Αλαλούμ με τις μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής Επιτροπής, με τους βουλευτές να έχουν μπερδευτεί αν θα ανοίξουν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων ή μόνο φυσικών. Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λαππάς εισηγήθηκε (μονομερώς) να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων όσοι βρέθηκαν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στα Διοικητικά Συμβούλια του Ερρίκος Ντυνάν. Η εν λόγω πρόταση είχε την αποδοχή (φυσικά) των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο –όπως ανέδειξε η Νέα Δημοκρατία- είναι νομικά έωλη.
Και τούτο διότι μπορεί μεν η εξεταστική να έχει τις αρμοδιότητες του ανακριτή και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών αλλά κανείς από τους δεν έχει την αρμοδιότητα εκ του νόμου να ζητάει μόνος του άνοιγμα λογαριασμών. Αυτό γίνεται μέσω δικαστικού συμβουλίου έπειτα από αίτημά του, το οποίο αιτιολογεί και περιγράφει την πράξη και το αδίκημα. Επειδή, όμως η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν επί της αρχής αντίθετη αλλά επί της διαδικασίας προτάθηκε να γνωμοδοτήσει πρώτα η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και μετά να αποφασίσουν τα μέλη της Εξεταστικής.
Τα επιχειρήματα του Γιώργου Γεωργαντά δεν εισακούστηκαν καν από τα μέλη της κυβέρνηση, αφού προφανώς είχαν προαποφασίσει να προχωρήσουν στο άνοιγμα των λογαριασμών.
Το μεγάλο μπάχαλο έγινε, πάντως, όταν σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Λάππας μίλησε για άνοιγμα λογαριασμών πολιτικών προσώπων. Την συγκεκριμένη πρόταση έκανε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, βάζοντας στο κάδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη.
Στην ψηφοφορία, λοιπόν, κι αφού είχαν περάσει αρκετές ώρες συζήτησης εγκρίθηκε η πρόταση Λάππα, με ορισμένους βουλευτές να θεωρούν ότι θα ανοίξουν και οι λογαριασμοί πολιτικών προσώπων. Λίγο αργότερα ξεκαθαρίστηκε ότι μόνο εάν προκύψουν στοιχεία εναντίον τους θα προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.
Αλέξανδρος Διαμάντης