Ο Μάιος θα είναι ο μήνας των αποφάσεων και των δύσκολων και απαιτητικών επιλογών για την κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με την έκρηξη τιμών στην ενέργεια. Όπως ήδη περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στο Φόρουμ των Δελφών, το Μέγαρο Μαξίμου θα περιμένει την ευρωπαϊκή παρέμβαση απέναντι στο τσουνάμι των ανατιμήσεων και εφόσον αυτό δεν συμβεί θα κινηθεί μόνος του.
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες 30 μέρες ο κ.Μητσοτάκης θα περιμένει τις Βρυξέλλες να παρέμβουν με κατεύθυνση την επιδότηση του φυσικού αερίου. Αυτό θα γίνει είτε με την επιβολή πλαφόν στην τιμή είτε με τη δημιουργία ενός ταμείου μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ορίστηκε για το διήμερο 30-31 Μαΐου η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ με θέμα την ενέργεια. Σε αντίθετη περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε σχέδιο κρατικής παρέμβασης μέσα στον Ιούνιο.
Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι το σχέδιο αυτό ήδη έχει αρχίσει να εκπονείται. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν διάφορα σενάρια. Οι πρώτοι υπολογισμοί έχουν γίνει και θεωρείται ότι το κονδύλι που θα χρειαστεί να εκταμιευτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι περίπου 3-4 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα βγουν από τα κρατικά ταμεία για να απορροφηθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια.
Η στρατηγική αυτή κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου εντάσσεται σε μία συνολική λογική που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, η οποία επιμένει ότι «η Ελλάδα όπως και ολόκληρη η Ευρώπη έχει μπει σε μία περίοδο που δεν έχει ημερομηνία λήξης ούτε στα γεωπολιτικά ούτε στα ενεργειακά θέματα λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». Βασικό όχημα για τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, είναι η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοζάνη.