Του Τάσου Ευαγγελίου
Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις και τις συνεχείς αναφορές σχετικά με την ολοκλήρωση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών το Φθινόπωρο του 2019, τα σημάδια δείχνουν πως τα πράγματα δεν είναι απλά για τον Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται πλέον στριμωγμένος από τα αδιέξοδα που δημιούργησε αλλά κυρίως από τις αντιδράσεις των πολιτών στο πρόσωπό του.
Τα συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας, κυρίως όμως το τελευταίο στη Λέσβο με τη συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων έχουν προκαλέσει αναταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να εξετάζει πλέον όλα τα σενάρια για τα οποία έχουν ήδη τεθεί οι απαραίτητες βάσεις.
Δεν είναι τυχαίο πως κορυφαίοι υπουργοί μοιράζουν ήδη παροχές και υποσχέσεις για την μετά το μνημόνιο εποχή, ενώ μόλις την Πέμπτη το βράδυ η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου άφησε να εννοηθεί πως οι περικοπές για τις συντάξεις που έχουν αποφασισθεί δεν θα ισχύσουν από την 1-1-2019, παρά τις επισημάνσεις της Κομισιόν και τις αναφορές περί υποχρεωτικής και απαρέγκλιτης εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.
Δεν σταμάτησε όμως εκεί η υπουργός που γνώριζει τις προθέσεις του Μαξίμου. Χθες, μιλώντας σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία προχώρησε ακόμη παραπάνω υποστηρίζοντας ότι “στις 21 Μαΐου θα έχουμε τελειώσει με την αξιολόγηση και από τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από τα προγράμματα αυστηρής επιτροπείας. Η χώρα θα είναι αυτόνομη χρηματοδοτικά και θα παίρνουμε αέρα ελευθερίας για να ασκήσουμε ελεύθερα την πολιτική μας»
Προχώρησε ακόμη περισσότερο υποσχόμενη ότι μετά τον Αύγουστο η εποπτεία θα είναι χαλαρή, καθώς και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Κυρίως όμως είπε ότι “θα θεσμοθετηθεί΄προς τα πάνω πραγματικός κατώτατος μισθός”
Ούτε λίγο ούτε πολύ απάντησε ευθέως στον υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος προειδοποίησε σαφώς τους συναδέλφους του να μην προβαίνουν σε υποσχέσεις διότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία αλλά κυρίως η χώρα θα παρακολουθείται από τις αγορές και τους επενδυτές.
Το ζήτημα όμως δεν είναι κατά πόσο υπάρχει σύγκρουση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που δείχνει να ακολουθεί διαφορετικό δρόμο από τον Αλέξη Τσίπρα και το Μέγαρο Μαξίμου. Ή αν τελικά θα δεχθεί να αποτελέσει ένα είδος Ιφιγένειας.
Το ζήτημα είναι κατά πόσο η κ. Αχτσιόγλου αποτυπώνει τις θέσεις του Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα. Διότι αν αυτό πράττει τότε είναι βέβαιο πως οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα και με διαφορετικό ρυθμό.
Εξελίξεις που δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος και να αλλάξει πορεία αν διαπιστώσει πως τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς ως προς τις απαιτήσεις του.
Και στο σημείο αυτό το μόνο εύκολο για αυτόν είναι να σηκώσει bandiera rossa, την κόκκινη σημαία της ...επανάστασης και της αντίστασης κατά των δανειστών που “παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού εξακολουθούν να επιμένουν σε μια πολιτική λιτότητας”
Τα συνθήματα είναι έτοιμα. Το 2015 τελευταία στιγμή δεν έκανε το παραπάνω βήμα βλέποντας πως τα πράγματα θα είχαν άλλη πορεία. Τώρα ίσως τα πράγματα να κρίνει πως είναι διαφορετικά. Άλλωστε τα δείγματα σχετικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι λίγα. Πέραν της κ. Αχτσιόγλου και ο ίδιος έχει δηλώσει πως η ρύθμιση του χρέους είναι απαραίτητη για την επόμενη ημέρα.
Το επαναλαμβάνει σε σημερινό του άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Ο ίδιος όμως είχε δηλώσει στη Λαγκάρντ πως το χρέος πρέπει να ρυθμίστεί πριν την ολοκλήρωση του μνημονίου και το 2017 σημείωνε στη Βουλή πως τα μέτρα που δεσμεύθηκε να πάρει δεν θα υλοποιηθούν αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους.
Μόνο που οι δανειστές με πρωτεργάτες τους Γερμανούς του λένε πως η ρύθμιση θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ολοκλήρωση του Μνημονίου.
Και τι απαντούν από το Μαξίμου ακόμη και τώρα; “Αν δεν υπάρξει ρύθμιση δεν υπάρχουν μέτρα” καθώς και ότι τα αποκαλούμενα αντίμετρα θα εφαρμοσθούν άμεσα με χρήση του λεγόμενου μαξιλαριού.
Δηλαδή παροχές επιδόματα και σειρά υποσχέσεων με μια άμεση προσφυγή στις κάλπες και με την κόκκινη σημαία της επανάστασης κατά των κακών ξένων συνοδευόμενη από σκανδαλολογία, πόλωση και πόλεμο λάσπης.
“Avanti popolo, alla riscossa, Bandiera rossa”.