες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, ζητά από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών, ο Γιάννης Μανιάτης. Ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. τονίζει πάντως ότι εγείρεται σωρεία ερωτηματικών για τη σκοπιμότητα της απόφασης.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μανιατης διερωτάται αν η ΔΕΗ ενδιαφέρθηκε και για άλλες χώρες των Βαλκανίων, προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές επιχειρηματικής της επέκτασης και αν κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα, καθώς και σχετικά με το εάν υπήρξε πριν ή μετά την εξαγορά της EDS, οποιαδήποτε ενημέρωση ή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, ως εκπροσώπου του δημοσίου- βασικού μετόχου, κατόχου του 51% των μετοχών της ΔΕΗ.
Παράλληλα, ζητά να προσκομίσουν στη Βουλή τα έγγραφα σχετικά με το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που εισηγήθηκαν στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, τα κριτήρια λήψης της απόφασης και το χρονοδιάγραμμα έναρξης και υλοποίησης των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Μανιάτη:
Προς:
- Τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη
- Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο
Θέμα: Εξαγορά από ΔΕΗ σκοπιανής εταιρείας ενέργειας EDS ιδιοκτησίας Αντιπροέδρου Ζ. Ζάεφ
Κύριοι Υπουργοί,
Η δημοσιοποίηση της απόφασης της ΔΕΗ να εξαγοράσει τη σκοπιανή εταιρεία ενέργειας EDS, ιδιοκτησίας του Αντιπροέδρου του κ. Ζόραν Ζάεφ, και μάλιστα 2 μόλις μήνες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει δημιουργήσει σωρεία ερωτημάτων αναφορικά με τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής και ιδιαίτερα σε σχέση με τα κριτήρια με βάση τα οποία εισηγήθηκαν οι όποιοι σύμβουλοι τη συγκεκριμένη εξαγορά.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Για ποιες χώρες των Βαλκανίων ενδιαφέρθηκε η ΔΕΗ, προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές επιχειρηματικής της επέκτασης; Πώς έγιναν οι διερευνήσεις αυτές, ποια ήταν τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν;
2. Ποιος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη επιχειρηματική απόφαση, ποια ήταν τα κριτήρια λήψης της απόφασης και ποιο ήταν το χρονοδιάγραμμα έναρξης και υλοποίησης των συζητήσεων; Παρακαλώ να κατατεθεί η σχετική εισήγηση προς το Δ.Σ., καθώς και η αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ.
3. Υπήρξε πριν ή μετά την εξαγορά της EDS, οποιαδήποτε ενημέρωση ή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, ως εκπροσώπου του δημοσίου-βασικού μετόχου, κατόχου του 51% των μετοχών της ΔΕΗ;