H πολιτική της Angela Merkel στο προσφυγικό, με τη στάση της ανοικτής υποδοχής προσφύγων, εξαντλεί τα όριά της καθώς επίκεινται οι τοπικές εκλογές και η Ευρωπαϊκή Ένωση δε δείχνει πρόθυμη να συμφωνήσει σε μία συνολική λύση του προβλήματος.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, η Γερμανίδα καγκελάριος υιοθετεί σκληρότερο τόνο και παίρνει αποστάσεις από την προηγούμενη ρητορικής της, όπου υποδεχόταν τους πρόσφυγες, κάτι που οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι τροφοδότησε τη ροή περισσότερων από ένα εκατομμύριο αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.
Η κ. Μerkel, που στο παρελθόν επέμεινε στην ηθική και νομική υποχρέωση της Γερμανίας να αναλάβει όσους εγκαταλείπουν τον πόλεμο και την καταπίεση, δοκιμάζει τώρα μια πιο «σφιχτή» προσέγγιση, καθώς υποχωρούν τα ποσοστά της και αντιμετωπίζει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός της.
Συγκεκριμένα, το υπουργικό της συμβούλιο ενέκρινε μια δέσμη μέτρων που στοχεύει στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, ενώ η ίδια δήλωσε σε κομματική εκδήλωση ότι οι αιτούντες άσυλο από τη Συρία και το Ιράκ θα πρέπει «να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τη γνώση που έλαβαν από εμάς» όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Τα μέτρα που εγκρίθηκαν καθιστούν ευκολότερο για τη Γερμανία να απορρίπτει αιτήσεις για άσυλο και να περιορίζει τις επανενώσεις οικογενειών, ενώ ορίζουν τις Αλγερία, Μαρόκο και Τυνησία ως χώρες στις οποίες θα μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια πρόσφυγες.
Ο επικεφαλής του προσωπικού για το προσφυγικό, Peter Altmaier, δήλωσε ότι οι μετανάστες που εμπλέκονται σε ποινικές πράξεις θα μπορούσαν να απελαθούν σε χώρες εκτός εκείνων από τις οποίες προέρχονται, όπως η Τουρκία. Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας, Andrea Nahles, που ανήκει στους σοσιαλιστές, είπε ότι ενδέχεται να υπάρξει περικοπή κοινωνικών επιδομάτων στους αιτούντες άσυλο που δεν προσπαθούν να ενσωματωθούν.
Η καγκελάριος Merkel προσπαθεί παράλληλα να βρει μια λύση με τους Ευρωπαίους εταίρους της προκειμένου να μειωθούν οι ροές. Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου έθεσε σε κίνδυνο την πολιτική της αξιοπιστία προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, η Κομισιόν απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα χθες, Τρίτη, μια λίστα με αιτήματα που πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα ώστε να διατηρήσει τα προνόμια της συμμετοχής στη ζώνη Σένγκεν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώθηκε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει να καταγράψει αποτελεσματικά τους πρόσφυγες και να ελέγξει τα σύνορά της, η Κομισιόν ενδέχεται να ζητήσει υποστήριξη από άλλα κράτη-μέλη, ζητώντας τους να κλείσουν τα δικά τους εσωτερικά σύνορα (με την Ελλάδα) για να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές.
Η A. Merkel έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, εργαζόμενη για τερματιστεί ο εμφύλιος στη Συρία και παράλληλα πείθοντας την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ανακόψει τις ροές προς την Ελλάδα μέσω Αιγαίου.
Τον περασμένο μήνα έφτασαν στις ευρωπαϊκές ακτές περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες, αριθμός πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερος από τον περυσινό την αντίστοιχη περίοδο, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί την άνοιξη, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.
Εκείνη την περίοδο, στις 13 Μαρτίου, πραγματοποιούνται εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια, όπου ακόμα και νίκη και στα τρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της κ. Merkel, ενδέχεται να μετριαστεί εφόσον το ξενοφοβικό AfD αυξήσει τα ποσοστά του.
Το AfD στηρίζει το 12,5% του πληθυσμού της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ενώ έχει τετραπλασιάσει τα ποσοστά του τους τελευταίους έξι μήνες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό το CDU έχει υποχωρήσει κατά 10%, στο 33%, κατά την αντίστοιχη περίοδο.