Το Μουντιάλ του 2030 και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 2028 θα διεκδικήσουν Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας, μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών εργασιών της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας.
Στη σημερινή Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας Βουλγαρίας- Ελλάδας- Ρουμανίας- Σερβίας, που διεξάγεται στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα και του οικοδεσπότη της συνάντησης, προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο κοινής υποψηφιότητας για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2030.
Πρόκειται για μια πράξη υψηλού συμβολισμού, όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός στις χθεσινές κοινές δηλώσεις με τον κ. Βούτσιτς καθώς, όπως είπε, μια περιοχή που έγινε γνωστή για τους πολέμους, τις διενέξεις και τις συγκρούσεις της θα γίνει γνωστή τώρα μέσα από τη συνεργασία για τη συνδιοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος.
Είναι μια πρόταση που είχε τεθεί στη Βάρνα και πλέον αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς, με την παρουσία και των υπουργών Αθλητισμού των τεσσάρων χωρών, σήμερα, στο Βελιγράδι.
«Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα που έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες και να ανοίγει το παιχνίδι, να παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο και μέσα από την πολύ καλή συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς υποδομών και ενέργειας, πολύ σύντομα μπορεί να σκοράρουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Η σημερινή τετραμερής είναι η 6η κατά σειρά συνάντηση Βουλγαρίας- Ελλάδας- Ρουμανίας- Σερβίας. Η προηγούμενη είχε διεξαχθεί στις 2 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί (τοπική ώρα, 11 ώρα Ελλάδος) με τη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης μια ώρα αργότερα και η σύνοδος θα κλείσει με γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Βούτσιτς στους τρεις πρωθυπουργούς.
Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και η δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για μια σειρά από τα προωθούμενα από τις τέσσερις χώρες έργα σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτοί της διασυνδεσιμότητας και της ενέργειας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο πρόεδρο, μετά την κατ'' ιδίαν συνάντησή τους και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας, πρόκειται για μια ουσιαστική συνεργασία (η τετραμερής), που βασίζεται σε μια σειρά από πρότζεκτ ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου, που μπορούν να δώσουν επιπρόσθετη οικονομική και γεωπολιτική αξία στην περιοχή των Βαλκανίων».
Στο πλαίσιο της συνάντησης αναμένεται να αναδειχθεί και να τονιστεί από την ελληνική πλευρά και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου εμπορίου, μεταφορών, τεχνολογίας και καινοτομίας. ''Αλλωστε, όπως τόνισε χθες ο κ. Τσίπρας, στόχος της Ελλάδας είναι να καταστεί ένα "διεθνές ενεργειακό hub".
Συναντήσεις όπως η σημερινή εκτιμάται πως ενισχύουν τις δυνατότητες ανάπτυξης και την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή, που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή και ως η "πυριτιδαποθήκη" της Ευρώπης.
Η δε προώθηση, από την ελληνική πλευρά, τέτοιου είδους συνεργασιών με χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου ενδυναμώνει και επιβεβαιώνει, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΡ